Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zajděte na Designblok, festival Architóny, pohádkovou výstavu nebo na Jokera

Foto: designblok.cz

Foto: designblok.cz

Chcete si o víkendu někam vyrazit a ještě přemýšlíte kam? Jako inspiraci přinášíme zajímavé tipy pro všechny věkové kategorie i lidi s různými zájmy. Dáváte přednost pěší turistice nebo popcornu a kvalitnímu filmu anebo si chcete rozšířit obzory na tematickém festivalu? Máte možnost!

Článek

Je tu první říjnový víkend a podle předpovědi počasí to zatím vypadá, že se podzim hlásí ke slovu v celé své kráse. Pokud se vám nechce vzdorovat větru a dešti venku, vyrazte do tepla na umělecký nebo hudební festival. Pro milovníky filmů je jeden hit i v kině!

Festival Architóny v Hradci Králové

Vůbec poprvé se letos v Hradci Králové uskuteční mezinárodní festival hudby a architektury Architóny. Od 4. do 6. října propojí klasickou i multižánrovou hudbu s místní nádhernou architekturou. „Festival nabídne hudební koncerty na atraktivních architektonických místech, jako je Muzeum východních Čech, Gymnázium J. K. Tyla, Petrof Gallery nebo Sbor kněze Ambrože,“ láká ředitel akce, houslista Jaroslav Svěcený, který zároveň vystoupí v roli interpreta.

Foto: architony.cz

Houslista Jaroslav Svěcený není jen zakladatelem festivalu Architóny, ale i jedním ze zúčastněných interpretůFoto: architony.cz

Interaktivní výstava pro děti v Brně

do 17. listopadu probíhá v letohrádku Mitrovských v Brně rodinná interaktivní výstava Nejkrásnější pohádky. Ilustrátorka dětských knih Veronika Balcarová vytvořila figury téměř v životní velikosti, které představují hlavní postavy z osmi nejoblíbenějších pohádkových příběhů, a tvůrci expozice k nim připravili různé interakce. Malí návštěvníci tak plní rozmanité úkoly a hravou formou si tím procvičují a zlepšují své dovednosti i pozornost. Zabaví se také u stolních her s pohádkovou tematikou, u loutkového divadla či vyplňováním pracovního listu. Výstava je vhodná pro děti od 3 do 12 let. Sály letohrádku jsou přístupné vždy od středy do neděle od 10 do 16 hodin, otevřeno je i 28. října.

Foto: Letohrádek Mitrovských

Figury v téměř životní velikosti potěší nejen děti, ale i hravé dospěléFoto: Letohrádek Mitrovských

Pokračování filmového hitu Joker

V roce 2019 měl premiéru film Joker, sklidil nevídaný úspěch Joaquin Phoenix získal za svůj výkon v hlavní roli Zlatý glóbus, cenu BAFTA i Oscara (celkem byl snímek nominován na jedenáct sošek). Nikoho tedy neudiví, že tvůrci chtějí svůj triumf zopakovat. V kinech je právě k vidění pokračování s názvem Joker: Folie à Deux a jako Harley Quinn se představí výrazná Lady Gaga. Tento dramatický thriller ovšem nenadchne jen komiksové nadšence, ale všechny, kdo si potrpí na velkolepé herecké výkony a skvělou výpravu.

Foto: Tady Vary

Už teď je jasné, že pokračování filmu Joker trhne rekordy v návštěvnosti. V hlavních rolích Joaquin Phoenix a Lady GagaFoto: Tady Vary

Valdštejnská lodžie u Jičína

Hledáte program na celý den? Vyrazte do Jičína, odkud vede dvoukilometrová lipová alej do unikátní barokní Valdštejnské lodžie. Nejedná se o nijak náročnou „výpravu“ – hravě ji zvládnou i ti nejmenší. Zdejším parkem vás provede naučná stezka, seznámíte se se vzácnými druhy dřevin, které zde rostou, i s loukou s rozptýlenou zelení. A nechybějí ani další zajímavosti z historie Libosadu a přilehlé Valdštejnské obory. Výlet si můžete zpříjemnit v krásném multifunkčním sále Theatron, který byl v lodžii nedávno otevřen, jeho dominantou je zásuvné hlediště.

Foto: jicin.org

Udělejte si krásnou podzimní procházku z Jičína k Valdštejnské lodžii. Trasa je vhodná i pro malé děti nebo rodiče s kočárkyFoto: jicin.org

26. ročník festivalu Designblok v Praze

Pětidenní umělecký festival Designblok odstartoval již ve středu a potrvá až do neděle 6. října. Je to největší akce tohoto zaměření ve střední a východní Evropě a rozhodně by neměla uniknout žádné kreativní duši. Seznámíte se s novinkami v oboru designu i módy a představí se více než dvě stovky tvůrců, studií i významných značek. Chybět nebude ani bohatý doprovodný program, který pobaví návštěvníky všech věkových kategorií. Festival se odehrává ve čtyřech výstavních budovách, jimiž jsou: Jízdárna Pražského hradu, Muzeum Prahy, Bastion Florenc a Uměleckoprůmyslové museum v Praze.

Foto: designblok.cz

Na každoroční umělecký festival Designblok se sjedou umělci z celé EvropyFoto: designblok.cz

Načítám