Hlavní obsah

To nejlepší z Madeiry: Výborné jídlo, (ne)náročné levády, dechberoucí výhledy i koupání v oceánu

Foto: AlenKadr, Shutterstock.com

Foto: AlenKadr, Shutterstock.com

Hledáte destinaci, která nebude přetékat turisty a nacpanými plážemi, ale nabídne spoustu přírody, zeleně, květin, příjemného počasí a dobrého jídla? Všechno, a ještě o kus víc, splňuje portugalský ostrov Madeira.

Článek

Madeira je místem, které můžete prozkoumávat a být skoro sami, ale klidně si i užívat procházek nebo lenošení na pláži, posedět v romantické restauraci a u západu slunce vychutnávat místní lahůdky. Na Madeiře si přijdou na své milovníci výletů a výšlapů do kopců, z nichž je přímo magický pohled, ale i ti, pro které je dovolená příležitostí nechat o sebe pečovat – a to vlastně v každou roční dobu.

Madeira jako evropská Havaj

Madeira leží v srdci Atlantiku, asi tisíc kilometrů od Lisabonu a pět set od afrického pobřeží. Patří k Portugalsku, neboť ji v roce 1418 objevil Jindřich Mořeplavec, který se rozhodl udělat z tohoto místa kolonii a pěstovat tady cukrovou třtinu. Později se ostrov stal vinařským rájem – ostatně víno z Madeiry má dodnes skvělý zvuk a snad každý turista si ho odtud veze jako suvenýr.

Skvělé místo pro turisty, gurmány i lenochy

Krásné hory, malebná zelená údolí, vodopády a procházky podél levád (zavlažovací kanály), to jsou lákadla pro ty, kteří potřebují i o dovolené dost pohybu a turistiky. Na své si přijdou i milovníci historie, kteří mohou prozkoumat starodávné uličky hlavního města Funchal. Navíc za celoročně velmi příjemného počasí! Povaleči si najdou romantická zákoutí u pobřeží, kde se dá vykoupat a užít si krásných výhledů a šumění vln.

Co nevynechat na Madeiře

Rozhodně musíte navštívit zcela unikátní vavřínové lesy, které pokrývají asi pětinu ostrova a jsou pod ochranou UNESCO. Nejznámější z nich je Fanal, který je po většinu roku zahalený v mlze. Co ale kromě toho stojí za to si užít?

Lanovka Achadas da Cruz

Lanovkou Achadas da Cruz na severozápadním pobřeží ostrova se dostanete na jedno z nejunikátnějších míst Madeiry – Fajã da Quebrada Nova. Je izolováno vysokými horskými útesy na jedné straně a oceánem na straně druhé a rozhodně stojí za návštěvu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ i když lanovka je podle místních nejstrmější v celé Evropě, takže nic pro ty, kteří se bojí výšek.

Údolí jeptišek

Vesnička Curral des Freiras neboli Údolí jeptišek připomíná kráter obklopený zelení a vrcholky hor. Svahy jsou plné sadů ořechů, jedlých kaštanů a vinné révy, tedy typicky místními plodinami. Dostanete se sem tunelem nebo slavnou pěší stezkou přes sedlo Eira de Serrado, které láká svými výhledy.

Přírodní bazény Porto Moniz

V oblíbené lokalitě Porto Moniz najdete sopečné skalní útvary s křišťálově čistou mořskou vodou, která sem neustále proudí. Jde o jezírka nebo také přírodní „bazénky“ vzniklé při chladnutí lávy. Klidně se v nich můžete vykoupat, a to zcela zdarma. Pozor jen dávejte na vlny, pokud je koupání zakázáno, respektujte to. Oceán je silný a z bazénku vás může snadno vzít s sebou.

Banánová cesta v Madalena do Mar

Další plodinou, která se na Madeiře pěstuje ve velkém, jsou banány. Ve vesnici Madalena do Mar je dokonce trasa, která představí plantáž a pěstování banánovníků, včetně zavlažování. Jde o klidnou procházku pro celou rodinu.

