Článek
Postup
01.
Mrkev a celer oloupejte a pokrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte najemno. Klobásu pokrájejte na kolečka. Na mírném ohni ji pak pomalu opečte, aby byla pěkně křupavá a pustila tuk. Děrovanou lžící ji vylovte a dejte stranou.
02.
Do výpeku vhoďte cibuli, mrkev a celer a asi 10 minut restujte, během pečení zeleninu osolte. Mezitím z kapustiček odstraňte košťálek a svrchní poškozené lístky a rozčtvrťte je. Přidejte je do hrnce spolu s nasekaným česnekem, bobkovým listem a lžičkou bylinek, zasypejte paprikou, promíchejte a zalijte 500 ml vody nebo vývaru. Používáte-li vodu, jídlo osolte.
03.
Povařte 10 až 15 minut do změknutí, na závěr zahustěte protlakem a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
04.
Podávejte promíchané s kysanou smetanou a posypané petrželí. Jako příloha bude stačit čerstvé pečivo.
Tip: Část sladké papriky nahraďte pálivou nebo přidejte nasekanou chilli papričku, pikantnější chutě kapustičkám sluší. Hrst kapustiček můžete také uvařit zvlášť, rychle je zchladit studenou vodou, aby zůstaly pěkně zelené, a do jídla je vmíchat až na závěr – dodají guláši hezkou svěží barvu.
Jak máte kapustičky nejradši vy, pečené v troubě, v karbanátcích, nebo snad raději vůbec nijak?