Hlavní obsah

Pravidla cestování letadlem: Jak velké může být příruční zavazadlo a co do něj rozhodně nedávat

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Pokud cestujete na dovolenou letadlem, bude jednou z vašich zásadních otázek to, jak velké zavazadlo si můžete vzít bezplatně s sebou na palubu a jaké už musíte odbavit a dát do podpalubí. Odpověď záleží hlavně na tom, s jakou společností poletíte. Máme pro vás základní přehled.

Článek

Je jedno, jestli si chcete na palubu letadla vzít kufr, batoh nebo tašku, záleží na tom, jaké rozměry a někdy i hmotnost budou mít. Každá letecká společnost má svá pravidla a u každé to je tedy trochu jiné, takže je vždy dobré se předem zeptat nebo si informace ověřit na webu – základní přehled pro vás ale máme.

Co je kabinové, příruční nebo palubové zavazadlo?

Kabinové zavazadlo (cabin, hand luggage), kterému se říká také palubní či příruční, je to, které si můžete bezplatně vzít s sebou na palubu letadla. Jeho velikost se liší a některé letecké společnosti umožňují vzít dokonce dvě. Může to být kufr, taška, igelitka nebo cokoli jiného.

Zavazadla, která cestují v nákladním prostoru letadla, jsou v podmínkách společností uvedena jako odbavená a i u nich platí, že mohou mít různou hmotnost – podle pravidel aerolinky. Za odbavená zavazadla se většinou platí a za překročení povolené hmotnosti se také připlácí.

Jak velké zavazadlo na palubu?

Každé aerolinky mají trochu jiná pravidla, co se velikosti palubního zavazadla týče. A cestujícím se je rozhodně vyplatí znát, protože některá jsou dost nekompromisní a s větším vás opravdu nepustí –  museli byste si ho připlácet a odbavovat, což by se mohlo prodražit a také zkomplikovat odlet.

Proto se rozhodně vyplatí mít před odletem jasno a uvědomit si, že vám zkušenosti, které jste získali před pár lety, nemusí stačit, protože pravidla se občas mění, ale také může záležet na délce letu nebo třídě, ve které poletíte.

Na kontrolu rozměru se používá kovový rám, takže rozměr počítejte i s kolečky, madlem a všemi výstupky, které zavazadlo má!

Foto: j.chizhe, Shutterstock.com

Většina leteckých společností vám v ceně základní letenky nabízí možnost vzít na palubu jedno zavazadlo, které dáte pod sedadlo před vámi, některé ho uloží i do přihrádky nad hlavyFoto: j.chizhe, Shutterstock.com

Přehled velikosti palubních zavazadel v ekonomické třídě

Povolené rozměry jsou u každé letecké společnosti jiné, takže si je včas ověřte. Nabízíme přehled těch, které Češi využívají nejčastěji:

