Hlavní obsah
3,3
(53)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kapr k českým Vánocům už dávno patří stejně neodmyslitelně jako třeba cukroví nebo štrúdl. Ne všude se ale kapr dělá jako řízek. Z jižních Čech pochází tradice černé omáčky z kořenové zeleniny, sladkého koření a perníku, která rybu podivuhodně skvěle doplňuje.

15 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks filetu z kapra
  • 1 hrst sušených švestek
  • 1 hrst ořechů
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1/4 ks celeru
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 hlavičky hřebíčku
  • 4 kuličky pepře
  • 2 listy bobkového listu
  • 1/4 lžičky čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce povidel
  • 50 g perníku na strouhání
  • 1 ks citronu
  • 1 trochu cukru
  • 1 trochu soli
Článek

Postup

01.

Ve větším hrnci povařte v půl litru vody sušené švestky a ořechy. V druhém, menším hrnci orestujte na oleji nakrájenou cibuli, strouhanou kořenovou zeleninu, nové koření, hřebíček, celý pepř, bobkový list a špetku tymiánu. Zalijte asi litrem vroucí vody, přidejte filety kapra a 15 minut povařte.

02.

Rybu poté opatrně vyjměte a vývar přeceďte přes síto do velkého hrnce k uvařenému ovoci a ořechům. Přidejte švestková povidla, zahustěte strouhaným perníkem, ochuťte šťávou z citronu, přidejte cukr podle chuti a osolte. Omáčku povařte ještě asi 15 až 20 minut, dokud mírně nezhoustne. Vraťte do ní kousky ryby a podávejte teplé nebo studené.

Jak děláte kapra u vás doma? Už jste někdy úpravu načerno ochutnali? Nebo máte radši kapra na česneku?

Načítám