Hlavní obsah
3,3
(84)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Sluncem zalitá zahrádka, výhled na moře, sklenka dobrého červeného a k tomu usměvavý číšník přináší nezbytné tapas. Kanárské národní jídlo, papas arrugadas, tedy doslova vrásčité brambůrky, se podává s omáčkou mojo, nejčastěji česnekovou z pečených paprik nebo svěžích bylinek. Najdete ho na lístku snad všech restaurací tohoto sopečného souostroví.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na brambory
  • 1,5 kg brambor
  • 200 g mořské soli
Na červený dip mojo rojo picón
  • 2 ks červené papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 špetka chilli
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce bílého vinného octa
  • 1/2 lžičky soli
Na zelený dip mojo verde (místo koriandru můžete dát petržel)
  • 3 hrsti čerstvého koriandru
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 4 lžíce bílého vinného octa
Na avokádový dip mojo de aguacate (opět můžete vynechat koriandr)
  • 1 ks avokáda
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 ks citronu
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Na mandlový dip mojo de almendras
  • 1 hrst mandlí
  • 1 plátek bagety
Článek

Na Kanáry vás sice teleportovat neumíme, ale tohle jednoduché jídlo z brambor vás rádi naučíme už teď. A až se na některý z Kanárských ostrovů  vydáte, můžete porovnat svoje verze! A nemusíte ani čekat na příští léto, klima je tam velmi mírné a příjemné a i v tomto období tam je tam přes dvacet stupňů.

Ale zpátky k papas arrugadas! Brambory vybírejte co nejmenší a neloupejte je, jen pořádně omyjte. Výborná je třeba odrůda grenaille. Díky vaření ve velmi slané vodě (dříve se používala ta z moře!) brambůrky pustí tekutinu a mají tak výraznější chuť a zvrásněnou slupičku. Skvělé jsou s různými mojo omáčkami, ale můžete je podávat i jako přílohu k masu.

Postup

01.

Co nejmenší brambory pořádně odrhněte, vložte do širokého hrnce s vodou a solí, přiveďte k varu a bez poklice vařte asi 25 minut doměkka. Občas hrncem zatřeste. Vodu pak slijte, brambory vraťte na plotnu a ještě pár minut prohřívejte, až se vypaří i zbytek tekutiny a brambůrky se zvrásní a zbělají, jak se obalí solí.

02.

Na červené mojo opečte nasucho celé papriky v troubě na 200 °C. Až slupka začne černat a tvořit puchýřky, ihned je přendejte do sáčku nebo uzavíratelné dózy zapařit, poté oloupejte. Někdy se tento krok vynechává, ale upečená paprika bez slupky je chuťově mnohem lepší. Papriky rozmixujte s česnekem, sladkou paprikou, římským kmínem, olivovým olejem, octem a solí. Pro mojo picón přidejte i čerstvé či sušené chilli. Mojo má být dost výrazné, tak se nebojte dochucování. 

03.

Na zelené mojo rozmixujte bylinky (koriandr, petržel nebo mix) s česnekem, římským kmínem, olivovým olejem, octem a solí.

Foto: Autorka

Takto uvařené brambůrky chutnají díky soli spíše jako pečené – neobsahují tolik vody a mají hezky výraznou chuťFoto: Autorka

04.

Avokádový dip se dělá z dobře zralého avokáda, hrsti koriandru či petržele, česneku, citronové šťávy, trochy soli a případně i olivového oleje nebo vody na zředění.

05.

Pro mojo de almendras jednoduše přidejte loupané mandle a trochu střídky z bílého pečiva do paprikového mojo rojo. Podle potřeby můžete zředit vodou či olejem.

06.

Na stůl dejte brambůrky a omáčky tak, aby si každý mohl namáčet do té, která mu nejvíce chutná.

Recept vznikl ve spolupráci s Turistickou centrálou Španělska.

Zahřejte se touhle exotickou kokosovou polévkou!

Načítám