Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zchlaďte se v kině či jeskyni, soutěžte o nejsmradlavější dítě a přijede Ed Sheeran

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Další horký víkend před námi, tak kde se zchladit? V kině, jeskyních nebo u vody… Možností, co o volných dnech podniknout, je ale mnohem víc.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kina zaplavila spousta novinek, do Česka se po pěti letech vrací anglický zpěvák a majitel mnoha hudebních cen Ed Sheeran a komu se nechce ležet u vody, může se zchladit v jeskyních. Tenhle víkend bude stát za to!

Hvězdný koncert v Hradci Králové

V sobotu 27. a v neděli 28. července nabídne open-air koncert v Hradci Králové v Parku 360 pod hlavičkou Rock for People Concerts hvězdu první velikosti. Ed Sheeran, anglický hudebník s irskými kořeny, se po pěti letech vrátí do Česka a těšit se můžete na hity jako Shape of You, Thinking Out Loud nebo Perfect. Nebude ale zdaleka sám. Již od dopoledních hodin zde budou probíhat doprovodné aktivity včetně hudebního i nehudebního programu. Naposledy se českému publiku představil Ed Sheeran v roce 2019 na dvou koncertech v pražských Letňanech.

Foto: Timothy Norris , Gettyimages.com

Ed Sheeran se vrací do ČeskaFoto: Timothy Norris , Gettyimages.com

Krkonošský víkend s Hurvínkem

Chladněji než ve městech bude určitě na horách, proto se nechte zlákat na vyjížďku červeným motoráčkem zvaným Hurvínek po trati Pojizerský pacifiknádraží Martinice v Krkonoších. Navíc tu v sobotu i neděli bude po celý den od 9 do 16 hodin otevřené Železniční muzeum a průvodci se nezastaví, aby všechny zájemce seznámili s areálem stanice a jejím příběhem. Nechte si ho vyprávět a pochopíte, na jak unikátním místě právě jste.

Foto: Libor Zacek, Shutterstock.com

Děti si jízdu Hurvínkem jistě užijíFoto: Libor Zacek, Shutterstock.com

Nové filmy pro náročné i děti

Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků.

A pokud vás děti prosí, ať vezmete do kina i je, zárukou dobré zábavy je pokračování filmu V hlavě. Dvojka, ve které je hlavní hrdinka už v pubertě, rozhodně stojí zato, a líbit se bude i dospělým. Už jen proto, že tvůrci konzultovali scénář s odborníky na dětskou duši, a tak kromě skvělé zábavy pomůže odhalit mnohá tajemství, která obvykle zůstávají rodičům dospívajících dětí skrytá.

Podívejte se na trailer k filmu:  

Slavnosti česneku v Buchlovicích

Netradiční festival Slavnosti česneku pod heslem Česnek je hrdost a pýcha proběhne na zámku v Buchlovicích 27. 7. od 9.30 do 17.00 hodin. Můžete tu ochutnat česnekový koláč, zúčastnit se soutěže čichačů nebo pletení česnekových copů. Akce je vhodná pro celou rodinu, čeká tu na vás spousta zábavy, dobrot i zajímavé přednášky. Děti si vyzkoušejí lukostřelbu na česnekový cíl či výrobu česnekových panenek a korálů. Ani letos nebude chybět populární rodinná hra O nejsmradlavější dítě nebo mistrovství v plivání česneku na dálku.

Foto: Archiv Slavností česneku Buchlovice

Slavnosti česneku připomenou, že česká produkce je nejlepšíFoto: Archiv Slavností česneku Buchlovice

Za zimou do jeskyně

Jeskyně Na Turoldu jsou jedinými zpřístupněnými jeskyněmi v jurském vápenci v ČR. Objevíte je v přírodní rezervaci na vrchu Turold na okraji města Mikulov. Místo krápníků jeskyni zdobí unikátní „turoldská výzdoba“ – korozní tvary, podobné korálovým útesům, které evokují procházku po dně jurského moře. Spolu s jeskyní Liščí díra tvoří přes 3 kilometry dlouhý labyrint chodeb.

Přístupný tu je i tzv. Jezerní dóm – část jeskyně, v níž se nachází jezírko se smaragdově zbarvenou vodou. Je největším prostorem podzemního komplexu – jeho délka dosahuje 30 a šířka 17 metrů. Vedle jezírka můžete obdivovat jeskynní výzdobu, jde o tzv. kamennou pěnu, která vzbuzuje pocit, že se procházíte po dně korálového útesu.

Foto: Profimedia.cz

Jeskyně Na Turoldu - tady se i v parnu zchladíteFoto: Profimedia.cz

Načítám