Hlavní obsah

Šest míst, která musíte vidět v Provence. Vesnice na skále, rodiště Nostradama nebo červené město

Foto: Feel good studio, Shutterstock.com

Foto: Feel good studio, Shutterstock.com

Francouzská Provence, to je kraj plný barev, chutí a vůní, který si užijete doslova všemi smysly. Ať už sem vyrazíte za kulturou, uměním a historií, vínem a gurmánskými zážitky nebo prostě jen lenošit na pláži u moře, jste na tom správném místě. Konec léta je pro návštěvu a poznávání tohoto nádherného koutu světa jako stvořený.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nekonečné levandulové lány, rozlehlé vinice i voňavé borovicové lesy, kouzelné vesničky plné malebných uliček a romantických zákoutí jako od Moneta, řada historických památek, špičková vína i regionální gastronomie a samozřejmě dokonalé písečné pláže podél Azurového pobřeží… To vše dělá z Provence jedno z nejkrásnějších míst celé Francie. Není možné obsáhnout vše, co je zde možné vidět, prožít a ochutnat, pro inspiraci tak nabízíme alespoň několik míst, která vám vezmou dech, a budete se sem chtít vracet.

St. Rémy de Provence

Městečko s typickou provensálskou atmosférou nadchne milovníky historie a umění. Právě zde totiž nějakou dobu žil a tvořil Vincent van Gogh a vytvořil tu některá ze svých nejznámějších děl. V klášteře Saint-Paul-de-Mausole si můžete prohlédnout jeho pokoj a také překrásné zahrady, které ho při tvorbě inspirovaly.

U vstupu do města se nacházejí dvě významné římské památky – Triumfální oblouk a Mauzoleum Juliae. Tyto starověké stavby pocházejí z 1. století př. n. l. Projděte se úzkými uličkami historického centra, objevíte malebná náměstíčka, útulné kavárny, cukrárny, bistra i lokální trhy, kde ochutnáte místní speciality, jako jsou ryby, sýry nebo makronky v mnoha podobách. Ve městě se, mimo jiné, údajně narodil prorok Nostradamus.

Mas de Gourgonnier

Chcete navštívit některé z tradičních francouzských vinařství? Zajeďte si do Mas de Gourgonnier. Je to menší rodinné vinařství s farmou, nacházející se v srdci Provence, konkrétně v oblasti Les Baux de Provence. Toto vinařství je známé svou dlouhou tradicí ekologického zemědělství, které praktikuje již od roku 1975. 

Rodina vyrábí vysoce kvalitní vína a olivové oleje a na své organické metody pěstování vinné révy a oliv je velmi pyšná. Rádi vás provedou po vinicích, nahlédnout můžete také do výroby a součástí prohlídky je samozřejmě degustace. V malém obchůdku pak nakoupíte nejen vína a oleje, ale také přírodní kosmetiku, bylinky a koření nebo drobné suvenýry.

Abbaye de Sénanque

Románský klášter Abbaye de Sénanque, cisterciácké opatství z 12. století, je obklopeno levandulovými poli a je jedním z nejznámějších symbolů Provence, které často najdete na pohlednicích nebo v katalozích cestovních kanceláří. Klášter je stále obýván mnichy a nabízí klidnou a pohodovou atmosféru. Nedaleko odsud můžete pak navštívit vesničku (skanzen) Bories, kterou proslavil zejména fakt, že při stavbě zdejších domů z kamene nebyla vůbec použita malta. Některé z domků byly obydlené až do 70. let minulého století.

Gordes

Gordes vás uchvátí na první pohled, který jen tak nezapomenete. Vesnice vybudovaná na skále přímo vybízí k prozkoumání. Můžete se donekonečna toulat v klikatých dlážděných uličkách, v samém srdci městečka si prohlédněte hrad z období renesance, v jehož útrobách se nachází muzeum a pořádají se zde výstavy moderního umění. Působila zde řada slavných malířů, například Marc Chagall.

Vesnice je zajímavá též rozlehlým podzemím (v letní sezoně přístupné), kde v dřívějších dobách schovávalo obyvatelstvo své zásoby na horší časy. Jednou týdně se tady konají trhy s lokálními výrobky.

Les Alpilles

Alpilles je malé provensálské pohoří, které se rozkládá mezi městy Avignon a Arles. Nejvyšší vrchol Opies dosahuje výšky jen 498 metrů nad mořem, přesto jsou tyto „kopečky“ velmi oblíbené, zejména pro své impozantní dramatické vápencové hřebeny. Výšlap po zdejších stezkách není nijak náročný a odměnou vám budou úžasné výhledy do malebného okolí. Cestu vám zpříjemní omamná vůně rozmarýnu, tymiánu a dalších bylinek, které zde rostou na každém kroku. Část pohoří je chráněna jako přírodní park Parc Naturel Régional des Alpilles.

Roussillon

Roussillon je bez debat jedno z nejpůsobivějších městeček v Provence, známé především díky okolním okrovým útesům a barevným domům. Ty hýří všemi možnými odstíny červené a oranžové. Tato netypická barva má svůj původ v ložiscích okru, který se v oblasti dlouhou dobu těžil. V okolí vesnice se můžete projít po tzv. okrové stezce, která vás provede úžasnými přírodními sceneriemi a nabídne zajímavé pohledy na „červené“ město.

Když se vydáte vzhůru křivolakými městskými uličkami, lemovanými květinami, dojdete ke zvonici, která „střeží“ vchod do opevněné části vesnice, kde si lze prohlédnout kostel sv. Michala. Když budete pokračovat do kopce, narazíte na vyhlídkovou terasu, ze které dohlédnete až na vrchol Větrné hory (Mont Ventoux), známého symbolu Provence. Na kraji vesničky nesmíte minout kavárničku, kde nabízejí nepřeberné množství druhů zmrzlin. Schválně, už jste někdy ochutnali fialkovou, tymiánovou nebo levandulovou?

Co ještě navštívit v Provence

Avignon

Za vidění určitě stojí malebné historické centrum s úzkými uličkami, krásnými náměstími a historickými budovami, monumentální středověké městské hradby a slavný historický most, známý jako Pont d'Avignon, který původně spojoval Avignon s městem Villeneuve-lès-Avignon a dnes je ikonickým symbolem města.

St. Tropez

Město je populární zejména jako luxusní letovisko na francouzské Riviéře, které ale nabízí i bohatou historii a kulturu. Nevynechte prohlídku Citadely Saint-Tropez (Citadelle de Saint-Tropez), která nabízí úchvatný výhled na město a moře, najdete tu dále řadu galerií a muzeí, kde uchovávají díla impresionistů a moderních umělců.

Cannes

Cannes je známé především díky filmovému festivalu, nabízí toho ale mnohem více. Například elegantní promenádu de la Croisette podél pobřeží lemovanou palmami, historické centrum Le Suquet s úzkými uličkami a úžasnými výhledy na přístav, chrám Notre Dame d'Espérance nebo Musée de la Castre zaměřené na místní historii, umění a archeologii. Samozřejmě zde nechybí ani luxusní pláže.

Plage de Pampelonne

Legendární písečná pláž nedaleko St. Tropez nabízí dokonalý relax a koupání v azurově čistém Středozemním moři s kompletním zázemím pro maximální pohodlí. Vyhlášené jsou také okolní překrásné pláže Plage de la Bouillabaisse a Plage de Tahiti.

Načítám