Článek
Postup
01.
Nakrájejte špek na tenké plátky a vyložte jimi celé dno malého ideálně litinového hrnce nebo zapékací misky s pokličkou. Zasypte lžičkou zeleného sypaného vietnamského čaje.
02.
Na slaninu položte filety (porce) z kapra bez šupin a opět lehce zasypejte čajem.
03.
Zázvor a galangal nakrájejte na tenké plátky. Jednotlivé filety kapra proložte plátky zázvoru a galangalu.
04.
Zasypejte nasekanou citronovou trávou, chilli papričkami a plátky česneku.
05.
Připravte si zálivku z vody a piva v množství podle velikosti hrnce tak, aby byl kapr do dvou třetin zalitý. Poměr vody a piva je půl na půl. Přidejte dvě lžíce rybí omáčky, osolte, opepřete a můžete trochu osladit medem nebo cukrem.
06.
Kapra zalijte připravenou omáčkou a vařte asi 5 minut bez pokličky, pak kapra otočte. Až se voda vypaří, přiklopte hrnec pokličkou a nechte dojít.
07.
Nakonec kapra zasypte nasekanou jarní cibulkou, koriandrem a servírujte s vařenou, nejlépe jasmínovou rýží.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Chtěli byste přece jen vidět celý postup na videu? Podívejte se na video návod v pořadu Atlas chutí Televizeseznam.cz! Baví vás zkoušet i různé mořské ryby? Máme pro vás i univerzální recept na všechny jejich druhy!