Hlavní obsah

Poznejte Řím jako pravá Italka! Známe tipy, jak obejít fronty a působit jako italská femme fatale

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Slunečná Itálie je jedním z nejoblíbenějších míst k dovolené. Pokud vás příliš nelákají rozpálené pláže a povalování u bazénu nebo prostě jen dáváte přednost historickým památkám a umění, zkuste strávit letošní dovolenou v Římě! Skrývá v sobě kouzlo antického města i styl a chutě současné Itálie.

Článek

Ne nadarmo se říká, že všechny cesty vedou do Říma. Toto rčení má kořeny v době vlády císaře Augusta, který nechal v centru města na Foru Romanu vztyčit zlatý sloup, který měl být památníkem římských cest a také jejich údajným koncem. I v současné době existuje v Evropě přes půl milionu cest, které končí právě v Římě. Zkuste se jednou z nich vydat a objevit jedno z nejstarších a nejkrásnějších měst v Evropě! Nabízíme přehled čtyř hlavních turistických cílů, jejichž návštěva vám rozhodně nesmí ujít.

Koloseum

Nejznámější památkou Říma je beze sporu Koloseum, které je se svými původními 50 tisíci místy největším amfiteátrem postaveným Římany. Jeho stavba započala v prvním století n. l. a ve své dlouhé historii sloužilo ke spoustě účelů – například pro gladiátorské i jiné zápasy, divadlo, popravy, jako sněm, kamenolom nebo třeba křesťanská svatyně.

V 90. letech 20. století již byla z Kolosea jenom ruina, což kromě zemětřesení a požárů způsobily především vandalismus a drancování. Bylo tedy rozhodnuto o jeho obnově a postupně se stalo dominantou města. Zajímavostí je, že na místě Kolosea stálo původně umělé jezero, které bylo středobodem císařova soukromého palácového komplexu.

TIP: Pokud se chcete vyhnout frontám, objednejte si vstupenku online. Ta navíc platí i na Forum Romanum, které se nachází hned vedle.

Forum Romanum

Forum Romanum v dobách Římské říše platilo za centrum celého Říma. Původně se jednalo o tržiště, které ale velmi rychle obklopila spousta důležitých budov, jako jsou baziliky, chrámy, veřejná řečniště a vítězné oblouky.

Forum tvořilo centrum města tak dlouho, že společně s úrovní terénu stoupaly také nově postavené stavby a silnice. Původní římská travertinová dlažba, po které se ještě dnes můžete projít, je tedy pod úrovní většiny staveb.

Vatikán

Náboženským, ale také kulturním centrem byl po staletí Vatikán, který je dnes samostatným městským státem. Dodnes v jeho obrazárně naleznete skvosty nedozírné hodnoty. Podívat se můžete na díla slavných mistrů, jako je Leonardo da Vinci, Raffaelo, Caravaggio nebo Tizian. Největším lákadlem je samozřejmě Sixtinská kaple, ve které se koná volba papeže a nachází se v ní slavná, 165 metrů čtverečních velká, stropní freska Poslední soud od Michelangela.

Pozornost si zaslouží také bazilika svatého Petra neboli Svatopetrský dóm, jež je dominantou Svatopetrského náměstí i celého Vatikánu a je považována za největší chrám v Evropě. Můžete vystoupit až k její krásné kupoli vysoké úctyhodných 136,5 metru a získat nádherné výhledy na Svatopetrské náměstí a budovy, které ho obklopují. Pozor: Výstup po mnoha schodech, jež mnohdy vedou tak úzkými prostory, že se do nich člověk sotva vejde, rozhodně není nic pro klaustrofobiky.

TIP: Na samotné náměstí je sice vstup zdarma, ale připravte se, že v sezoně je lepší si přivstat, abyste nemuseli čekat v dlouhých frontách na bezpečnostní kontroly a vstupenky do baziliky svatého Petra. To samé platí pro Vatikánská muzea, zakoupením vstupenky online se vyhnete frontám na hodiny. Každou poslední neděli v měsíci je vstup zdarma.

Fontána di Trevi

Nádherná barokní fontána, která se nachází na náměstí Piazza di Trevi, byla vybudována v polovině 18. století. Její stavba trvala neuvěřitelných 30 let, ale výsledek jistě stojí za to!

Pokud patříte k lidem, kteří rádi hází do fontán minci pro štěstí, pak věřte, že penízek někomu štěstí opravdu přinese. Bude totiž stejně, jako všechny ostatní mince vhozené do Fontány di Trevi, použitý na charitativní účely. Zajistí tak potravinovou pomoc pro nemajetné v hodnotě kolem 35 milionů korun ročně.

Tip: Pokud si chcete fontánu vychutnat bez mas turistů, nezapomeňte si přivstat anebo ji navštívit za hluboké noci.

A co si nezapomenout sbalit, abyste mohli procházet ulicemi Říma s elegancí pravých Italek?

Načítám