Hlavní obsah

Kam o víkendu? Hrady lákají! Čeká nás Hradozámecká noc, bitva o hrad ze slámy i fesťák skoro na nádvoří

Foto: hradycz.cz

Foto: hradycz.cz

Je tu předposlední prázdninový víkend, tak si ho pojďte užít, jak jen to jde. Nudy se bát nemusíte, po celé republice se konají zábavné a zajímavé akce, které potěší malé i velké. Přinášíme pár poutavých tipů. Inspirujete se?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nálada některých dětí i dospělých možná mírně klesá. Prázdniny pomalu končí, a mnozí tak víc než na zábavu myslí spíš na povinnosti, které je čekají. Školáci se snaží vytěsnit myšlenky na písemky a domácí úkoly a jejich rodiče zase na to, co všechno budou muset opět potomkům pořídit a zaplatit. Tak se zkuste těchto chmurných myšlenek ještě na chvíli zbavit a užijte si víkend ve velkém. Podívejte se na pár nápadů, jak můžete následující dva dny volna prožít aktivně a zábavně – ať už s dětmi, nebo bez nich.

Noc, kdy ožijí hrady a zámky

Na tuto sobotu připadla letošní Hradozámecká noc, tradiční akce, při níž se desítky hradů a zámků po celé ČR otevřou návštěvníkům nejen přes den, ale také  po setmění. Součástí pak bývají různé netradiční a originální kulturní a zábavní akce. Hlavním centrem se letos stane zámek Konopiště, kde návštěvníky čekají prohlídky běžně nepřístupných prostor a na nádvoří bude nachystáno plno dobrého jídla a pití. K tomu všemu bude hrát středověká i klasická hudba, své síly změří šermíři Rudolfa II. a v případě hezkého počasí přijedou historické vozy i kočár s koňským spřežením.

Speciální program mají nachystaný i jiné hrady a zámky. Na moravském Šternberku vás čeká renesanční noc, Křivoklát si nachystal středověký program plný šermu, hudby a tance, zámek Kačina si zase můžete prohlédnout s rozverným duchem Rudym a podobně. Do akce se zapojilo opravdu nespočet českých a moravských památek, jejich přesný seznam najdete na stránkách Národního památkového ústavu.

Foto: Archiv Národního památkového ústavu

Hlavním centrem letošní Hradozámecké noci bude zámek Konopiště nedaleko Benešova ve Středočeském krajiFoto: Archiv Národního památkového ústavu

Napínavá bitva ve slámě pro děti

Akce s názvem Slamburk 2024, která se koná rovněž v sobotu, udělá radost především dětem, ale dobře se pobaví i dospělí. V Borovanech v Jihočeském kraji vyrostl totiž hrad z balíků slámy a je potřeba se o něj utkat v dobrodružné bitvě. Slamburk začíná v 10:00 a je to celodenní zábavná akce plná všemožných her a soutěží. Zkrátka dětský rytířský den, který bude slavnostně zakončen zapálením Sokolího hrádku. Vstupenka stojí 150 korun, potřebnou výstroj si můžete buď vyrobit doma podle návodu na stránkách Slamburku, anebo přímo na akci v tamním workshopu či si ji koupit. Bitva má samozřejmě pravidla, vše potřebné zjistíte na stránkách akce.

Foto: Archiv Slamburk.cz

Tradiční akce v Borovanech nese název Slamburk. Bitva o hrad ze slámy bude stát za toFoto: Archiv Slamburk.cz

Hurvínek v Krkonoších

V tomto případě se nejedná o loutkového Hurvínka, syna pana Spejbla, ale řeč je o červeném historickém motoráčku jménem Hurvínek. O víkendu se jím můžete svézt po trati Pojizerský Pacifik. Navíc pro vás bude otevřeno Železniční muzeum v Martinicích v Krkonoších. Vydat se můžete i na naučnou stezku Nádraží Martinice, a když na ní budou vaše děti pozorné, na konci snadno vyluští křížovku a splní jednoduché úkoly, díky čemuž si pak budou moci odnést malou odměnu od Krakonoše. Na akci se seznámíte i se sklářským řemeslem, které je pro tento kraj typické. Více se dozvíte na stránkách muzea.

Foto: Archiv Železniční stanice Martinice v Krkonoších

Projížďka historickým motoráčkem, kterému se říká Hurvínek, je krásný zážitek pro celou rodinuFoto: Archiv Železniční stanice Martinice v Krkonoších

Hudební festival na Bouzově

Od dnešního (tj. pátečního) odpoledne do sobotní noci bude hrad Bouzov patřit tradičnímu hudebnímu festivalu Hrady CZ, na němž každoročně vystupují přední čeští muzikanti. Můžete se tak těšit třeba na kapelu MIG 21, Vypsanou fixu, Horkýže Slíže, Chinaski, Visací zámek, Lucii či na Daniela Landu. Na místě je cena jednodenní vstupenky 1 200 Kč na pátek a 1 300 Kč na sobotu, dvoudenní permanentka začíná na 2 100 korunách. Detailnější info najdete na webu festivalu.

Foto: Archiv Festivalu Hrady CZ

Takhle to vypadalo letos na Točníku, kam festival také zavítalFoto: Archiv Festivalu Hrady CZ

Loučení s prázdninami

V Nejdku v Karlovarském kraji si především pro děti připravili na sobotu zábavné odpoledne, které má být jakýmsi rozloučením s prázdninami. V areálu FK Nejdek budou nachystané různé dílničky, malování na obličej, kouzelnické vystoupení, divadélko pro děti či cirkusové hřiště se závěsnou akrobacií, kde si můžete vyzkoušet žonglování či akrobatické kousky na šále. A bude tady spousta další zábavy. Maskoty akce se stala Tlapková Patrola a Myška Minnie. Vstupné je zdarma. Detailnější program najdete na webu města Nejdek.

Foto: cirkusceres.cz

Loučení s prádzninami v Nejdku nabízí také workshop Cirkusu Céres, kde si můžete vyzkoušet třeba akrobacii na šále či žonglováníFoto: cirkusceres.cz

Přemýšlíte spíš o něčem, kde by si děti užily zvířátek? Tohle jsou nejlepší zooparky, minizoo a farmy. Tady je krmení a hlazení zvířátek dovoleno

Načítám