Hlavní obsah

Tunisko: Kam jet a co vidět? Mediny, poušť i památky jsou na dosah ruky z Hammametu i Sousse

Foto: Romas_Photo, Shutterstock.com

Foto: Romas_Photo, Shutterstock.com

Většina lidí má Tunisko spojené pouze s resorty a dlouhými plážemi. Jenže k vidění je tu mnohem víc a na své si přijdou i milovníci zážitků - od lovců památek po adrenalinové nadšence. Vydejte se s námi do nejznámějších letovisek, nakupte v medině a ochutnejte místní kuchyni.

Článek

Cenově nenáročné, dostupné (let z Prahy trvá lehce přes čtyři hodiny) a exotické, takové je Tunisko. Kde prakticky skoro nemůžete chytit deštivé počasí.

Pokud jste nikdy v této zemi nebyli, zřejmě se napoprvé vydáte do notoricky známých letovisek, kterými jsou Hammamet nebo Sousse. A určitě neprohloupíte. Obě města mají co nabídnout a vy tu můžete prožít překrásnou dovolenou pod africkým sluncem.

Hammamet

Hammamet je jedno z hlavních letovisek Tuniska. Leží na východním pobřeží jižně od hlavního města Tunisu. Je plný hotelových komplexů s rozkvetlými ibišky, růžemi a jasmíny a písčitých pláží, které si zamilujete díky pozvolnému vstupu do moře.

Zábava

Za poplatek můžete vyzkoušíte vodní lyže, jízdu na skútru či jízdu na velbloudu. Na něm se můžete vydat i do pouště na fakultativní výlet, kde vám místní beduíni dají ochutnat čaj a bývá prostor i na krmení velbloudů jejich oblíbenou opuncií. Deset kilometrů od Hammametu je také golfové hřiště. Najdete tu pevnost a staré město (medinu) tvořené bludištěm úzkých uliček, ve kterých jsou turistická tržiště, kde nakoupíte od typických látkových přehozů přes oblečení a koření až po padělky luxusních značek. Do mediny můžete dojít z resortů pěšky po pobřeží, což je příjemná procházka. Největší hotelový komplex Yasmine Hammamet (Jasmínový Hammamet) je od centra vzdálený 10 kilometrů, druhý velký hotelový komplex Hammamet Sud pouhých pět kilometrů.

Pravidla smlouvání v medině

Typickým znakem Tuniska je smlouvání na tržištích, kde vás prodejci oškubou a ani si toho nevšimnete. Mnohdy je cena až dvojnásobně nadhodnocena. Proto se nebojte nabídnout klidně částku až desetinásobně nižší. S prodejcem se nakonec potkáte někde uprostřed. Vyslechnete si sice něco v tom směru, že jste bandita, ale to ke koloritu nakupování v Tunisku patří.

Pokud nemáte rádi smlouvání, můžete si suvenýry nakoupit v krámku s fixními cenami, který v medině je. Každopádně krámek se vyplatí navštívit už jen proto, abyste si udělali představu o cenách zboží.

Památky na dosah

Nedaleko Hammametu východním směrem stojí prastaré město Nabeul, které je známé především díky jemným výšivkám, krajkám, vinicím a hrnčířskému průmyslu. Je to vlastně takové centrum ručních prací, kde můžete obdivovat jedinečnou keramiku. Na své si ale přijdou i romantici, protože o krásné procházky při zapadajícím slunci a přírodu tu není nouze.

Pokud chcete navštívit známé tuniské památky, kterými jsou El Jem, Kartágo nebo hlavní město Tunis, potom je Hammamet tou správnou volbou, protože od nich leží necelých 100 kilometrů. Na výletech se obvykle navštíví hlavní město Tunis, vykopávky v Kartágu, muzeum v Kartágu a městečko Sidi Bou Said proslulé modro-bílými domy.

