Článek
Postup
01.
Potřebovat budete dvě pánve. V jedné orestujte na oleji jemně nakrájenou cibuli, přidejte rýži, chvíli restujte, potom zalijte 200 ml vína, promíchejte a nechte vařit na mírném plameni. Až se víno po chvilce vyvaří, přidejte naběračku vývaru a chvíli vařte, než přidáte další. Takto pokračujte, dokud rýže nebude na skus, tedy asi 15–25 minut – podle typu rýže. Až bude hotová, vmíchejte do ní máslo, osolte, opepřete, posypte tymiánem a přidejte trochu parmezánu.
02.
Na druhé pánvi orestujte na olivovém oleji česnek, nakrájený na plátky. Když začne hnědnout, přidejte mořské plody. Směs podlijte zbylým vínem a chvíli nechte opékat. Přidejte krájená nebo drcená rajčata, sůl, pepř a nechte směs pár minut probublávat.
03.
Směs přimíchejte do rýže a rizoto případně ještě dosolte, opepřete nebo přidejte kousek másla. Nezapomeňte ho posypat parmezánem a čerstvou rukolou!
Mořské plody můžete využít i na snadné a rychlé špízy pečené v troubě.