Hlavní obsah

V létě s dětmi do Tyrolska. Alpbachtal, Seefeld nebo Stubai? Objevte tři family friendly místa

Foto: OlenaPalaguta, Shutterstock.com

Foto: OlenaPalaguta, Shutterstock.com

Rakouské Tyrolsko je doslova zaslíbené rodinám s dětmi. Charakterizuje ho nedotčená horská příroda, dokonalé služby, nespočet aktivit i pro nejmenší cestovatele, vynikající jídlo a neuvěřitelně přátelští lidé. To vše dohromady je doslova balzámem pro duši.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rakouský region Tyrolsko, zasazený v samém srdci Alp, má co nabídnout všem věkovým kategoriím. Pokud ještě stále váháte, kam byste se o prázdninách mohli s rodinou vydat, tady najdete vše, po čem zatoužíte. Nespočet značených tras pro pěší turisty, širokou síť lehkých i náročnějších cyklostezek (krásné trasy najdete i u nás), úžasné lázně a aquaparky, obří dětská hřiště, letní bobové dráhy, lanové parky, útulné horské chaty, rafting, stačí si jen vybrat… Ti, kdo dávají přednost kultuře, se mohou vydat na průzkum zdejších měst či vesnic s bohatou historií. V Tyrolsku objevíte spoustu nádherných míst, představíme vám alespoň tři z nich.

1. Alpbachtal

Údolí Alpbachtal leží v srdci Kitzbühelských Alp a v zimě patří mezi nejpopulárnější tyrolská lyžařská střediska. V létě tu na vás dýchne venkovská pohoda. Tento kout Tyrolska se pyšní titulem „Genussregion“, který uděluje rakouská vláda krajům, odkud pocházejí tradiční produkty výjimečné kvality.

Jednou z největších obcí v Alpbachtalu je Kramsach na severním břehu řeky Inn, přezdívá se mu „Tyrolská vana“, protože je domovem čtveřice jezer, která v létě slouží ke koupání. Na protější straně řeky Inn leží Rattenberg, jedno z nejmalebnějších městeček v Rakousku. Prohlédněte si jeho středověké centrum s křivolakými uličkami a obchůdky s originálními výrobky zdejších řemeslníků.

Za návštěvu jistě stojí i vesnička Alpbach, proslulá tradičními dřevěnými domy, které po celé léto zdobí záplava květin. Obec je majitelem titulu „nejkrásnější vesnice v Rakousku“.

Jezera, hřiště i soutěsky

Region je protkán stovkami kilometrů turistických tras a cyklostezek, na kterých můžete obdivovat křišťálová jezera i okolní štíty alpských vrcholů. Nechybí ani bazény, dětská hřiště i zábavní parky, vyhlášené jsou také rodinné turistické stezky, vedoucí třemi fascinujícími soutěskami (třeba šestikilometrová procházka soutěskou Tiefenbachklamm mezi obcemi Kramsach a Brandenberg).

Pokud cestujete s ratolestmi, nemůžete vynechat zážitkové hřiště Juppi-Zauberwald na vrcholu Reitherkogel s rozmanitými atrakcemi, od lanového parku a začarovaného lesa až po strašidelné rašeliniště. K oblíbeným atrakcím patří též letní sáňkařská dráha Lauser-Sauser a obří adventure hřiště Lauserland u horní stanice lanovky Wiedersbergerhornbahn.

V ubytování vám zdarma vystaví slevovou návštěvnickou kartu Alpbachtal Seenland Card, která vám zajistí řadu výhod, například bezplatnou jízdu lanovkami.

Foto: Radomir Rezny, Shutterstock.com

Mezi nejkrásnější městečka v Alpbachtalu patří Rattenberg a AlpbachFoto: Radomir Rezny, Shutterstock.com

2. Stubaital

Malebné zelené údolí Stubaital leží sevřené mezi monumentálními štíty Stubaiských Alp asi 20 kilometrů za Innsbruckem. Údolí je tvořeno 80 ledovci a víc než stovkou třítisícových vrcholů a najdete tu pět typických horských vesniček: Fulpmes, Telfes, Mieders, Neustift a Schönberg, kde si budete připadat, jako byste se vrátili v čase. Ubytovat se můžete v některém z mnoha hotýlků či penzionů, které nabízejí vynikající místní kuchyni, wellness i animační programy pro děti, a prozkoumat okolí na horském kole, koloběžce nebo po svých.

Všude narazíte na dětská hřiště a lanové parky, zkusit můžete také letní bobovou dráhu, v okolí je pak možné navštívit několik bazénů i lázně. Skvělý je také park dravých ptáků v Telfesu, vyžití pro nejmenší nabízí tzv. stezka stromových domků.

