Hlavní obsah

Co dělat o víkendu? Svátek svatého Vavřince na pouti, noční prohlídka zámku nebo s dětmi lodí do zoo

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Víkend slibuje krásné počasí a letní teploty. Tak proč nevyrazit na hudební festival pod širým nebem, k valašskému Balatonu nebo na sraz vodníků a rusalek? Máme pro vás hned několik tipů na sobotu a neděli.

Článek

Druhý srpnový víkend se slaví svátek sv. Vavřince. A právě jemu je u nás zasvěceno neuvěřitelných 162 kostelů. Jeho svátek i letos připomene řada poutí. Necháte se na některou z nich zlákat nebo dáte přednost hudebnímu festivalu? Máme pro vás hned sedm tipů, jak si užít víkend.

Lodí do pražské zoo

Udělejte radost sobě i dětem a vyrazte do pražské zoologické zahrady lodí. V letních dnech bude cesta určitě příjemnější a pohodlnější než v uzavřeném metru, autobusu či tramvaji. Pravidelná lodní linka odplouvá do zoo z Rašínova nábřeží v 9:00, 12:00 a 15:30. V opačném směru potom v 10:30, 13:30 a 17:15. Rodinnou jízdenku lze koupit online. Více informací najdete na webových stránkách zoo.

Foto: paroplavba.cz

Využijte teplých dnů a vypravte se do zoo lodíFoto: paroplavba.cz

Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť

Od pátku až do neděle se v centru Domažlic koná jubilejní 70. ročník Chodských slavností a Vavřinecké pouti. Čeká vás bohatý kulturní program hned na několika pódiích a tradiční jarmareční scéna na náměstí i v přilehlých ulicích. Chodsko se může dodnes pochlubit udržováním lidových tradic, zvyků i tanců včetně dudácké hudby. Místní slavnosti patří vůbec k nejstarším a největším v Česku. Kromě domácích folklórních souborů vystoupí také národopisné soubory ze zahraničí. Na slavnostech, kam je volný vstup, můžete také ochutnat tradiční chodské koláče. Součástí akce jsou mše svaté pod širým nebem na Veselé hoře – Vavřinečku. Ty jsou na programu v sobotu a v neděli vždy od 10 hodin. Více informací najdete na webových stránkách města Domažlice.

Foto: domazlice.eu

Nejstarší folklorní festival v západních Čechách má každý rok co nabídnoutFoto: domazlice.eu

Večerní a noční prohlídka na zámku Loučeň

Chcete si vychutnat atmosféru zámeckých komnat po setmění jen za svitu voskových svíček? Potom máte jedinečnou příležitost už tuto sobotu. Útulnými komnatami loučeňského zámku vás provede komorník Oto Bouda, knížecí nadlesní Josef Schwarz nebo samotný kníže či kněžna. A čeká vás i překvapení. Možná se ocitnete v pokoji, kde se kněžna právě chystá vyvolávat se svými kamarádkami duchy. Na akci je dobré se předem objednat. Tak co, necháte se zlákat? Více informací najdete na webových stránkách zámku.

Foto: zamekloucen.cz

Za tajemnem se vydejte na noční prohlídky na zámek LoučeňFoto: zamekloucen.cz

Čochtanova Třeboň

K létu v Třeboni pravidelně patří velké setkání vodníků, rusalek a dalších vodních živlů. Letos se v zámeckém parku a na nádvoří setkají už po sedmadvacáté. Událost každoročně připomíná postavu Werichova slavného vodníka Čochtana, ale také samotného Jana Wericha a jeho spolutvůrce a kamarády Jiřího Voskovce a Jaroslava Ježka. Hlavním lákadlem pro děti pak určitě bude Čochtanův pohádkový svět, kde budou plnit různé úkoly za dobroty z cukrárny Pohádka. Na programu je také průvod vodníků, volba miss vodník a večerní rej bludiček u rybníka Svět. Více informací na webových stránkách Zámku Třeboň.

Foto: trebonsko.cz

Svět vodníků a rusalek na vás čeká již tento víkend v TřeboniFoto: trebonsko.cz

Hudební festival ve Veveří

Putovní letní kulturní festival Hrady CZ o tomto víkendu zavítá do magického prostředí hradu Veveří, kde si můžete poslechnout celou plejádu skvělých kapel. V pátek vystoupí například Daniel Landa, Horkýže Slíže nebo MIG 21. V sobotu se pak můžete těšit na Čechomor, Vypsanou fixu, Lucii nebo Chinaski. Jestli vás láká strávit hudební víkend, tak festival na Veveří je tou správnou volbou. Více informací na webu festivalu.

Foto: hrady.cz

Příjemná atmosféra a spousty dobré muziky nabízí hrad VeveříFoto: hrady.cz

Vykoupejte se ve valašském Balatonu

V neděli mají teploty vystoupat ke třicítce a osvěžení ve vodě přijde vhod. Máme pro vás skvělý tip – valašský Balaton v Novém Hrozenkově. Středobodem přírodního areálu je uměle vytvořené jezero, kterému nikdo z místních neřekne jinak než Balaton nebo Kačák. V areálu najdete sociální zařízení, bufet i hřiště na plážový volejbal. Odpočívat můžete na písčitých i travnatých plážích a najdete tu i umělou sjezdovkou pro akrobatické skoky do vody na lyžích a prknech. Více informací na facebookové stránce jezera.

Foto: valassko-hornivsacko.cz

Ochladit se můžete ve valašském Balatonu v Novém Hrozenkově.Foto: valassko-hornivsacko.cz

Duhová Praha

O víkendu vrcholí festival Prague Pride, který Prahu už od pondělí obléká do duhových barev. Tato událost plná tolerance, lásky a rozmanitosti zakončí letošní ročník tradičním pochodem, který bude vyrážet v sobotu ve 12:00 z pražského Václavského náměstí na Letnou. Tam proběhne různorodý hudební program doprovázený workshopy a jinými doplňkovými aktivitami. Pokud máte duhovou náladu, vyrazte v sobotu do ulic nebo v neděli na Střelecký ostrov na Pride Afterpiknik. Více na webových stránkách festivalu.

Foto: Seznam Zprávy

Prague Pride vyvrcholí o víkendu 10. - 11.8.Foto: Seznam Zprávy

Načítám