Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zamiřte do kina na Janžurku, na nejlepší hot dogy nebo si udělejte pouť na Zelenou horu

Foto: siamionau pavel, Shutterstock.com

Foto: siamionau pavel, Shutterstock.com

Poslední zářijový víkend na vás čeká spousta krásných akcí, na kterých by byla škoda chybět. Tak vybírejte a bavte se!

Článek

Podzim začal příjemnými teplotami, ale o víkendu má chvílemi pršet, takže je dobré mít v záloze i nápady na akci pod střechou. Ale chuti vyrazit na příjemnou procházku také nic nebrání, tak hurá na výlet! Co všechno na vás čeká?

Novinky v kinech: Janžurka, Amerikánka, Javari

Poslední týden se roztrhl pytel s velmi zajímavými premiérami. Za vidění stojí dokument Janžurka přibližující jednu z našich největších hereckých osobností Ivu Janžurovou.

Do kin vstoupla Amerikánka Viktora Tauše s Pavlou Beretovou v hlavní roli. Milovníci dobrodružství se mohou vydat do nejméně probádaných oblastí planety v unikátním českém filmu Javari, ve kterém se dvojice cestovatelů vypraví hledat osadu domorodých obyvatel z kmene Matsés, ukrytou kdesi v nitru Amazonie.

A pokud máte chuť na něco vážnějšího, zajděte si na americký thriller Jiný člověk. Je to příběh těžce znetvořeného muže, který dostane šanci na nový, lepší život. Po kompletní chirurgické rekonstrukci však paradoxně zjistí, že dřív mu možná bylo lépe. Film se stal festivalovým hitem letošního Sundance a Berlinale.

Po stopách osadníků z Vysočiny

Zamiřte na Vysočinu a prohlédněte si kláštery, kostely, modlitebny nebo synagogy, které tu postavili před stovkami let. Zastavte se na poutních místech a užijte si jejich jedinečnou atmosféru. Mezi jednu z nejstarších staveb patří klášter Želiv, který založil ve 12. století kníže Soběslav. V 18. století upravil areál do podoby barokní gotiky slavný stavitel Santini.

Asi deset kilometrů od Pelhřimova leží na jednom z nejvyšších vrcholů Českomoravské vrchoviny kostel Nejsvětější trojice, poutní místo opředené mnoha pověstmi. Mezi první osadníky Vysočiny patřili také Židé. Během 14. století se usazovali v podhradí panovnických sídel i na křižovatkách obchodních cest. Jedna z nich vedla také přes obec Habry, kde se zmizelou historií města seznamuje Naučná židovská cesta.

Foto: Milan_PE, Shutterstock.com

Klášter Želiv – místo jako stvořené pro sobotní výletFoto: Milan_PE, Shutterstock.com

Do technického muzea

Den české státnosti můžete v sobotu 28. 9. oslavit návštěvou pražského Národního technického muzea, které si v tento den připomíná výročí prvního otevření stálých expozic ve Schwarzenberském paláci na Hradčanech. Nabízí snížené vstupné 80 Kč, děti 6-15 let za 40 Kč. Platí pro hlavní budovu NTM v Praze, Centrum stavitelského dědictví NTM v Plasích a Železniční depozitář NTM v Chomutově.

Foto: ntm.cz

V Národním technickém muzeu v Praze si prohlédnete exponáty, které dokumentují průmyslovou historii i současnostFoto: ntm.cz

Festival skvělého jídla

Nechce se vám o víkendu vařit? Nevadí! Zamiřte do Plzně na festival pouličního jídla DEPO Street Food Market v kreativní zóně DEPO 2015. Mlsné jazýčky tu uspokojí mistři street foodu – těšit se můžete na burgery, hot dogy, sladké i slané palačinky, ale i vegetariánská a bezlepková jídla. Nadchne i stánek s belgickými hranolky, štrúdly či tortillami. Vedle jídla vás čeká také lahodná káva, zmrzlina, pojízdný Prosecco bar nebo vybraná piva malých pivovarů.

Foto: depo2015.cz

Milujete skvělé burgery? Zamiřte o tomto víkendu do PlzněFoto: depo2015.cz

Pouť na Zelenou horu

V sobotu, v den státního svátku, se koná tradiční krojová pouť ke svatému Janu Nepomuckému na Zelenou horu ve Žďáře nad Sázavou. Na návštěvníky čeká následující program:

V 9.30 poutní průvod od křížku u cesty na Vysoké, v 10 hodin slavnostní mše svatá a v 11.30 vystoupení krojových souborů v areálu poutního kostela. Odpoledne jsou pak připravené komentované prohlídky interiéru kostela. Vstupné je dobrovolné.

Santiniho kostel je vystavěný ve tvaru pěticípé hvězdy. Vše vychází z legendy, že v místě, kde Jan Nepomucký utonul, se objevila koruna z pěti hvězd. Tento symbol se pak objevuje opakovaně i v dalších prvcích stavby.

Foto: Ta Madla, Shutterstock.com

Zelená hora patří k našim nejkrásnějším stavbámFoto: Ta Madla, Shutterstock.com

Načítám