Hlavní obsah

Stezky v korunách stromů. Kde najdete v Česku ty nejkrásnější? Nejen na Lipně a v Krkonoších

Foto: Svetlana Kurapova, Shutterstock.com

Foto: Svetlana Kurapova, Shutterstock.com

Stezky v korunách stromů jsou v posledních letech velmi populární. Nabízejí zážitek, nádherné výhledy do okolí z ptačí perspektivy, zábavu i poučení. Některé disponují dokonce tobogány. Přečtěte si, kde všude je v Česku najdete.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výhledy z výšky do daleka i tak trochu adrenalinové dobrodružství, to jsou hlavní lákadla, kvůli kterým se na oblíbené stezky v korunách stromů, jak se jim říká, vydává stále více lidí. Zpravidla jsou bezbariérové, díky čemuž si tento zážitek mohou dopřát lidé každého věku i kondice, rodiče s kočárky i zdravotně handicapovaní. Seznamte se s těmi nejúžasnějšími v celém Česku.

Stezka korunami stromů Krkonoše

Výstup do korun stromů můžete spojit s výletem do hor nebo objevováním krás kolem malebného městečka Janské Lázně, na jehož okraji se krkonošská Stezka korunami stromů nachází. Od vchodu až na vrchol pětačtyřicetimetrové vyhlídkové věže vás dovede zážitková a také naučná cesta, dlouhá zhruba kilometr a půl, jejíž součástí je mimo jiné i podzemní jeskyně (s expozicí o krkonošské přírodě).

Z vrcholu se vám otevřou nádherné panoramatické výhledy na okolní lesy a hory. Cestu zpět dolů si můžete urychlit jízdou v tobogánu. Dole u východu se lze občerstvit, najdete tady stylovou samoobslužnou restauraci V korunách s venkovní zahrádkou, děti si jistě užijí přilehlé přírodní hřiště Emilův lesní svět.

Letní akce 2024 na stezce Krkonoše

Během srpna chystají na stezce spoustu akcí a zábavních programů, například zde proběhne Slackshow (8. 8.), Den s dravci (9., 16., 19. a 27. 8.), ukázky starých řemesel (12. a 23. 8.) nebo Stmívání na stezce (14., 21. a 28. 8.). Stezka je přizpůsobena i pro jízdu s kočárkem nebo na vozíčku a otevřena je celoročně.

Foto: Prajzner, Shutterstock.com

Nahoru musíte po svých, dolů se můžete svézt tobogánemFoto: Prajzner, Shutterstock.com

Stezka korunami stromů Lipno

Z vrcholu věže lipenské Stezky korunami stromů se můžete pokochat výhledem na pošumavskou krajinu z výšky 941 metrů nad mořem. Najdete ji na vrchu Kramolín, jen pár kroků od horní stanice sedačkové lanovky, dostat se sem ale můžete též stezkabusem (jezdí od parkoviště a dolní stanice lanové dráhy) nebo samozřejmě i po svých, po značené lesní cestě.

Stezka je dlouhá 675 metrů a během příjemné procházky po dřevěných chodníčcích si vy i ratolesti mohou vyzkoušet celou řadu lehce adrenalinových zastávek (třeba chůzi po vratké lávce nebo lanové síti) a plnit různé úkoly. Na cedulkách a díky interaktivním prvkům se zábavnou formou dozvíte mnohé o okolní přírodě a životě v lese. Kdo dojde až na vrchol, za odměnu si může vychutnat úžasné výhledy na lipenské jezero, při dobrém počasí a viditelnosti jsou občas vidět dokonce i vrcholky Alp.

Celá stezka je bezbariérová a otevřeno je zde celoročně (kromě 24. 12.). Neopakovatelnou atmosféru na ní zažijete také při letních koncertech, které probíhají každé prázdninové úterý od 20 do 23 hodin a jsou v ceně vstupného na stezku.

Foto: Kojin, Shutterstock.com

Při dobrém počasí jsou z vrcholu věže vidět i AlpyFoto: Kojin, Shutterstock.com

Stezka v oblacích Dolní Morava

Dolní Morava je horská vesnička (a populární lyžařské a sportovní středisko) pod masivem Králického Sněžníku, která nabízí nepřeberné možnosti zábavy. Kromě nejdelšího visutého mostu pro pěší na světě je dalším velkým tahákem Stezka v oblacích pod vrcholem hory Slamník. Jak už název napovídá, vrchol stezky výrazně převyšuje okolní stromy a máte tak skutečně pocit, že jste o něco blíže oblakům a nebi. Výhledy na všechny strany jsou dechberoucí.

Až téměř ke stezce vás doveze sedačková lanovka, případně se sem můžete vydat pěšky po značené turistické trase podél sjezdovek. Konstrukce stezky je vysoká 55 metrů, cestou můžete zkusit prolézat lanovými „rukávy“ a nahoře vás čeká adrenalinové překvapení v podobě lanové sítě ve tvaru velké kapky, po které se můžete projít s výhledem do závratné hloubky pod vámi. Ano, není to pro každého.

Cestu zpět dolů si můžete zkrátit stometrovým tobogánem. Stezka je samozřejmě bezbariérová a otevřeno je denně.

Foto: Ryszard Filipowicz, Shutterstock.com

Stezka v oblacích vám dá pocit, že jste se ocitli v nebiFoto: Ryszard Filipowicz, Shutterstock.com

Stezka Valaška v Beskydech

Stezka Valaška v Beskydech patří u nás mezi vůbec nejmladší, otevřena byla v roce 2019. Najdete ji u horní stanice lanové dráhy na Pustevnách směrem k vrcholu Tanečnica. Stezka je dlouhá přes 600 metrů, kaskádovitá věž měří 22 metrů. Populární součástí této stezky je unikátní skleněná vyhlídková plošina Skywalk a 150 metrů dlouhý zavěšený lanový chodník, který má evokovat pocit, že stojíte ve vzduchu.

Po výstupu na nejvyšší bod ve výšce 1 099 metrů nad mořem vás čekají kouzelné výhledy na hřebeny Beskyd i do dalekého okolí. Uvidíte třeba Lysou Horu, Štramberskou trúbu nebo Havířov, za dobré viditelnosti dohlédnete dokonce do Polska nebo na slovenskou Velkou Fatru. Stezka je bezbariérová a přístupná celoročně.

Foto: PavelJiranek, Shutterstock.com

Unikátní zážitek vám poskytne vyhlídková plošina SkywalkFoto: PavelJiranek, Shutterstock.com

Další menší stezky v korunách stromů v Česku

Beskydské nebe

Atrakce Život v korunách je součástí naučné stezky ve Frenštátu pod Radhoštěm, jedná se o téměř stometrovou lávku ve výšce 16 metrů nad zemí. Vstup je zdarma, stezka je otevřena od dubna do října.

Kamzíkova stezka v areálu Hlubočky v Hrubé Vodě na Olomoucku

Stezka v lesoparku Horečky nad roklí potoka Vlčák nabízí deset různých úkolů a překážek z přírodních materiálů, součástí je i zábavní park pro děti s podzemním bludištěm a vodními herními prvky.

Svatý Linhart

Krátká stezka vede po lávkách mezi korunami stromů až do výšky 15 metrů nad zemí v oboře sv. Linharta v Karlových Varech. Nechybí vyhlídkový altán. Najdete zde i přírodní lanové centrum s několika lezeckými okruhy, potřebnou výbavu vám tu zapůjčí a atrakci lze absolvovat pod dohledem instruktorů.

Načítám