Hlavní obsah
2,6
(43)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Kapr na modro se podává zastudena a svou nakyslou chutí a kořenovou zeleninou představuje příjemně svěží variantu oproti smažené rybě v trojobalu. Ochutnejte ho s námi!

35 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 ks kapra
  • 1 ks cibule
  • 1/4 bulvy celeru
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 15 kuliček celého černého pepře
  • 2 listy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 60 ml octa 8%
  • 1 trochu soli
Na ozdobu
  • 1/2 balení želatiny
  • 1 ks vejce
  • 4 listy bobkového listu
Článek

Postup

01.

Cibuli oloupejte a rozpulte, celer, mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci zalejte litrem vody a octem, přidejte všechno koření a lžičku soli a 20 minut povařte.

02.

Mezitím si kapra rozdělte na 4 porce. S rybou pracujte opatrně, abyste z kůže nesetřeli vrstvu, která po kontaktu s octem modrá. Vložte do hrnce se zeleninou a na mírném ohni asi 15 minut povařte.

03.

Rybu nechte vychladnout ve slitém vývaru, ze zeleniny vyberte koření a cibuli a rozložte ji na servírovací mísu. Z asi čtvrt litru vychladlého vývaru můžete ještě připravit rosol: přiveďte ho k varu, stáhněte z ohně a vmíchejte želatinu.

04.

Nechte trochu prochladnout a potřete jí kousky kapra, poté je ozdobte plátky uvařeného vajíčka a bobkovým listem a znovu potřete želatinou. Podávejte studené spolu s odloženou kořenovou zeleninou.

Nebo máte radši kapra pečeného?

Načítám