Vodopády a vyhlídka na ledovce

Z turistických tras si vybere každý dle svého věku i kondice. Vydat se můžete třeba na nenáročnou procházku k vodopádům Mischbach nebo do tradiční tyrolské vesničky Mieders pod vrcholem hory Serles (na vrchol můžete vyjet kabinkovou lanovkou). Nedaleko centra obce se nachází nejvýše položené poutní místo Evropy – Maria Waldrast s léčivým pramenem a klášterem.

Za trochu námahy rozhodně stojí výšlap na Gletscherblick (Výhled na ledovec). Tato přírodní scenerie s výhledem na Stubaiský ledovec v celé své kráse vás chytne za srdce. Uvidíte odsud i další ledovce v okolí. Výchozím bodem pro zhruba hodinovou procházku je stanice lanovky Schlick 2000 – Kreuzjoch.

S kartou hosta Stubai Super Card, kterou obdržíte ve svém ubytování, máte nárok na spoustu slev a bonusů, například jízdy lanovkou či železnicí nebo vstup do bazénu v Miedersu zdarma.

Foto: kasakphoto, Shutterstock.com

Stubaiské údolí je tvořeno 80 ledovci a víc než stovkou třítisícových vrcholů, vydat se můžete hned k několika vodopádůmFoto: kasakphoto, Shutterstock.com

3. Seefeld

Seefeld je vyhlášené lyžařské středisko, nudit se tady ale nebudete ani uprostřed léta. Leží na prosluněné náhorní plošině a je protkané sítí pěších stezek, můžete se těšit na pohodové procházky i náročnější treky. Směrem na západ se prostírá přírodní rezervace Wildmoos, kterou se vine oblíbená Okružní túra okolo tří jezer. Jak název napovídá, obejdete při ní trojici jezer - Möserer See, Lottensee a Wildmoos See. Druhé a třetí z nich se však objevují jen dočasně v nepravidelných intervalech, obvykle na jaře, když taje sníh, a pak zase mizí. Oblíbeným výletním cílem pro rodiny je tady soutěska Karwendelschlucht nedaleko obce Scharnitz.

Lanovkou mezi horské velikány

Pokud máte na návštěvu Seefeldu jeden den, ideálním řešením je nastoupit dole ve městě na lanovku Bergbahn Rosshütte. Jde o pozemní zubačku, která se pomalu sune po kolejích, a  vy tak máte dost času na kochání se krajinou. Během jízdy se před vámi otevřou kouzelné pohledy na okolní alpské vrcholy pohoří Karwendelgebirge. Na konečné stanici u Bergrestaurant Rosshütte se můžete projít nebo občerstvit v restauraci, pro děti nechybí velké hřiště.

Je ale možné pokračovat ještě výše do hor, a to další kabinkovou lanovkou, která vás doveze pod vrchol Seefelder Joch (2064 m n. m.), odkud jsou úchvatné výhledy. Ti, kdo by se ještě chtěli projít, mohou pokračovat po nenáročné hřebenové trase na nedaleký vrchol Seefelder Spitze (2221 m n. m.).

A co odpočinek? Zejména děti nadchne centrum „Olympia Sport- und Kongresszentrum Seefeld“ s velkým krytým zážitkovým bazénem se skluzavkami, vodními zátokami i ostrůvky. Rodiče potěší saunový svět a odpočinková zóna s lehátky.

I v Seefeldu můžete čerpat různé slevy, lanovky zdarma nebo zvýhodněné vstupy na atrakce s letní kartou hosta, která zde nese název Plateau Card a poskytují ji ubytovací zařízení.

Foto: Nikola Cedikova, Shutterstock.com

Okolí Seefeldu nabízí nepřeberně možností pro podnikání horských túr různé obtížnostiFoto: Nikola Cedikova, Shutterstock.com

Co ještě vidět v Tyrolsku

St. Johann in Tirol

Malebná vesnička v Kitzbühelských Alpách nabízí nepřeberné množství pěších i cyklistických tras různé obtížnosti. Čekají vás průzračná horská jezera, úžasné výhledy a útulné horské chaty s výborným jídlem.

Sölden

Vesnice na konci údolí Ötztal je vyhlášeným horským střediskem, obklopuje ji několik ledovců a můžete odsud podnikat výšlapy i pohodové vycházky po horských pastvinách. Přímo ze Söldenu lze vyjet lanovkou na Gaislachkogel, vrchol, který proslavil jeden z filmů o Jamesi Bondovi.

Ischgl

Typická tyrolská vesnička, v jejímž okolí se nachází několik stovek kilometrů značených stezek pro pěší i cyklisty, využít můžete též letní koupaliště a bazén s wellness zónou. Vyrazit můžete třeba na túru po jedné z nejoblíbenějších okružních tras v Tyrolsku, jejími největšími lákadly jsou dva visuté mosty, klenoucí se nad údolím Fimbabach (Kitzloch a Bärenfalle).

Načítám