Článek
Postup
01.
Ve větším hrnci povařte v půl litru vody sušené švestky a ořechy. V druhém, menším hrnci orestujte na oleji nakrájenou cibuli, strouhanou kořenovou zeleninu, nové koření, hřebíček, celý pepř, bobkový list a špetku tymiánu. Zalijte asi litrem vroucí vody, přidejte filety kapra a 15 minut povařte.
02.
Rybu poté opatrně vyjměte a vývar přeceďte přes síto do velkého hrnce k uvařenému ovoci a ořechům. Přidejte švestková povidla, zahustěte strouhaným perníkem, ochuťte šťávou z citronu, přidejte cukr podle chuti a osolte. Omáčku povařte ještě asi 15 až 20 minut, dokud mírně nezhoustne. Vraťte do ní kousky ryby a podávejte teplé nebo studené.
Jak děláte kapra u vás doma? Už jste někdy úpravu načerno ochutnali? Nebo máte radši kapra na česneku?