Hlavní obsah

Za výrobou tequily do mexické Tequily. Půvabné městečko nabízí víc než jen příběh proslulé pálenky

Foto: avenavaz, Shutterstock.com

Foto: avenavaz, Shutterstock.com

Když se řekne tequila, asi každému se vybaví sklenka jiskrné pálenky se solí a citronem. Tequila je ale také krásné mexické město, které jako by vypadlo z proslulých amerických westernů. A jen tak mimochodem – slavný nápoj tu pijí úplně jinak.

Článek

Projíždíme ospalými uličkami města. Barevné fasády domů září do dáli a jen zdůrazňují pestrobarevnost veselých fáborků, které tu visí snad úplně všude. Dopoledne je město ještě téměř prázdné, živo je tu hlavně večer. Na pití pálenky je poněkud brzy, ale nabídka zjistit, jak a z čeho se proslulá tequila vyrábí, se neodmítá. Zejména když se ocitnete přímo ve stejnojmenném městě, kde se začal psát příběh tohoto světoznámého nápoje.

Jak se vyrábí tequila?

„Tequila je součástí naší kultury a tradic, není to jen tak ledajaký nápoj,“ říká nám průvodce v jedné z nejstarších destilérek v Mexiku Casa Sauza. Stojíme uprostřed plantáže, do které se opírá ostré mexické slunce, a kam až oko dohlédne, vidíme jen a jen agáve. Tedy rostliny, ze kterých se proslulý nápoj vyrábí.

Až dosud jsem si myslela, že zdrojem pálenky jsou jejich listy, ale to je velký omyl. Ty se naopak musejí ze zralé agáve, která roste pět až osm let, úplně osekat, až zbyde její jádro, které připomíná obrovský ananas. Proto se mu také říká piña (= španělsky ananas). Dostáváme ochutnat tenký plátek – překvapivě chutná jako něco mezi kedlubnou a ředkvičkou. Ihned po sklizni putují piňas do pecí, kde se nejprve pečou, pak se rozemelou a vymačká se z nich veškerá šťáva. Ta se posléze nechává zkvasit a následně se destiluje.

Mnoho druhů a žádný citron

Kombinace tequily se solí a citronem vznikla v USA a v Mexiku ji dostanete leda v barech pro turisty. Tady se popíjí teplá tequila z koňakových skleniček po malých doušcích a hojně se zapíjí vodou. Překvapením pro mě je, že existuje mnoho druhů tohoto lahodného nápoje, což při degustaci máme možnost zjistit. Některé jsou ostřejší, jiné až překvapivě jemné, mně nejvíc chutnala tequila s označením black barrel, která připomíná spíš dámský likér než ostrou pálenku.

Tequila zraje kratší dobu než například rum. Bílá, označovaná jako mladá, jen po dobu dvou měsíců, další od roku do tří let. A tak jako u nás známe párování vína s jídlem, tady se páruje s tequilou. Zajít si můžete i na speciální ochutnávku, kde se skvěle propojuje chuť pálenky s místní opravdu delikátní čokoládou.

Jak se dostat do Mexika?

Od letošního podzimu (konkrétně od 22. října) létá na západní pobřeží Mexika do letoviska Puerto Vallarta z Prahy přímý let. „Transfer z letiště je pak už velmi krátký, takže jde o nejrychlejší způsob, jak se sem dostat,“ říká tiskový mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk. Odtud si můžete udělat vícedenní výlet do města Guadalajara, metropole mexického státu Jalisco. Z Puerto Vallarta je to sem zhruba tři hodiny jízdy autem a určitě to stojí za to.

Městu přezdívají „perla západu“. Turisty láká řadou památek, folklorem, právě tequilou i typickým mexickým hudebním žánrem mariachi. Samotnou kapitolou je zdejší jídlo, ať už si vyberete jakoukoli z desítek místních restaurací, rozhodně nebudete litovat. Vaří tu opravdu neuvěřitelně dobře. A městečko Tequila je odsud vzdálené necelou hodinku cesty.

Související témata:

Načítám