Hlavní obsah

Nejvyšší visutý most, nejkrásnější panoramatická silnice a další nej… Vysoké Taury si zamilujete!

Foto: © Österreich Werbung / Julius Silver

Foto: © Österreich Werbung / Julius Silver

Jestli hledáte v Evropě místo, na které sedí přídavné jméno „famózní“, najdete ho u našich rakouských sousedů. Národní park Vysoké Taury, německy Hohe Tauern, leží na hranicích Korutan, Salcburska a Tyrolska a láká na dechberoucí výhledy.

Článek

Svojí délkou 200 km si vysloužily titul největší chráněné území v Alpách a zároveň nejdelší horský systém v Rakousku. Když je jednou „okusíte“ – od jara do podzimu na motorce nebo na pěších túrách, v zimě pak na lyžích – zamilujete si je!

Pověstná „Großglocknerka“

Historická Großglocknerská silnice vede ze salcburského městečka Bruck an der Großglocknerstraße do Heiligenblut am Großglockner na korutanské straně. S její výstavbou začal v roce 1930 inženýr Franz Wallack. Tři tisíce dělníků ji pak v drsných klimatických podmínkách pouhými lopatami a krumpáči vybudovalo v rekordním čase pěti let. Člověku při pohledu na toto dílo okamžitě naskočí v hlavě otazníky nad šnečím tempem budování dálnic v Česku. „Großglocknerka“ je dlouhá 48 kilometrů. Na trase v horském sedle Hochtor v nadmořské výšce 2504 metrů přímo protíná srdce Národního parku Vysoké Taury. Cesta po této silnici připomíná jízdu na horské dráze. Příkrá stoupání střídají prudké sjezdy a katapultující převýšení 1 748 metrů vyplavuje adrenalin. V prospektech se dočtete, že jde o jednu z nejznámějších památek v Rakousku a jednu z nejkrásnějších výletních a panoramatických silnic na světě.

Mekka motorkářů

Říká se, že motorkář, který si tuto trasu nesjel aspoň jednou v životě, jako by nežil. Proto jich tu potkáváte neuvěřitelné množství. Muže i ženy všech věkových kategorií prohánějící se na svých báječných strojích. Doplňuje je méně početná skupinka ještě odvážnějších, namakaných cyklistů, kterým hrdost nedovolí používat elektrokola. Už jen pohled na tohle motorkářsko–cyklistické hemžení s horskými panoramaty na pozadí navozuje pocit, že jste se ocitli v nějakém zvláštním, dobrodružném filmu. Ale ani ostatní návštěvníci, fádně se sunoucí k cíli auty, nepřijdou zkrátka. Zastávky a odpočívadla jsou rozmístěny na pečlivě vybraných vyhlídkových bodech. Nejvyšším sjízdným bodem „Großglocknerky“ je Edelweißspitze ve výšce 2 571 metrů. Vede k němu necelý kilometr dlouhá odbočka z Fuscher Törlu, která je zčásti stále pokryta původními dlažebními kostkami.

Centrum Národního parku v Mittersill

Možností, jak si užít Národního parku Vysoké Taury je tolik, že by to vydalo na knihu. Rakušané turismus umí. Na cestě celým tímto územím čeká na návštěvníky takzvaných 12 zážitkových stanic. K tomu si přidejte různé výstavy, ve kterých zjistíte mnohé o historii vysokohorské silnice, o zdejší floře, fauně a geologii regionu. Všechno se detailně dozvíte v moderním Nationalparkzentrum Hohe Tauern v půvabném, pětitisícovém městečku Mittersill. Mimochodem, když už zde budete, nezapomeňte si prohlédnout kostel svatého Mikuláše ve čtvrti Felben z 15. století s výzdobou v raně barokním a rokokovém stylu. Deset kilometrů odsud narazíte na famózní krajinu v okolí jezer Hintersee a Plattachsee.