Hlavní město Funchal

Většina návštěvníků Funchalu se vydává pouze jednou cestou – k lanovce Monte, která vede do místní botanické zahrady a rozhodně stojí za to, a na slavný farmářský trh Mercado dos Lavradores. Ale za návštěvu stojí i část starého města v okolí ulice Rua de Santa Maria, které se změnilo v galerii pouličního umění pod širým nebem. Každé staré okno, každé dveře se staly plátnem umělců.

Pláž Seixal

Pláž Praia do Porto do Seixal s černým pískem a pozvolným vstupem do oceánu rozhodně stojí za návštěvu. I proto, že tam najdete zázemí v podobě restaurace a WC, což se v parném dni opravdu hodí. Jde také o jednu z mála pláží, kde nejsou útesy, a můžete se tak bezpečně koupat.

Parque das Queimadas

Pokud na Madeiru vyrazíte s dětmi, vydejte se na Parque das Queimadas, místo jako z pohádky. Jde o nenáročnou procházku přírodou, kterou zvládnou i děti – samá rovinka, žádné kopce, což je na ostrově po pár dnech vítaná změna.

Leváda do Alecrim

Levády jsou zavlažovací systémy, podle kterých vedou turistické trasy - ale pozor, mají různou náročnost, což je třeba vědět předem! Alecrim je jednou z nejkrásnějších. Myslet je třeba na počasí. Dopředu si zjistit předpověď a dbát na upozornění a zákazy!

Jak se na Madeiru dostanete?

Na Madeiru z Prahy můžete letět buď do hlavního města Funchal, nebo do Vila Baleira, ježse nachází na blízkém madeirském ostrově Porto Santo. Na Funchal létají čtyřikrát týdně přímé spoje, chcete-li letět levněji, lze využít propojení dvou nízkonákladových dopravců s jedním přestupem. Letenka na Madeiru vás vyjde až o tři čtvrtiny levněji,“ doplňuje praktické informace Eliška Řezníček Dočkalová, viceprezidentka pro zákaznickou zkušenost Kiwi.

Zpáteční letenku zakoupíte už od 3 500 Kč. Vyplatí se sledovat třeba TAP Portugal, který často překvapuje velkými slevami. Let trvá kolem 4 hodin a samotné přistání je silným zážitkem - přistávací dráha je vystavěna na betonových sloupech hned vedle silnice, skal a oceánu.

Praktické informace k pobytu na Madeiře

Pokud budete chtít vyrazit na Madeiru nikoli s cestovkou, ale na vlastní pěst, hodí se vědět i pár praktických informací:

  • Půjčení auta – na týden vyjde kolem 4 500 Kč. Můžete se s tím obrátit i na několik Čechů, kteří zde žijí a zprostředkují vám to – lze sledovat třeba instagram poznejmadeiru. Určitě si ale vůz pořádně nafoťte, než s ním vyrazíte.
  • Oblečení – zabalte si plavky a žabky, ale i bundu, pohorky a čelovku - u oceánu je vedro, ale v horách to je i na bundu, takže sportovní a funkční výbava se hodí. Čelovku oceníte, když jde trasa kolem levád tunelem.
  • Ubytování – na bookingu seženete klidně i celý dvoupatrový dům se zahradou, grilem a parkováním, za 8 500 na týden!
  • Jídlo – potěší třeba cena čerstvých ryb – čerstvá pražma stojí 3 eura. Místní specialitou je špíz espetada připravovaný na grilu na větvi vavřínu. Ryba s banánem je další pokrm, který zaručeně stojí za ochutnání. Lahodný tradiční alkoholický drink poncha si rozhodně nechte namíchat. Tady pozor! Chutná jako neškodná limonáda, ale rychle vás skolí!
  • Stanování – na Madeiře jsou na přespání vhodná jen předem určená místa s omezenou kapacitou, která je třeba rezervovat předem, jinak dostanete pokutu.

Načítám