Hlavní obsah

Italské Trentino nabízí ty nejhezčí podzimní výlety a jako bonus to nejúžasnější jídlo na světě

Foto: visittrentino.info

Foto: visittrentino.info

Hledáte tip na dokonale strávený víkend plný krásných zážitků? Italské Trentino zná většina lidí jako ideální místo na zimní radovánky, pravda ale je, že i na podzim je tu skutečně nádherně. Zdejší kraj láká nejen na čarokrásnou přírodu, ale také na úžasné jídlo a vína.

Článek

Využijte některý z podzimních víkendů a vyrazte na sever Itálie. Když se italské Trentino barví do podzimních tónů, získává jeho krása ještě něco navíc. Většinu turistů sem láká hlavně léto a zima, pro milovníky ticha, špičkové gastronomie a vína je to tu jako stvořené právě teď. Kterých pět míst tu určitě nesmíte minout?

1. „České“ jezero v Itálii

Ledrenské jezero leží v kopcích nad Lago di Garda. Jeho skryté pláže můžete objevovat například na kánoi, kam se nebojte přibrat i děti. Zvláště ráno, než se zvedne vítr, kánoe bez námahy krásně klouže po hladině jezera a vy si užijete zdejší božský klid. S dětmi stojí za návštěvu také místní muzeum, které mapuje, jak zde lidé žili během doby bronzové. V jezeře se totiž jedinečným způsobem zachovaly kůly, na nichž kdysi stály příbytky zdejších obyvatel.

Ledro je navíc neodmyslitelně spjaté i s Českou republikou, jelikož tudy vedla linie první světové války. A místní tehdy dostali možnost se evakuovat právě do Čech, kde válku přečkali. Po návratu si přivezli nejen vzpomínky na léta prožitá u nás, ale také české recepty, které se tu stále předávají z generace na generaci.

V místních restauracích tak můžete ochutnat třeba ovocné knedlíky, nebo dokonce kachnu se zelím. Vyzkoušejte například restauraci Slow Elda Restaurant, kde vaří šéfkuchař, jehož babička dovezla recept na knedlíky právě ze svého azylu v Čechách.

2. Historické Trento

Když už jsme u českých stop v severní Itálii, nelze opomenout hlavní město provincie Trento, které v 16. století hostilo tridentský koncil, kterého se zúčastnil i český panovník Ferdinand I. Habsburský. Za návštěvu tu rozhodně stojí místní muzea, jako například jedinečně pojaté přírodovědné muzeum MUSE nebo Le Gallerie, muzeum fotografie postavené v netradičním prostoru uzavřených dopravních tunelů.

Krásný je i místní renesanční hrad Buonconsiglio a samozřejmě procházka uličkami historického centra Trenta. A až se unavíte, zastavte se v některé z místních skvělých restaurací. Jako dezert si dopřejte oceňované gelato ve zmrzlinárně Fior di Gusto.

3. Jedna z nejkrásnějších vesnic Itálie

Jedním z míst, která byste během podzimních toulek místní krajinou neměli opomenout, je historická vesnice Canale di Tenno. Je neskutečně zachovalá, a pokud se ztratíte v jejích úzkých dlážděných uličkách, budete mít opravdu pocit, jako kdybyste se propadli v čase. Místní vesnici udržují i se starými cechovními znaky, což jí vysloužilo zápis na prestižní seznam Nejkrásnějších vesnic Itálie.

Když už do Canale di Tenno vyrazíte, nevynechejte procházku k nedalekému jezeru Tenno, které vás zaručeně očaruje svou překrásnou barvou. Navíc v kontrastu s podzimním zbarvením stromů, jež ho ze všech stran obklopují, vytváří pláž tohoto jezera dokonalé zázemí pro piknik s místními produkty a třeba i sklenkou zdejšího vína.

4. Galerie pod korunami stromů

Arte Sella je unikátní přírodní galerie pod širým nebem, kde umělci z celého světa několik měsíců žijí a tvoří svá díla v souladu s místní přírodou - z kamenů, listů, větví i kmenů.

V místním lese můžete najít i známého českého umělce Krištofa Kinteru, který jako jeden z mála opustil tradici využívání přírodních materiálů a vybral si pro svou realizaci zářivky.

5. Do hor po svých

Ačkoliv na podzim bývá počasí v horách nevyzpytatelné a rozhodně doporučujeme se na výlet dobře vybavit, jsou místa, kam určitě stojí za to vyrazit, nadýchat se čerstvého vzduchu a pokochat se dechberoucími výhledy do krajiny.

Pokud rádi překonáváte nadmořské výšky po svých, nebojte se naplánovat si podzimní výšlap například z údolí Val di Fassa nebo Passo Rolle. Doporučujeme však sledovat místní předpověď počasí a otevírací doby horských chat v dané oblasti.

Po náročné túře vám určitě prospěje prohřát si tělo v některém z místních wellness center. Navštívit můžete například QC Therme ve Val di Fassa, které patří k tomu nejlepšímu, co lze v oblasti najít. A až tu ulehnete do hřejivých bublinek s výhledem na kouzelně zbarvené majestátní štíty hor, pochopíte, proč se sem lidé tak rádi vracejí. Nejde jinak.

Související témata:
Trentino

Načítám