Pralesy, rýžoviště zlata a sokolové

Pokud se nechcete přírody dotýkat jen skrz automobilové okénko a při občasných zastaveních na vyhlídkách, existuje spousta tras ideálních pro horská kola i pěší turistiku. Za zmínku stojí návštěva alespoň některých nedotčených (pra)lesů, jako je například Rauriský, Stubacher Wiegenwald nebo Zirbenwald. Zkuste třeba výjezd lanovkou Rauriser Hochalmbahnen se zastávkou na prostřední stanici, kde si prohlédnete místní rýžoviště zlata. Když pak popojedete až na vrchol hory do nadmořské výšky 1 780 metrů, čeká vás překvapení. Vyhlášená sokolnická stanice, kde vám vycvičené dravé ptactvo předvede slovenský sokolník. Jak nám sdělil, sokolnictví nejen v Rakousku, ale v Evropě vůbec zachránili arabští šejkové, kteří jej považují za velké umění. A také že čeští a slovenští sokolníci patří k těm nejvyhlášenějším a jsou žádáni po celém světě.

Krimmelské vodopády

Milujete-li vodopády, zkuste třeba ty Krimmelské. Startovacím bodem je parkoviště nad vesničkou Krimml, kde zaplatíte 5 € na den. Asi po čtvrthodině chůze na vás bude čekat v pokladně další platba (4 € na osobu), ale jde o investici, která stojí za to. Vodopády tryskají tři nad sebou. Na asi čtyřkilometrové trase vystoupáte celkem 385 výškových metrů. „Davůplachým“ jedincům doporučujeme vypravit se na cestu ráno kolem osmé. Téměř nikoho nepotkáte a asi po hodince stoupání a pár set metrech zákrut vás odmění pohled do nádherného údolí. Vsaďte se, že budete opět skoro sami. Většina ostatních turistů se zasekne nad druhým vodopádem v restauraci a celou trasu nedojde.

Visutý most v Bad Gasteinu

Dalším tipem, zase z trochu jiného ranku, je 140 m dlouhý visutý most Evropy ve výšce 2 300 m n. m. Lidé, kteří se bojí výšek, jej asi úplně neocení, protože vede až 28 metrů nad zemí. Pocitově vám ale připadá, že je mnohem výš, protože překlenuje několikasetmetrový skalnatý sráz. Dostanete se k němu z neplaceného parkoviště v Bad Gasteinu a pak lanovkou na horu Stubnerkogel. Most vede hned od stanice lanovky severním směrem téměř až na samotný vrchol Stubnerkogelu, za kterým po pouhých 200 metrech narazíte na kaskádovitou vyhlídkovou terasu. Další, snad ještě úchvatnější vyhlídkovou terasu - Glocknerblick - najdete pro změnu jižním směrem. Od lanovky je to k ní 250 metrů. Z této panoramatické plošiny, jejíž konstrukce přesahuje hranu skály, uvidíte kolem dokola vrcholky hor a pod sebou desítky metrů prázdno. Od lanovky si můžete dát třeba hodinovou hřebenovku severně k chatce Stubneralm nebo jižně nad jezero Unterer Bockhartsee. To už je ale výlet minimálně na půl dne.

„Kouzelná“ letní karta Národního parku Vysoké Taury

  • je k dispozici po celou sezonu, tedy od 1. května do 31. října
  • můžete si ji pořídit v turistických centrech, navíc ji dostávají všichni hosté ubytovaní v partnerských zařízeních zapojených do programu (pokud chcete kartu použít před check-inem, ubytovatel vám ji může zaslat digitálně)
  • kartu bohatě uplatníte v místní veřejné dopravě, zahrnuje celodenní jízdenku na Großglocknerskou vysokohorskou silnici a celodenní jízdenku na Gerloskou alpskou silnici. Zajistí vám vstup a využití 60 atrakcí, jako jsou památky, muzea a přírodní podívaná, volnočasová a sportovní zařízení a lanovky.

Načítám