Hlavní obsah

Kam vyrazit o víkendu? Za duchy zvířat do zoo či za čerstvým chlebem ze vzácné pece. A stihnete i vinobraní!

Foto: Ivan Klindic, Shutterstock.com

Foto: Ivan Klindic, Shutterstock.com

Prodloužený víkend slibuje příjemné počasí, a tak ho můžete strávit v přírodě nebo si užít nějakou kulturní či gastronomickou akci pod širým nebem. Máme tipy také pro rodiny s dětmi, příznivce jazzové hudby i pro milovníky aut a motocyklů.

Článek

Počasí by mělo přát výletům i vycházkám. Odpolední teploty kolem patnácti stupňů a sluníčko… Babí léto se s námi ještě neloučí a to je pádný důvod užít si prodloužený víkend pod širým nebem. Státní svátek 28. října navíc nabídne dny otevřených dveří na některá zajímavá místa. Tak proč toho nevyužít! Máme pro vás i tip na vinobraní nebo jazzový koncert. Inspirujete se naším výběrem?

Den otevřených dveří

Díky dni otevřených dveří u příležitosti 106. výročí vzniku republiky je možné nahlédnout do zajímavých budov a institucí. Na státní svátek tak lze navštívit například místa, kde sídlí Senát, Poslanecká sněmovna, Úřad vlády ČR (Strakova akademie) nebo Ministerstvo zemědělství. Prohlédnout si můžete také Škodovy salonky ve Škodově paláci, kde sídlí pražský magistrát, či Novou radnici na Mariánském náměstí. A své prostory otevře třeba i rezidence primátora v objektu městské knihovny na pražském Mariánském náměstí. Podívejte se na Den otevřených dveří, stránky pražského magistrátu a weby míst, kam byste se rádi podívali, zda takovou možnost během svátku nabízejí.

Foto: Prague.eu

Pohled na Strakovu akademii ze zahradyFoto: Prague.eu

Halloween v brněnské zoo

V sobotu od 9:00 můžete v brněnské zoo oslavit Halloween. Návštěvníky čeká magický program, tajemná atmosféra, tematická výzdoba a také dýňová nadílka pro zvířata. V areálu zahrady bude připravena zajímavá stezka, kde se seznámíte s živočichy, kteří jsou těsně před vyhynutím. A dozvíte se také, jaké druhy už existují pouze jako duchové. Chystají se i závody na koštěti, dlabání a vyřezávání dýní a oblíbená komentovaná krmení. Halloweenská zoo v Brně bude otevřená do 19 hodin, poslední vstup je možný v 17 hodin.

Foto: Zoo Brno

V brněnské zoo na návštěvníky v sobotu čekají nejen zajímavá zvířata, ale také soutěže, vědecká i ohňová show a také průvod zvířat na vymřeníFoto: Zoo Brno

Vinobraní ve Vrbovci

Vrbovecké vinobraní, to je akce jako stvořená pro milovníky vína, folkloru a pěkných veselých akcí. Ve Vrbovci oslavíte nejen ukončení sklizně, ale můžete si oživit staré vinařské tradice – například zazimování hroznového kozla, který celé léto hlídá vinici. Na vinobraní se představí průvod hotařů (neboli polních hlídačů) a místních radních v dobovém oblečení a proběhne lisování posledního hroznu. Ochutnáte první letošní mladé víno a užijete si zpěv u cimbálu. Začátek je v sobotu ve 12 hodin a mezi Vrbovcem a Znojmem je zřízena speciální autobusová linka zdarma.

Foto: Národní vinařské centrum

Hroznový kozel chrání vinohradFoto: Národní vinařské centrum

Veřejné pečení chleba v Lenoře

Zajímá vás, jak se pekl chleba v minulosti? Potom si nenechte ujít tradiční veřejné pečení chleba v obecní historické peci v Lenoře v jižních Čechách. Byla postavena v první polovině 19. století a sloužila nemajetným občanům, kteří neměli pec doma. Na pečení se domluvilo víc rodin najednou, aby se ušetřilo za otop. Do správně rozehřáté pece se nasázelo vykynuté těsto, které si hospodyně doma připravily, a zpět si odnášely upečené bochníky či třeba vánočky. Tak co, vrátíte se do minulosti? Akce se koná v sobotu od 9 hodin.

Foto: Obecní úřad LENORA

Historická obecní pec v jihočeské Lenoře je zapsána jako kulturní památkaFoto: Obecní úřad LENORA

Festival čokolády v Kutné Hoře

Třídenní festival je skvělý tip pro milovníky čokolády a výletů. Od pátku až do neděle se v Kutné Hoře sejdou přední čeští výrobci čokolády, aby přestavili své výrobky. Hlavní programovou náplní festivalu Čokoládová republika jsou degustace českých čokolád, tematické přednášky, trhy českých řemeslných čokoládoven z celé republiky a také koncerty, inscenace, cestovatelské pořady, výstavy i filmové projekce. A ochuzeni nezůstanou ani nejmenší návštěvníci – pro ně jsou přichystané pohádky a tvořivé dílny.

Foto: Hora žije

Čokoláda nemusí být jen hnědá, ale třeba zelená. Bílá čokoláda s čajem matcha má svěží barvu a zajímavou chuťFoto: Hora žije

Jazzový festival v Karlových Varech

Koncerty v rámci karlovarského festivalu JazzFest se zaměřují na moderní jazz a jeho fúzi s jinými žánry. A letošní ročník je výrazným milníkem společnosti Jazzový kruh, která slaví plné čtvrtstoletí svého pořadatelství. Akce probíhají hned v několika zařízeních ve městě, například v kině Drahomíra či v Galerii umění. Tuto sobotu můžete zavítat do Karlovarského městského divadla na velký koncert, kde vystoupí East West European Jazz Orchestra a srbská zpěvačka Bojana Stamenov a další umělci.

Foto: Tsuguliev, Shutterstock.com

Do moderních jazzových tónů se můžete zaposlouchat v Karlovarském městském divadleFoto: Tsuguliev, Shutterstock.com

Autosalon v Praze

Přitahují vás automobily, motocykly a historická vozidla? Potom si nenechte ujít už třináctý ročník akce evropského významu Prague Car Festival. Na ploše přes 38 000 metrů čtverečních nabídne přes 750 jedinečných exponátů. Na jednom místě bude špičková závodní technika i možnost setkat se s mnoha zajímavými osobnostmi. Součástí programu jsou významná jubilea, expozice Žena v autě, představení klubů a pořadatelů akcí, dražba historických automobilů, besedy, promítání filmů, živá hudba, ale také srazy historických vozidel na venkovní ploše. Akce se koná v sobotu a v neděli na pražském Výstavišti Letňany.

Foto: Prague Car Festival

Pražský autosalon o víkendu přinese atmosféru motosportu a možnost obdivovat unikátní vozidlaFoto: Prague Car Festival

Načítám