Hlavní obsah

Kam vyrazit o víkendu? Vezměte děti na novou pohádku, šermířské souboje nebo do Domu přírody

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Začátek června patří tradičně oslavě Dne dětí, ale i pro dospělé se najde spousta zábavy. Stačí si jen vybrat…

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Oslavy Dne dětí se o tomto víkendu budou konat po celé republice, tak se neváhejte připojit. Kromě toho je ale připravena spousta dalších zajímavých akcí. Kde byste určitě neměli chybět?

Otevření Domu přírody v Hodoníně

Na severním okraji města Hodonína v lokalitě zvané „Bažantnice“ se v sobotu 1. 6. slavnostně otevírá Dům přírody Hodonínské Dúbravy. Přijít sem můžete oslavit Den dětí, prohlédnout si interaktivní expozici a užít si doprovodný tvořivý program, který tu probíhá až do 18:00. Slavnostní přestřižení pásky je plánované na 14. hodinu. Moderní objekt s výraznou dřevěnou konstrukcí vznikl přestavbou někdejší mateřské školy na návštěvnické středisko a vstupní bránu do blízké Hodonínské Dúbravy. Tato národní přírodní památka patří k nejcennějším botanickým lokalitám v České republice.

Dům přírody vznikl v rámci programu Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a partnerskou pomocí Ministerstva životního prostředí, Státního fondu životního prostředí, Nadace Karel Komárek Family Foundation i Jihomoravského kraje.

Foto: dumprirody.cz

V Hodoníně můžete při otevření Domu přírody strávit moc příjemné odpoledneFoto: dumprirody.cz

Na Kladensko za hornickou slávou

Historie těžby černého uhlí na Kladensku sahá až ke starým Keltům. S jeho historií vás seznámí naučná stezka se 14 zastávkami, která vede kolem pozůstatků jednotlivých dolů. Je dlouhá asi 7 km a provede vás příjemnými lesními cestami. Jediným unikátně dochovaným a veřejnosti přístupným areálem v regionu je Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích, který se nachází přímo v areálu černouhelného dolu. Jáma byla hluboká 527 metrů a měla tehdy netradiční kruhový profil. V roce 1905 na ní byl instalován první parní těžní stroj, který je možné i dnes vidět při práci. Prohlídka se odehrává v modelu posledního pracovního dne s průvodci, z nichž velkou část tvoří bývalí důlní pracovníci.

Možnost zažít, jak vypadala práce v dolech, nabízí také kladenský zámek, který má ve svých sklepích uhelnou štolu.

Foto: Ondřej Soukup

Historie těžby černého uhlí sahá na Kladensku hluboko do minulostiFoto: Ondřej Soukup

Do kina na novou pohádku

Vyrazit můžete s dětmi na nové zpracování klasické pohádky Princezna na hrášku, jež vznikla pod taktovkou režisérky Martiny Adamcové v česko-kanadské produkci a premiéru měla 30.května. „Princezna na hrášku je notoricky známá pohádka, ale je krátká, což je velké úskalí pro scenáristy. S režisérkou Martinou Adamcovou jsme pátraly po tom, kde se princezna vzala a před čím prchá. A protože jsme odpověď nenašly, napadla nás vlastní,“ naznačuje děj scenáristka Pavla Krečmerová. V novince hrají Jasmína Houf, Dagmar Havlová, Lucie Vondráčková, Martina Adamcová, Pavel Kříž, Ladislav Korbel a další.

Foto: BONTONFILM

Dagmar Havlová se objeví v roli babičky v nové pohádce Princezna na hráškuFoto: BONTONFILM

Šermířský den na hradě

Oslavit s dětmi jejich svátek můžete krásným výletem na hrad Bezděz, kde na vás čeká bohatý program plný šermování udatných rytířů. Začátky vystoupení na II. nádvoří jsou v 11.00, ve 12.30 a ve 14.00 hod. V sobotu pak ještě v 15.30. Na I. nádvoří vás pak čeká kovářská dílna s ukázkami kovářského řemesla i vystavené hotové výrobky.

Foto: hrad-bezdez.cz

Hrad Bezděz bude celý víkend patřit šermířůmFoto: hrad-bezdez.cz

Festival umění

Už 4. ročník mezinárodního festivalu performance a multimédií Re-connect Art letos proběhne v prostoru na piazzettě Národního divadla v Praze.

Tématem letošního ročníku je Revealing/Odkrývání, v rámci nějž se festival zaměří na zviditelňování skrytých společenských témat a do popředí posune české i zahraniční umělce, kteří si zaslouží více pozornosti veřejnosti i uměleckého světa. Festival probíhá od 29. května do 15. června 2024 a nabídne projekce, video-art, workshopy, diskuze, artist talks a další. Vstupné na všechny akce festivalu je dobrovolné, kompletní program najdete na praguebiennale.cz.

Foto: flashartarchive

Festival Re-connect Art odstartoval v Praze a potrvá až do poloviny červnaFoto: flashartarchive

Načítám