Hlavní obsah

Nejkrásnější zámecké zahrady u nás, které se vyplatí navštívit! Tudy kráčeli prezidenti i monarchové

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Návštěvy zámků nemusejí být jen prohlídkou interiérů. Teplé počasí vybízí také k procházkám po zámeckých zahradách. Můžete se nechat unášet různými architektonickými styly, ale také historií, která se do nich vepsala. Máme pro vás hned sedm tipů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Návštěva zámeckých zahrad je vhodná nejen pro rodinné výlety, ale také pro romantickou procházku. Nechte se okouzlit rozkvetlými keři a květinami, prozkoumejte místa, která měla v oblibě knížata a hrabata, ale také někteří prezidenti. A na své si přijdou hlavně milovníci zahradní architektury.

Květná zahrada v Kroměříži: Pro fanoušky zahrad francouzského typu

Vznik Květné zahrady se datuje do období po třicetileté válce, kdy se město začalo pomalu vzpamatovávat ze zničujících bojů. Okolí zámku bylo bažinaté a zpustošené, přesto se italským architektům F. Luchesovi a G. P. Tencallovi podařilo vytvořit doslova ráj na zemi. V zámeckém parku najdete rotundu zdobenou mytologickými výjevy a kolonádu lemovanou antickými sochami. Hlavní sezona s každodenní otevírací dobou od 9 do 18 hodin potrvá do konce srpna. Od září se o hodinu zkrátí. Nenechte si ujít prohlídku zahrady francouzského typu, jako je například ta ve Versailles. Vstupné je 180 Kč. K dispozici je průvodce po Květné zahradě do mobilních telefonů a tabletů v celkem devíti jazycích. Více informací na webu zámku.

Zámecká zahrada v Dobříši: Rokoko na dlani

Ke krásné procházce láká tato zahrada po celý rok. Zámek byl vybudován kolem roku 1745 Jindřichem Pavlem Mansfeldem. Zajímavou historii měl i v následujícím období. Za druhé světové války byl v držení nacistů a za komunistického režimu se stal sídlem spisovatelů. Zahrada se rozprostírá na pěti terasách, které jsou vyzdobené sochami od Františka Ignáce Platzera. Navštívit můžete francouzský i anglický park, najdete tu i bludiště. Až do konce září je otevřeno od 9 do 17 hodin. Do anglického parku je vstup volný, ve francouzském zaplatíte 160 Kč, a pokud upřednostníte komentovanou prohlídku, ještě si 30 Kč připlatíte. Více informací na webu zámku.

Zámecký park Konopiště: Miloval ho i František d'Este

Jeden z nejkrásnějších a nejrozsáhlejších komplexů u nás je zámek Konopiště, který měl ve svém vlastnictví následník rakouského trůnu František d'Este. Právě on nechal z původního hradu vybudovat dnešní zámecký klenot. Na zahradě o rozloze 340 ha najdete zámecký rybník či Růžovou zahradu, na které roste přes 500 keřů růží. Zajímavý je také skleník. I ten má „na svědomí“ arcivévoda d'Este. Uvnitř skleníku se pokocháte pohledem na teplomilné rostliny – palmy, orchideje, sukulenty a především tajuplnou zlatou růži, již si oblíbila hraběnka Žofie. Ta ji údajně dostala od tehdejšího anglického maršála Neela, proto se jí říká také Maršálka. A pokud na Konopiště zavítáte, nezapomeňte pozdravit medvěda Jiřího, který žije v zámeckém příkopě na jižní straně. Otevřeno je až do konce srpna od 10 do 17 hodin. Vstupné je podle rozsahu prohlídky od 100 Kč. Více informací na webu zámku.

Zámecký park Lány: Sídlo prezidentů

Park v Lánech se může pochlubit unikátní francouzskou zahradou, která volně přechází v lesopark. Má rozlohu 110 ha a je dílem významného architekta Jože Plečnika. Zámek od roku 1921 slouží jako sídlo prezidentů České republiky. Anglický park s okrasným rybníkem pro vodní ptactvo, které sídlí na umělém ostrůvku, vznikl kolem roku 1853 za knížete Karla Ergona II. z Fürstenberka. V zahradě můžete obdivovat také palmový skleník, na jeho konstrukci se podílel dokonce i sám Tomáš Garrigue Masaryk, ale hlavně jeho dvorní architekt Plečnik. Ten nechal podél rybníku vybudovat okrasnou Milionovou zeď, jež v sobě obsahuje pětici chrličů se lvími hlavami. Z nich pak voda stéká do kašny a následně do zámeckého rybníka. Pětice lvích hlav je symbolem Čech, Moravy, Slezska, Slovenska a Podkarpatské Rusi. Šestý chrlič pak reprezentuje vznik společného státu v roce 1918. Do zámku se bohužel nepodíváte, ale můžete obdivovat překrásnou zámeckou zahradu, která určitě stojí za to. Otevřeno je až do konce prázdnin od 10 do 20 hodin a vstup je zdarma. Více informací na webu zámku.

Lednicko-valtický areál: Zahrada Evropy

Zahrada Evropy – právě tak se mluví o Lednicko-valtickém areálu, který má rozlohu 283 ha. Jako důkaz uzavření míru mezi Rakouskem a Francií tu najdete Obelisk z roku 1798. Pokocháte se romantickými stavbami, mezi které se řadí Janův hrad, Minaret či Lovecký zámeček. Uchvátit se můžete také pohledem na rybníky lemované panenskými stavbami, jako je Apollonův chrám či Hradní zámeček. A kdo je milovníkem vín, může se v areálu zúčastnit volné degustace a ochutnat kterékoliv z uskladněných vín z expozice Salonu vín, která se zde každoročně obnovuje. (Salon vín je národní soutěž vín ČR, v níž je každý rok vybráno sto nejlepších vín soutěže a jsou oceněna zlatou medailí Salonu vín ČR). Otevřeno je denně, vstupné je 30 Kč. Více informací na webu areálu.

Průhonický park: Ráj ticha

Nedaleko od Prahy najdete jeden z největších parků v celé Evropě. Má kolem 240 hektarů a „zahrál“ si v mnoha pohádkách. Jestli hledáte tip na romantickou procházku, pak jste v Průhonicích správně. Park se pyšní sbírkou rododendronů a celou řadou dendrologicky důležitých cizokrajných dřevin (cca 1 600 druhů). Tento skvost ve stylu novorenesance nechal vybudovat hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca kolem roku 1890. Můžete si tu prohlédnout vodopády a potok Botič, tři skalnaté části, alpinium a louky. Místem vedou i přirozené lesy, ve kterých rostou vzácné dřeviny. Do konce září je otevřeno denně od 7 do 20 hodin a platí zvýhodněné vstupné 100 Kč pro dospělého. Více informací na webu parku.

Anglický park na zámku v Sychrově: Rekordní počet dřevin

Novogotický zámek Sychrov má anglický park, který v roce 1840 držel rekordní počet dřevin na našem území. Je založený v nadmořské výšce 380 metrů. Nejvýznamnější z parku je Rohanská alej, což je soubor pyramidálních dubů. Ty pak ve výčtu zajímavostí následuje 243 lip. V areálu najdete také Vodárenskou věž, ze které je překrásný pohled na řeku Mohelku. Areál je až do konce srpna otevřený od 9 do 18 hodin, vstupné je 30 Kč. V blízkosti zámku naleznete celou řadu liliovníků a jehličnatých dřevin. Více informací na webu zámku.

Zámecké zahrady na mapě

Načítám