Hlavní obsah

Oslo - zelené město na fjordech. Slavná opera, sloup z nahých těl i pláž uprostřed města

Foto: Minstemann, Shutterstock.com

Foto: Minstemann, Shutterstock.com

Malá velká metropole. Přesně to je hlavní město Norského království, které je zasazené uprostřed krásné přírody, kde najdete hory, lesy i moře. Všudypřítomná zeleň mu vynesla titul Hlavního zeleného města Evropy pro rok 2019. Oslo však miluje také umění. Může se pochlubit parkem, kde najdete více než dvě stovky soch na jednom místě, či muzeem Edvarda Muncha. Vydejte se s námi po místech, jež určitě stojí za návštěvu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Oslo není moc velké, patří spíš k menším evropským metropolím. O to lépe pro turisty. Centrum totiž projdete hravě pěšky. O tom, že se jedná o jedno z nejzelenějších měst na světě, se přesvědčíte na každém kroku. Množství překrásných parků, ale také ekologický způsob dopravy jsou pro tuto metropoli typické. A k tomu namíchejte unikátní architekturu, historii a dobré restaurace.

Parlament a nejstarší univerzita v Norsku

Naši prohlídku začneme v centru města na hlavním bulváru Karl Johans gate, po jehož stranách najdete nejdražší části města. První stavbou, která vás upoutá, je budova norského parlamentu (Stortinget). Přestože Norsko je dědičnou parlamentní monarchií, v čele stojí od roku 1991 král Harald V., zákonodárnou moc má ale ve svých rukou parlament, volený na čtyři roky. Kousek od parlamentu narazíte na budovu univerzity v Oslo – nejstarší v Norsku. Byla založena v roce 1811. 

Královské Oslo

Stoupáte do mírného kopečka a jako na dlani před sebou uvidíte Královský palác. Na jeho nádvoří stojí stejně jako před Pražským hradem čestná stráž a také socha Karla XIV. Johana na koni. Norská historie je velmi zajímavá – království patřilo dlouhá léta pod nadvládu Švédska. Pokud se tedy chcete dozvědět něco více, určitě si nenechte ujít prohlídku věnovanou Královskému paláci a královské historii země.

Národní divadlo ukryté v parku

Od Královského paláce je to coby kamenem dohodil k Národnímu divadlu (Nasjonalteater). Budova stojí v obdélníkovém parku s množstvím stromů, laviček a fontán. Pohodu si tu užívají rodiny s dětmi, které se za teplého počasí běžně šplouchají a hrají si ve vodě. Před divadlem najdete sochy dvou nejvýznamnějších norských literátů - Bjørnstjerneho Bjørnsona, autora norské hymny a nositele Nobelovy ceny za mír, a Henrika Ibsena, největšího norského dramatika všech dob.

Radnice Rådhus

Od divadla se vydáme směrem k pobřeží. Když přejdete silnici, ocitnete se před dominantou města – tmavočervenou cihlovou budovou radnice s téměř 70metrovými věžemi (Rådhus). Radnice byla otevřená v roce 1950 u příležitosti 900. výročí založení města. Její strohý funkcionalistický vzhled se původně s velkou přízní obyvatel nesetkal, ale dnes si bez ní Oslo už neumí nikdo představit. Jako námět pro vnější arkýřovou výzdobu posloužily výjevy ze staroseverské mytologie, ság a pohádek. Budova radnice se může pyšnit, že se jednou za rok stává absolutním centrem světového dění, protože právě zde se každý rok 10. prosince udělují Nobelovy ceny za mír.

Aker Brygge – přístav na dlani

Přes nevelký park po pravé straně radnice se dostanete až k přístavu Aker Brygge. Na dlouhé pobřežní promenádě je nespočet restaurací, kaváren a v případě hezkého počasí také velké množství místních lidí, kteří zde tráví volný čas se svými rodinami. Ceny jsou tu o něco vyšší než jinde ve městě, platíte zkrátka za krásné prostředí s výhledem. Můžete tu navštívit muzeum moderního umění Astrup Fearnley Museet.

Tipy a rady na cestu

- Nejvýhodněji se do Oslo dostanete letecky. Za přijatelné ceny létá norská letecká společnosti Norwegian.no.

- Letiště není ve městě. Letadla přistávají v Gardermoen (50 km od Oslo). Do centra se dostanete přímo z letiště vlakem nebo autobusem.

- Norsko je sice členem schengenského prostoru, takže k vycestování vám postačí občanský průkaz, ale není členem EU. V Norsku se platí norskou korunou (1 NOK – 2,11 Kč).

- V Oslo poměrně často prší. Na výlet se proto vybavte kvalitní pláštěnkou a botami.

