Hlavní obsah
3,1
(16)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Využijte zásob zimní zeleniny a uvařte si lahodný kapustičkový guláš. Kromě vitaminy nabité růžičkové kapusty snese i kořenovou zeleninu, cibuli a pro milovníky masa nesmí samozřejmě chybět kousek klobásy.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 120 g klobásy
  • 2 ks cibule
  • 500 g růžičkové kapusty
  • 1/4 ks celeru
  • 2 ks mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
K podávání
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 kelímek zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Mrkev a celer oloupejte a pokrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte najemno. Klobásu pokrájejte na kolečka. Na mírném ohni ji pak pomalu opečte, aby byla pěkně křupavá a pustila tuk. Děrovanou lžící ji vylovte a dejte stranou.

02.

Do výpeku vhoďte cibuli, mrkev a celer a asi 10 minut restujte, během pečení zeleninu osolte. Mezitím z kapustiček odstraňte košťálek a svrchní poškozené lístky a rozčtvrťte je. Přidejte je do hrnce spolu s nasekaným česnekem, bobkovým listem a lžičkou bylinek, zasypejte paprikou, promíchejte a zalijte 500 ml vody nebo vývaru. Používáte-li vodu, jídlo osolte.

03.

Povařte 10 až 15 minut do změknutí, na závěr zahustěte protlakem a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

04.

Podávejte promíchané s kysanou smetanou a posypané petrželí. Jako příloha bude stačit čerstvé pečivo.

Tip: Část sladké papriky nahraďte pálivou nebo přidejte nasekanou chilli papričku, pikantnější chutě kapustičkám sluší. Hrst kapustiček můžete také uvařit zvlášť, rychle je zchladit studenou vodou, aby zůstaly pěkně zelené, a do jídla je vmíchat až na závěr – dodají guláši hezkou svěží barvu.

Jak máte kapustičky nejradši vy, pečené v troubě, v karbanátcích, nebo snad raději vůbec nijak?

Související témata:

Načítám