  • Ryanair – v základní ceně letenky si můžete vzít jedno zavazadlo, které dáte pod sedadlo před vámi. Povolené maximální rozměry: 40 × 20 × 25 cm. Dokoupit lze palubní zavazadlo do přihrádky nad hlavu 55 × 40 × 20 cm, hmotnost do 10 kg.
  • Smartwings – na palubu s vámi smí v ceně letenky jedno zavazadlo, které dáte pod sedadlo před vámi. Povolené maximální rozměry: 55 × 45 × 25 cm a hmotnost 8 kg.
  • Wizzair – na palubu můžete vzít jen jedno zavazadlo, dáte ho pod sedadlo před vámi. Povolené maximální rozměry: 40 × 30 × 20 cm, hmotnost 10 kg. Dokoupit lze palubní zavazadlo do přihrádky nad hlavu 55 × 40 × 23 cm, hmotnost do 10 kg.
  • ČSA – zdarma je jedno kabinové zavazadlo. Povolené maximální rozměry: 55 × 45 × 25 cm s maximální hmotností do 8 kg.
  • Easyjet – povolen je jeden kus, dává se pod sedadlo před vámi. Povolené maximální rozměry: 45 × 36 × 20 cm, hmotnost do 15 kg.
  • Lufthansa - v základní ceně letenky je příruční zavazadlo do 8 kg. Povolené maximální rozměry: 55 ×40 × 23 cm a malá osobní taška/kabelka/batoh 40 × 30 × 10 cm.
  • Eurowings – v základní ceně letenky je jedno kabinové zavazadlo. Povolené maximální rozměry: 40 × 30 × 25 cm, lze dokoupit další max. 55 ×40 × 23 cm, hmotnost 8 kg.
  • KLM – v základní letence si můžete vzít dokonce dvě příruční zavazadla do celkové hmotnosti 12 kg. Povolené maximální rozměry: 55 × 35 × 25 cm a 40 × 30 × 15 cm, pro dítě bez sedačky jedno zavazadlo do 55 × 35 × 25 cm.
  • Emirates – do economy class si můžete vzít jedno příruční zavazadlo. Povolené maximální rozměry: 55 × 38 × 22 cm, hmotnost do 7 kg.
  • British Airways – v ceně základní letenky máte 2 příruční zavazadla. Povolené maximální rozměry: 56 × 45 × 25 cm a 40 × 30 × 15 cm, hmotnost do 23 kg.
  • Swiss Air Lines – v ceně economy letenky máte jedno palubní zavazadlo. Povolené maximální rozměry: 55 ×40 × 23 cm, hmotnost do 8 kg.
  • Alitalia – v ceně základní letenky máte jedno palubní zavazadlo. Povolené maximální rozměry 55 × 35 × 25 cm, hmotnost 8 kg.
  • AirFrance – v ceně letenky máte dvě palubní zavazadla. Povolené maximální rozměry: 55 × 35 × 25 cm a 40 × 30 × 15 cm, hmotnost dohromady do 12 kg.
  • Finnair – v ceně letenky jedno příruční zavazadlo. Povolené maximální rozměry: 40 × 30 × 15 cm, hmotnost do 8 kg. Na mezikontinentálních letech navíc druhé zavazadlo 55 × 40 × 23 cm.
  • Iberia – v ceně letenky jedno zavazadlo a jedna osobní věc. Povolené maximální rozměry: 56 × 40 × 25 cm + osobní věc 40 × 30 × 15 cm, hmotnost dohromady do 10 kg.
Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Při nástupu do letadla probíhá i kontrola velikosti palubního zavazadlaFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Co nesmí být v příručním zavazadle?

Do příručního zavazadla (ideální tašky do letadla) rozhodně nedávejte zakázané věci, mezi které patří:

  • Střelné zbraně (včetně maket), nůžky, nože (výjimkou jsou ty s ostřím do 6 cm) a další nebezpečné předměty, jako jsou hořlavé nebo toxické látky a podobně. Nepatří tam ani nářadí nebo vybavení pro bojová umění – jako nebezpečné jsou brány i struny nebo pevné lepicí pásky.
  • Tekutiny nad objem 1 litru – sčítají se do toho nejen nápoje, ale i dětské přesnídávky, marmelády, zubní pasty a podobně. Každá lahvička smí mít objem max. 100 ml, všechny se dávají do průhledného sáčku. Neplatí to pro tekutiny potřebné pro nemocné.
  • Elektroniku se zapnutou wi-fi, veškeré elektronické přístroje by měly být ideálně vypnuté.
  • Kuřáky může zajímat, že si mohou vzít jeden zapalovač, ovšem nikoli benzinový nebo turbo, ty na palubu nepatří. Pro elektronické cigarety a další zařízení na zahřívaný tabák platí obdobná omezení jako pro jiná elektronická zařízení obsahující baterie, jež mohou představovat riziko vznícení. Proto tyto předměty zabalte výhradně do příručního zavazadla, které si berete na palubu. Počítejte s tím, že všechny tyto předměty budete muset spolu s balíčkem tekutin při kontrole vybalit. Proto je mějte v příručním zavazadle připravené úplně nahoře.

Odbavené zavazadlo

Na delší dobu si asi s příručním zavazadlem nevystačíte, proto je dobré se zeptat i na podmínky přepravy těch odbavených, která jsou většinou větší a těžší. Pozor – na jejich přepravu vám nevzniká automatický nárok po zakoupení základní letenky, což bývá hlavně u nízkonákladových společností, kde si za to účtují příplatek podle letecké společnosti. Za překročení váhového limitu musíte zaplatit poplatek. Zavazadlo nad 32 kilogramů už nepřijmou.

Protože odbavené zavazadlo cestuje bez vašeho dohledu, nedoporučuje se v něm mít doklady, peníze a cennosti. Naopak tam můžete dát nůž nebo větší lahve s tekutinou. Rozhodně tam ale nepatří nic na baterie nebo nic, co může způsobit požár a výbuch.

Načítám