Článek
Na Kanáry vás sice teleportovat neumíme, ale tohle jednoduché jídlo z brambor vás rádi naučíme už teď. A až se na některý z Kanárských ostrovů vydáte, můžete porovnat svoje verze! A nemusíte ani čekat na příští léto, klima je tam velmi mírné a příjemné a i v tomto období tam je tam přes dvacet stupňů.
Ale zpátky k papas arrugadas! Brambory vybírejte co nejmenší a neloupejte je, jen pořádně omyjte. Výborná je třeba odrůda grenaille. Díky vaření ve velmi slané vodě (dříve se používala ta z moře!) brambůrky pustí tekutinu a mají tak výraznější chuť a zvrásněnou slupičku. Skvělé jsou s různými mojo omáčkami, ale můžete je podávat i jako přílohu k masu.
Postup
01.
Co nejmenší brambory pořádně odrhněte, vložte do širokého hrnce s vodou a solí, přiveďte k varu a bez poklice vařte asi 25 minut doměkka. Občas hrncem zatřeste. Vodu pak slijte, brambory vraťte na plotnu a ještě pár minut prohřívejte, až se vypaří i zbytek tekutiny a brambůrky se zvrásní a zbělají, jak se obalí solí.
02.
Na červené mojo opečte nasucho celé papriky v troubě na 200 °C. Až slupka začne černat a tvořit puchýřky, ihned je přendejte do sáčku nebo uzavíratelné dózy zapařit, poté oloupejte. Někdy se tento krok vynechává, ale upečená paprika bez slupky je chuťově mnohem lepší. Papriky rozmixujte s česnekem, sladkou paprikou, římským kmínem, olivovým olejem, octem a solí. Pro mojo picón přidejte i čerstvé či sušené chilli. Mojo má být dost výrazné, tak se nebojte dochucování.
03.
Na zelené mojo rozmixujte bylinky (koriandr, petržel nebo mix) s česnekem, římským kmínem, olivovým olejem, octem a solí.
04.
Avokádový dip se dělá z dobře zralého avokáda, hrsti koriandru či petržele, česneku, citronové šťávy, trochy soli a případně i olivového oleje nebo vody na zředění.
05.
Pro mojo de almendras jednoduše přidejte loupané mandle a trochu střídky z bílého pečiva do paprikového mojo rojo. Podle potřeby můžete zředit vodou či olejem.
EXOTIKU SI NASERVÍRUJTE I U VÁS DOMA
06.
Na stůl dejte brambůrky a omáčky tak, aby si každý mohl namáčet do té, která mu nejvíce chutná.
Recept vznikl ve spolupráci s Turistickou centrálou Španělska.
Zahřejte se touhle exotickou kokosovou polévkou!