Hlavní obsah

Objevte Valašsko na kole a elektrokole. Cyklovýlety přes hory, podél Bečvy, pralesem i na rozhledny

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Valašsko je svérázný region na východě Moravy, který nabízí nedotčenou přírodu, řadu historických památek, tradiční kulturu a bohatý folklor. Zdejší autentickou venkovskou atmosféru si zamilujete na první pohled. Podzimní měsíce jsou jako stvořené pro poznávání tohoto kraje v sedle kola. Máme pro vás tipy (nejen) na nejkrásnější zdejší cyklotrasy, které si užijí všichni, od dětí po seniory.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na Valašsko se mnozí vydávají zejména za překrásnou krajinou, která je ideální pro pěší i cykloturistiku. Objevovat můžete Beskydy, Hostýnské a Vizovické vrchy, vyšlápnout si na Radhošť či Pustevny nebo Lysou Horu. Ani milovníci kultury nepřijdou zkrátka. Valašsko je známé bohatým folklorem a tradicemi, které tu jsou stále živé.

Prohlédněte si třeba lidovou architekturu ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm nebo skanzen jako z pohádky v Rymicích. Najdete tu i řadu hradů a zámků, které stojí za návštěvu, například renesanční zámek ve Vsetíně, zámek Lešná u Valašského Meziříčí, hrady Helfštýn a Brumov nebo zříceninu hradu Lukov. Kromě stovek značených tras pro pěší turisty zde můžete vyzkoušet spoustu atraktivních cyklostezek. Máme pro vás inspiraci v podobě tipů na ty nejzajímavější. Jsou velmi rozmanité a provedou vás horskou krajinou, hlubokými lesy, malebnými vesničkami i překrásnými údolími.

Cyklostezka Bečva

Na Valašsku je několik rodinných cyklotras, které zvládnou i menší děti a nabízejí příjemné výlety v nádherné přírodě, často s minimálním převýšením. Jednou z nejoblíbenějších je cyklostezka Bečva. Celkem je dlouhá 160 km, ale lze ji rozdělit na kratší úseky. Trasa vede převážně po asfaltovém povrchu podél řeky Bečvy a je rozdělena na dvě části: Vsetínskou Bečvu a Rožnovskou Bečvu.

Pro rodiny je ideální zejména úsek ze Vsetína do Valašského Meziříčí (26 km), který vede zcela mimo silniční provoz, přes malebné vesničky a městečka a cestou narazíte na spoustu odpočívadel i restaurací. S dětmi si užijete rovněž úsek z Velkých Karlovic do Karolinky (tam a zpět najedete 8 km) po lesních cestách, kolem luk, mezi valašskými chalupami s romantickými horskými zákoutími.

Foto: valassko-hornivsacko.cz

Na Valašsku si cyklistiku užijí všichni, je tu spousta méně náročných tras pro rodinyFoto: valassko-hornivsacko.cz

Cyklotrasa kolem Vsetínských vrchů

Tato středně náročná trasa má zhruba 50 km, nabízí krásné výhledy na valašskou krajinu i okolní hory a povede vás po asfaltu, polních i lesních cestách. Odstartujete ze Vsetína a pojedete kolem Vsetínských vrchů, částečně po hřebenech, ale také v údolích, část trasy vede kolem řeky Bečvy. Ve Zděchově začnete stoupat do Vsetínských vrchů, směrem na Pulčínské skály, což je přírodní rezervace s unikátními skalními útvary. Přes Lidečko se následně vrátíte zpět do Vsetína.

K valašskému Balatonu

Tato cyklostezka měří 44 km a je středně obtížná. Na kolo nasednete u hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích a vydáte se směr Malé Karlovice. Po lesní cestě dojedete na Příschlop se studánkou, pak začnete klesat do Stanovnic. Objedete přehradu Karolinka směrem k jezeru Na Stanoch (u Nového Hrozenkova), jemuž se přezdívá Balaton, kde se můžete i v teplém září vykoupat a také se zde občerstvíte. Následně se vrátíte zpět po značené cyklostezce Bečva.

Foto: valassko-hornivsacko.cz

Jezeru Na Stanoch u Nového Hrozenkova se přezdívá valašský BalatonFoto: valassko-hornivsacko.cz

Na vrchol Javorníků

Tato trasa patří mezi ty obtížnější, námahy ale nebudete litovat. Čeká vás 34 km horským terénem s nádhernými výhledy do širokého okolí. Cyklostezka začíná v obci Velké Karlovice, konkrétně v osadě Razula, která je známá svým lyžařským areálem. Odtud se vydáte po asfaltové silnici směrem na místní část Podťaté, kde se napojíte na cestu vedoucí k Machůzkám. Tento úsek je příjemný a nabízí výhledy na okolní lesy a louky.

Poté, co projedete Machůzkami, začnete výrazněji stoupat k rozcestí Pod Kyčerou, odkud vás čeká táhlé stoupání lesem po hřebeni Javorníků. Dojedete na vrchol Javorník (1071 m n. m.), odkud se vám naskytne nádherný panoramatický výhled na Beskydy, Malou Fatru a za dobré viditelnosti i na Tatry. Z vrcholu můžete pokračovat po hřebeni směrem na Kohútku nebo se vrátit stejnou cestou zpět do Velkých Karlovic.

Kolem pralesa na rozhlednu Miloňová

Příjemná a nenáročná trasa se hodí zejména pro rodiny s dětmi a rekreační cyklisty. Zdoláte 22 km a čeká vás jen malé stoupání. Vyjedete od hotelu Horal na okraji Velkých Karlovic, okruh vás povede kolem pralesa Razula (občerstvit se můžete za pivovarem Pod Pralesem) a dále přejedete po lávce k hotelu Galik a pokračujete kolem říčky Velká Hanzlůvka.

Poté, co projedete osadou Razula, pokračujete dále po cyklostezce, která začne stoupat směrem k vrchu Miloňová (846 m n. m.). Zde se nachází dřevěná rozhledna, odkud je nádherný výhled zejména na Beskydy a Javorníky. Zpět se můžete vydat stejnou cestou nebo sjet do Velkých Karlovic a vrátit se po cyklostezce Bečva.

Foto: valassko-hornivsacko.cz

Z rozhledny Miloňová se otevírají krásné výhledy na Beskydy i JavorníkyFoto: valassko-hornivsacko.cz

Vyzkoušejte elektrokola

  • Elektrokola jsou hitem posledních let. Vyhledávají je méně zdatní cyklisté, senioři a stále častěji také páry, kdy jeden je aktivní sportovec a ten druhý se zdráhá jezdit na společné výlety. S elektrokolem si cyklistiku užijí všichni.
  • Jde o jízdní kola, která jsou na rozdíl od těch klasických doplněna o elektromotor, a usnadňují tak jízdu díky pomocnému elektrickému pohonu. Elektromotor je instalován na rámu kola, při aktivním šlapání se sám iniciuje, při vyšší rychlosti se vypne a šetří baterii, stejně jako při jízdě z kopce.

„Síla, kterou vydáte při šlapání, se díky elektromotoru násobí, což nejvíc oceníte při jízdě do kopce. I méně zdatní cyklisté a všichni, kteří by jinak na kole sotva dojeli nebo se při jízdě pořádně zapotili, tak mohou obdivovat krásy nedotčené krajiny Valašska. Baterie elektrokola obvykle vydrží více než 100 kilometrů,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích.

Načítám