Sousse je „Perla Sahelu“

Ne každý ví, že Sousse je dokonce starší než Kartágo. Féničané ho založili jako důležitý přístav a město se začalo velmi slibně rozvíjet. Proto se také nazývá „Perlou Sahelu“. Dnes je jedním z největších turistických center, které je určeno především těm, již chtějí poznat tradiční život tuniského obyvatelstva. Připravte se ale na město protikladů, kde se mísí chudoba i luxus. Najdete tu starobylé hradby, malé uličky plné toulavých koček, medinu, ale také luxusní moderní domy pro bohatou smetánku, rušné ulice plné aut, které doprovází neustálé troubení. Arabský temperament tu na vás dýchne na každém rohu.

Výlety a památky

V Sousse se určitě vyplatí navštívit místní opevněný klášter – ribat. Ten se liší od jiného ribatu v Monastiru tím, že leží uvnitř hradeb. Je to proto, že byl postaven dřív než samotné město. Nedaleko něho stojí Velká mešita se čtyřmi rohovými věžičkami.

Nesmíte minout ani luxus a krásu přístavu Port el Kantaoui, který leží asi 8 km od Sousse. Dostanete se sem vláčkem s centra Sousse. Port el Kantaoui je jakýmsi tuniským luxusem. Není tu mnoho plážových hotelů, zato tu kotví jachty milionářů. Vypadají jako starodávné pirátské koráby a jsou určeny zejména pro turisty. Na „pirátskou loďku“ vás budou lákat v každém hotelovém komplexu a je jen na vás, jestli odoláte nebo si zájezd koupíte. Součástí většinou bývá fakírská show, oběd a koupání na volném moři.

I v Sousse na každé pláži samozřejmě seženete množství zážitků od jízdy na koni po pláži po půjčovnu skútrů nebo jízdu na banánu.

Tuniská kuchyně

Hodně zeleniny, skopové maso, ovoce, sladkosti… Tuniská kuchyně je chutná, ale stejně jako v ostatních afrických zemích, i v Tunisku byste si měli dát pozor na to, co jíte a pijete. Ne všechno je totiž pro Evropana dobré. Zejména z místní vody můžete mít střevní potíže, které vám vaši dovolenou značně znepříjemní. Běžné léky, které si s sebou přivezete, příliš nezabírají, proto je často doporučováno si dát každý den ráno a večer panáčka alkoholu. A věřte: opravdu to funguje.

Rady na cestu & bezpečnost

  • Pokud nechcete z letiště cestovat do hotelového komplexu další hodiny, zvolte si Sousse. Z letiště z Monastiru je to pár kilometrů. Do Hammametu pojedete dvě hodiny autobusem.
  • V Tunisku se platí tuniskými dináry. České koruny zde ale nelze směnit a dináry lze nakoupit pouze v Tunisku, musíte si proto vzít eura či dolary.
  • Nepijte kohoutkovou vodu. Raději ji nepoužívejte ani na čištění zubů
  • Led bývá ve většině vícehvězdičkových resortů v pořádku, ale na ulici si limonádu s ledem rozhodně nedávejte
  • Ženy by měly myslet na pravidla odívání. Tunisko je muslimská země, proto není namístě vyzývavé oblečení. Zapomeňte na velké výstřihy, krátké sukně a kraťasy. Pokud půjdete do mešity, mějte zahalená ramena.
  • Z hlediska osobní bezpečnosti je dobré mít v Tunisku během pobytu na paměti několik zásad, například neopouštět hotelový komplex v pozdních večerních hodinách a v době velkých modliteb, tedy v pátek odpoledne a večer, kvůli velké koncentraci lidí.
  • V Tunisku je zakázáno fotografovat vládní, policejní a vojenské objekty, nádraží, letiště a další budovy označené tuniskou vlajkou (např. prezidentský palác, hlavní sídla tuniských hromadných sdělovacích prostředků apod.) a uniformované osoby.

Načítám