Hlavní obsah

Tacos – lahůdka pro chudé to dotáhla až na michelinskou hvězdu. Takhle ho připravují v Mexiku!

Foto: Marcos Castillo, Shutterstock.com

Foto: Marcos Castillo, Shutterstock.com

Jak má chutnat pravé mexické tacos? Na to jsme hledali odpověď přímo v ulicích mexického přístavního města Puerto Vallarta. A bylo to putování plné překvapení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jak se pravé mexické tacos připravuje a co je pro výslednou chuť stěžejní? To jsme se rozhodli zjistit přímo v Mexiku, na březích Tichého oceánu ve státě Jalisco. Tahle západní část Mexika je mimo jiné vyhlášená i díky produkci tequily, mnoho destilérek najdete i ve stejnojmenném městě, odkud proslavený nápoj pochází. Ale také se tu opravdu skvěle jí. Mexická kuchyně je mnohem barvitější a zajímavější, než si obvykle v Evropě myslíme, a tacos rozhodně patří k jednomu z jejích nejtypičtějších jídel.

Tacos tour v ulicích Puerto Vallarta

Objevit tajemství téhle vyhlášené dobroty, která si našla cestu už do celého světa, nám pomůže Mile Garcia, kulinářská průvodkyně, jíž se na tričku hrdě pne nápis Tacos Tour. A přesně to nás čeká. Podvečerní procházka krásným přístavním městem Puerto Vallarta a ochutnávání pravých mexických tacos. Přiznám se, že jsem v Mexiku poprvé a tacos jsem až doteď znala jen z pražských restaurací. A vůbec netušila, jak rozmanitě mohou chutnat. „Tacos jsou součástí mexické identity,“ vysvětluje Mile Garcia. „Kombinací je neomezeně, můžete vytvořit miliony variací. Základem je dobrá tortilla, náplně mohou být opravdu různorodé. Pokaždé tak vykouzlíte úplně jiný pokrm.“

Páni, tohle je fakt dobrota

Tacos si v ulicích Puerto Vallarta můžete dopřát v prvotřídních restauracích, malých bistrech s několika stolečky či přímo na ulici, kde vám jídlo připraví přímo před očima. A pokaždé dostanete úplně jiné, jednou s grilovaným kuřetem, podruhé s vařeným hovězím nebo s masem rožněným podobně jako gyros. Ovšem s nahoře na velké jehle napíchnutým čerstvým ananasem, jehož šťáva při odřezávání malých kousků stéká přímo do masa, a vytváří tak neopakovatelnou chuť. Lepší jídlo jsem snad nejedla.

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Podlehnout kouzlu tacos je snadné… Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Koriandr, limeta a co ještě?

Do tortilly k tacos se kromě masa přidávají i různé druhy zeleniny, guacamole, sýr či fazole. Co ovšem nechybí nikdy jsou nasekané lístky koriandru a čerstvě vymačkaná limetková šťáva. Jedna z ingrediencí je ale stěžejní.

„Víte, co vytváří tu pravou chuť tacos?“ ptá se Mile Garcia. „Salsa!“ zní jednoznačná odpověď. Ano, bez této pikantní omáčky by to opravdu nešlo. Mile nám vysvětluje, že existuje opravdu hodně druhů sals, od těch velmi pálivých až po ty, co jedí i děti. Koupit si je můžete v každém supermarketu, ale pýchou mexických hospodyněk bývá vlastní domácí salsa, recept na ni se prý v rodinách předává jako malý poklad.

Tacos, které to dotáhlo na michelinskou hvězdu

Důkazem, že tohle obyčejné pouliční občerstvení je v Mexiku skutečná lahůdka, je i příběh stánku Tacos El Califa de León v hlavním městě Mexico City. Arturo Rivera Martínez, který tu plněné tortilly nabízí svým zákazníkům už přes dvacet let, za ně letos získal michelinskou hvězdu, tedy nejprestižnější kulinářské ocenění!

Výjimečnost jeho tacos prý spočívá hlavně v jednoduchosti. Nabízí jen čtyři varianty, přičemž kromě základního koření k masu již nic nepřidává. Zákazníci se pak sami mohou rozhodnout, zda si tacos zakápnou salsou či šťávou z čerstvých limet… Arturovo tacos zákaznicí milují, i když je o poznání dražší, než je obvyklé – jedna porce vyjde v přepočtu zhruba na 120 korun. To, co jsme ochutnávali my v Puerto Vallarta, bylo o poznání levnější, jedna porce zhruba za 40 korun. A při vší úctě k michelinským komisařům, chutnalo vážně dokonale. Možná by měli zavítat i do tohoto krásného města na březích Pacifiku. Zklamaní by jistě nebyli.

Věděli jste, že?

· Tortilly na tacos jsou malé, obvykle kolem 10 cm, připravují se z pšeničné či kukuřičné mouky a bývají měkké, nadýchané nebo i smažené.

· Maso do pravých tacos se často téměř nekoření, chuť mu dodává hlavně salsa a další přísady.

· Tortilla (vyslov tortija) do mexické, potažmo španělské kuchyně doputovala s arabskými dobyvateli. Její původ lze hledat v typickém arabském chlebu.

· Přímo do Puerto Vallarta začne od října, kdy tu začíná hlavní turistická sezona, pro cestovní kanceláře Fischer a EXIM tours z Prahy létat přímá linka. Do hotelů je to pak z letiště už jen pár desítek minut.

Načítám