Hlavní obsah

Tipy na víkend. Za vínem na Pražský hrad, za Žižkou do Trocnova nebo do Ostravice na Pojez fest

Foto: hrad.cz

Foto: hrad.cz

Začal nový školní rok a všechny nás už zase čekají povinnosti. Víkend je ale víkend a byla by škoda si ho neužít. Co v sobotu a neděli podniknout? Po celé republice se koná řada zajímavých akcí, které by vás mohly zaujmout. Tohle je pár našich tipů.

Článek

Děti za sebou mají první týden nového školního roku. Po dvou měsících volna pro ně nebyl návrat do školních lavic nejspíš snadný. Určitě si zaslouží parádní víkend plný zábavy, která ale bude bavit i rodiče. Co tedy v sobotu a v neděli podniknout? Máme pro vás pár možností, určitě si vyberete.

Dny evropského dědictví startují

Dny evropského dědictví (European Heritage Day – EHD) se v Evropě konají už od roku 1991 a pod svou záštitou je má Rada Evropy. Ty letošní začínají tuto sobotu a potrvají až do 15. září. Letošní téma je „Památky spojují svět“ a hostitelským městem zahájení EHD 2024 je pro letošek Klášterec nad Ohří. Zajímavé památky, objekty a prostory se ale otevřou po celé republice, a to i ty, které bývají jindy nepřístupné. Součástí je i bohatý doprovodný program. Přesný přehled památek, jež se do projektu zapojily, najdete na webu EHD.

Foto: Borisb17, Shutterstock.com

Klášterec nad Ohří je letos hlavním hostitelským městem Dnů evropského dědictvíFoto: Borisb17, Shutterstock.com

Trocnovské slavnosti 2024

Ode dneška do soboty se v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova a Archeoskanzenu Trocnov v Borovanech konají Trocnovské slavnosti. Dnes se na louce u velké sochy Jana Žižky koná od 17 hodin Rockfest, na němž vystoupí několik zajímavých kapel. V sobotu v 10 hodin začnou samotné slavnosti a pro návštěvníky je připraven bohatý program: komentované prohlídky Archeoskanzenu Trocnov, ukázka sokolnictví, středověká řemesla, střelba z luku a kuše, živá středověká hudba, šermířská představení, ale i středověká bitva se zapojením návštěvníků či ochutnávka středověkých jídel. Od 17 hodin pak návštěvníkům zahraje Anna K., Žlutý pes či Rozkrock. Více informací najdete na webu Jihočeského muzea.

Foto: jiznicechy.cz

Trocnovské slavnosti budou bavit celou rodinuFoto: jiznicechy.cz

Za vínem na Pražský hrad

Milovníci vína by rozhodně měli o víkendu vyrazit na Pražský hrad, v Královské zahradě Pražského hradu se totiž uskuteční 17. ročník Vinobraní na Pražském hradě. Dospělí se mohou těšit na moravský burčák či degustaci tichých vín, děti zase na šermířský program a hudební a taneční vystoupení folklorních souborů z kyjovského regionu. Více se dozvíte na webu Pražského hradu.

Foto: hrad.cz

Milovníci vína si o víkendu přijdou na své na Pražském hraděFoto: hrad.cz

Za jídlem na Pojez fest

Ostravice v Moravskoslezském kraji se v sobotu promění v ráj pro všechny gurmány a milovníky gastronomie. Od 10 hodin se tam můžete těšit na bohatou nabídku specialit, které severní Morava a Slezsko nabízí. Najíst se můžete v mnoha stáncích s dobrotami všeho druhu, o hudební program se postará kapela Slza a také Jaroslav Uhlíř s kapelou, pro děti jsou připraveny nejrůznější zábavné i poučné aktivity. Detailnější informace najdete na webu Pojez festu.

Foto: pojez.cz

Pojez fest nabídne spoustu lahůdek a hudební programFoto: pojez.cz

Kuronské slavnosti v Náchodě

Tento víkend se na Masarykově náměstí v Náchodě a v přilehlých ulicích konají tradiční Náchodské Kuronské slavnosti. Akce si připomíná rok 1797, kdy náchodský zámek navštívil vévoda kuronský a kvůli jeho návštěvě bylo ve městě vybudováno například zámecké divadlo, kde ochotníci pro vévodu sehráli Mozartovu operu Don Giovanni. Tuto atmosféru chtějí slavnosti připomenout, takže opět přijede vévoda se svou družinou, náměstí ožije tvořivými dílnami a na akci vystoupí i řada muzikantů. Program slavností najdete na webu města Náchod.

Foto: mestonachod.cz

Kuronské slavnosti jsou v Náchodě největší kulturní akcí rokuFoto: mestonachod.cz

Načítám