Hlavní obsah

Proč vyrazit k moři do Polska? Najdete tam pláže jako na Mallorce, v Dubaji i na Kanárech

Foto: JohnKruger, Shutterstock.com

Foto: JohnKruger, Shutterstock.com

Už pár let to vypadá, že Češi pro své letní dovolené objevili kromě klasického Chorvatska i Polsko. Na pláž se tam dá dojet třeba i vlakem a některá místa vám budou dokonce připomínat daleko vzdálenější a exotičtější kouty světa. Pojďte se s námi podívat třeba na „polskou Mallorku“ nebo do „polské Dubaje“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letní sezona je v plném proudu a vy možná právě hledáte místo, kam se letos vydat na dovolenou. Má to být u moře a rádi byste něco pěkného, co nezruinuje vaše peněženky? Co takhle vsadit na sousední Polsko, kde můžete zažít také nádhernou přímořskou atmosféru? Jestli nevěříte, máme pro vás lákadlo v podobě těch nejkrásnějších pláží, které se tam nabízí. A ne nadarmo jsou leckdy přirovnávané k exotičtějším destinacím, jako je třeba Dubaj nebo Kanárské ostrovy (např. Fuerteventura).

Svinoústí zvané Mallorca severu

Polské Svinoústí (Świnoujście) se pyšní jednou z největších pláží v Polsku, která navíc patří mezi nejčistší. Dalšími benefity jsou doslova zlatý písek a hlavně nejteplejší voda, jakou Baltské moře vůbec nabízí, a největší počet slunečných dnů. I proto se mu říká Mallorca severu. I tady musíte počítat s tím, že občas fouká silný vítr a dělají se velké vlny, ale to pak můžete zajít k majáku nebo navštívit několik místních pevností, vydat se do wellness a rekreačního parku ve Svinoústí. Baltic Park nabídne luxusní tobogány, ale i umělou surfovou vlnu v Polsku. Ale lze se tu jen povalovat v rekreačním bazénu, saunách a vířivkách. (Kam na nejlepší wellness u nás?) Můžete si udělat i výlet - jen pár kilometrů odtud jsou německé hranice a ostrov Usedom, který patří k nejvyhledávanějším místům německého Baltu.

Jarosławiec – polská Dubaj

U Baltského moře je největším nepřítelem turistů vítr, velké vlny a chladnější moře. No a právě proti nim vybudovali v Jarosławieci kamenná ramena, která vybíhají do moře a vytvářejí v něm umělé zálivy, ve kterých to tak nefouká a nejsou vlny, takže i voda je zde teplejší. A právě tato hydrotechnická stavba připomíná Dubaj. Uměle vytvořená pláž je čistá, nabízí pozvolný vstup do moře a díky tomu, že jde o menší letovisko, tu není narváno. Noční osvětlení pláže je velmi romantické.

Łeba – polská Fuerteventura

Pobřeží Łeby lemuje asi šest kilometrů pláží s tím nejjemnějším pískem, který jinde nenajdete. Charakteristické jsou i romantické útesy, pohyblivé duny, ale i borové lesy. Díky tomu všemu jde o místo, které lze přirovnat k Maroku nebo Fuerteventuře, ale i k Sahaře. Pláže Łeby jsou považovány za jedny z nejkrásnějších na světě.

Sopoty zvané Polská riviéra

Sopoty, ležící mezi Gdaňskem a Gdyní, nabídnou kilometry zlatých pláží a mírný vstup do moře, ale i možnost schovat se do stínu pod korunami stromů. Místní atrakcí jsou i vodní ptáci, kterých je tu hodně a jsou velmi přátelští. Najdete tu také nejdelší dřevěné molo v Evropě s vyhlídkovou plošinou. A protože je moře v blízkosti pláže mělké, můžete se koupat prakticky všude. Sopoty nabízejí i spoustu míst, kam se dá jít na procházku – bulvár Monte Casino, kde najdete známý Krzywy Domek, Lesní operu, ale i malebné dřevěné přístavy.

Nekonečné pláže u městečka Rewal

Okolí městečka Rewal vám poskytne dlouhé písečné zlatavé pláže, postupný vstup do tyrkysové vody, ale i možnost najít si místo, kde budete skoro sami. Kromě opalování na pláži a koupání v docela teplém moři, se můžete kochat pohledem na ruiny gotického kostela, vyjet si na koni po kraji útesu nebo v městečku zajít do parku Vieloryba s maketou velryby nebo žraloka. Můžete se tu i svézt přímořskou úzkokolejkou.

Největší letovisko – Kolobřeh

Pobřeží Kolobřehu se dělí na centrální, západní a východní pláž. Za nejhezčí se považuje právě západní strana ústí řeky Parsęty, která je proslulá dunovým náspem. Podél centrální pláže vede 200 metrů dlouhé molo a nachází se zde maják, který se stal symbolem města, a také Památník polského manželství s mořem. Velkou část pobřeží na východ od mola lemuje lázeňský park, ve kterém se můžete schovat do stínu, a jedna z nejdelších a nejkrásnějších promenád u Baltu. Kdyby vám to bylo málo, můžete si vyjet lodí, na kole nebo se projet tankem v místním Vojenském centru. A pokud ani to nestačí, o pár kilometrů dál je zábavní park Dziki Zachód (Divoký západ) v městečku Zieleniewo.

Helská kosa – polský Pacifik

Pětatřicet kilometrů dlouhý pás bílých písečných dun v severovýchodní části Polska, to je poloostrov Hel, kde i přes jeho krásu, připomínající ráj uprostřed Pacifiku, nenajdete moc turistů. Je to tím, že tu je chladněji, takže spíš než k opalování se na písku lze toto místo využít na dlouhé cyklistické výlety, pozorování tuleňů v záchranné a výzkumné stanici nebo odpočinku na malebné pláži Jurata s krásným dřevěným molem. Jsou zde i ideální podmínky pro paragliding, windsurfing i jízdu na vodních skútrech.

Ustka Beach – ráj lovců jantaru

Za návštěvu rozhodně stojí pláž Ustka, jejíž městská oblast je ohraničena dunami a krásnými parky. Za ní je pak část skalnatější a méně upravená, ale zase s lesy, které jdou až k moři. Na pláž Ustka byl písek dovezen a má mnoho odstínů – od šedé po rezavě žlutou. Není ani všude stejně jemný, najdete místa s velkými zrnky i jemnými oblázky. Moře je přístupné snadno, vedou k němu i rampy a schody. Ustka patří k místům, kde lze najít jantar – pořádá se zde i Mistrovství Polska v rýžování „zlata Baltského moře“.

Načítám