- Ochutnejte norský hnědý nasládlý sýr brunost. Seženete ho v běžných potravinách.

- Nejezděte načerno. Pokuty jsou vysoké, kupte si celodenní jízdenku.

Akershus - kamenné městečko za hradbami

Nalevo nad přístavem se vypíná nejstarší pevnost města z konce 13. století Akershus. Jedná se o nejzachovalejší středověký hradní komplex v Norsku, který působí jako samostatné městečko, skryté za kamennými hradbami. V minulosti zastával obrannou funkci, dnes je sídlem pro vojáky, ministerstvo obrany a muzeum odboje během druhé světové války.

Norská opera a městská pláž

V části zvané Bjørvika, u fjordu, se z vody jako ledová kra vypíná budova opery (Operahuset). Otevřená byla v roce 2008 a jedná se o výjimečné architektonické dílo. Celá realizace projektu trvala jen čtyři roky. Střecha opery slouží jako park pro domácí i turisty s překrásným výhledem na město. Hned vedle najdete veřejnou městskou pláž (Byens strand) s volným vstupem. A věřte, že v létě ji Norové hojně využívají.

Muzeum Edvarda Muncha

V těsném sousedství populární operní budovy vyrostlo v roce 2021 muzeum Edvarda Muncha (Edvard Munch-museet). Nese prostý název Munch. Výrazná tmavá výšková dominanta přímo na břehu je nepřehlédnutelná. Najdete v ní vstupní sál, kavárny, muzeum shop i velkou víceúčelovou halu. Ve vyšších patrech jsou výstavní sály věnované různým tématům Munchovy tvorby. V nejvyšší části je pak stálá expozice věnovaná jeho životu. A rozhodně tu nechybí jeho nejznámější dílo Výkřik.

Vigeland Park – rozzlobený chlapeček

Vigeland Park patří k nejoblíbenějším a nejnavštěvovanějším místům v Oslo. Leží asi tři kilometry od centra ve čtvrti Frogner. Park se jmenuje po nejznámějším norském sochaři Gustavu Vigelandovi. Pod širým nebem zde najdete přes 200 soch. Nejznámější sochou je bronzový rozzlobený chlapeček nebo sloup z nahých těl. Vigeland Park je otevřen po celý rok, vstup je zdarma. Že jde o jedno z nejvíce navštěvovaných míst norského hlavního města, poznáte okamžitě. V parku je pořád spousta lidí, kteří sem chodí na procházky, odpočívají na dece nebo si něco dobrého grilují.

Za vikingy a polární lodí Fram

Od Vigeland Parku můžete pokračovat k Muzeu vikingských lodí. Nejzajímavější a největší je loď Oseberg – sloužila jako rakev pro ženu významného vikingského náčelníka.

Další zajímavostí je muzeum polární lodi Fram, kde se dozvíte všechno zajímavé a podstatné o polárnících jako Fridtjof Nansen či Roald Amundsen. Skvělá výstava je spojena s interaktivními hrami, výklady i krátkým filmem. Nejlepší je samotná loď. Můžete se procházet jejími útrobami, kde uvidíte, jak polárníci a posádka po celá léta žili na moři.

Jeden den v Oslo nestačí

Nejen samotné město má co nabídnout. Pokud se sem vypravíte na delší dobu, určitě si nenechte ujít výlet na Holmenkollen. Sportovní nadšenci mohou vystoupat na skokanský můstek Holmenkollen. Původní můstek z roku 1892 byl v roce 2010 přestavěn a v současnosti patří k nejmodernějším na světě. Z jeho vrcholu je v případě dobrého počasí nádherný výhled na celé Oslo. Je zde také muzeum, které je nejstarším muzeem na světě specializovaným na lyžování.

Co ještě navštívit v Oslo

Mathallen – Tržnice Mathallen je kulinářským centrem celého Oslo. Je vyhlášena nejen pro pokrmy z norské i mezinárodní gastronomie, ale také pro svou jedinečnou atmosféru.

Sørenga Sjøbad (část Bjørvika). Na promenádě plné kaváren a butiků najdete také plovárnu. Je tu plavecký bazén, pláž, dětský bazén a velká rekreační oblast.

Restaurace Grand Café (Karl Johans gate). Hostila postavy domácích velikánů, jako Henrik Ibsen, Knut Hamsun či Gustav Vigeland, kteří zde trávili spoustu času.

Čtete rádi romány Joa Nesbøa? Nevynechejte možnost poobědvat v hospodě Restaurant Schrøder na Waldemar Thrane gate 8, kde je jeho Harry Hole štamgastem.

Jedním z neznámějších obyvatel Oslo je tygr, tedy jeho 4,5 metru dlouhá bronzová socha stojící přímo před hlavním nádražím Oslo.

Načítám