Hlavní obsah

Objevte netradiční zákoutí Istanbulu: Park s tisíci tulipány nebo 1500 let starou podzemní cisternu

Foto: AlexAnton, Shutterstock.com

Foto: AlexAnton, Shutterstock.com

Když se řekne Istanbul, většinou si představíme chrám Hagia Sofia, Modrou mešitu, věžičky všudypřítomných minaretů a Grand Bazaar. Přestože osmanské památky jsou hlavním lákadlem pro většinu turistů, Istanbul nabízí mnohem více atrakcí a zážitků. Zkuste se porozhlédnout i mimo nejznámější cíle a objevte kouzlo Istanbulu, jak ho ještě neznáte!

Článek

Istanbul, dříve Konstantinopol, měl ve své historii nesmírný politický i kulturní význam. Není tedy překvapivé, že na obou březích bosporského průlivu nalezneme desítky až stovky památek a turistických atrakcí. Pokud se ale nechcete omezit jen na turisticky nejvytíženější cíle, jako je Hagia Sofia, Modrá mešita nebo věž Galata, zkuste zavítat na některé z méně známých, ale stejně krásných míst. Kromě nižšího nebo žádného vstupného uvítáte jistě menší koncentraci turistů a autentický zážitek z návštěvy tohoto unikátního města.

Muzea a galerie

Konstantinopol byla odedávna centrem umění a vědění, a tak v Istanbulu najdete nepřeberné množství muzeí a galerií zaměřující se na umění a historii města nebo i celé osmanské říše. Je zde ale také několik unikátů, které byste si neměli nechat ujít.

Jedním z nich je Muzeum hraček, jež v roce 2005 založil turecký básník a spisovatel Sunay Akın. Naleznete v něm přes 4 000 hraček a miniatur z celého světa, které jsou umístěny na pěti podlažích historické vily. Každé patro představuje jeden tematický celek, a přestože některé exponáty mohou být trochu děsivé, určitě stojí za zhlédnutí.

Za zmínku jistě stojí také Muzeum nevinnosti, jež založil podle své stejnojmenné knihy spisovatel Orhan Pamuk – nositel Nobelovy ceny za literaturu. Samotná sbírka je skutečně rozsáhlá a je přímo propojena s dějem knihy a předměty v ní zmíněnými. Jedná se o tak originální pojetí, že se Muzeum nevinnosti v roce 2014 stalo Evropským muzeem roku.

Pokud jste milovníci moderního umění, určitě neopomeňte navštívit galerii Arter, která byla založena v roce 2010 a je umístěna v budově navržené renomovaným architektem Nicholasem Grimshawem. Výstavy konané v Artet galerii se zaměřují na současné umění v Turecku, ale i po celém světě. Za návštěvu stojí také Muzeum moderního umění nacházející se přímo na moderní promenádě Galataport.

Parky v Istanbulu, kde si odpočinete

Pokud vám dochází síly z přeplněných ulic, zkuste dočerpat energii v některém z istanbulských parků. Jedním z nejkrásnějších je park Emirgan Korusu, který kromě mnoha vodních prvků nabízí pohled na nádherně rozkvetlé rostliny a keře. Pokud ho navíc navštívíte na jaře, budete svědkem dechberoucí podívané v podobě záplavy tulipánů, jež jsou středobodem mezinárodního festivalu tulipánů konajícího se v dubnu.

Festivalu se účastní také park Gülhane, který je navíc přímo u krásného paláce Topkapi, jenž byl po dlouhá léta centrem vlády osmanských sultánů. V parku najdete široké dlážděné cesty lemované spoustou laviček, takže je ideální zastávkou i pro méně pohyblivé návštěvníky.

Chcete-li zažít Istanbul z pohledu místních, zajděte si o víkendu do parku Maçka Demokrasi, který je oblíbeným místem pro pikniky zdejších obyvatel. Můžete se z něj také projet kabinovou lanovkou, jež vede nedaleko náměstí Taksim.

Co určitě nevynechat

Nezapomenutelný zážitek vám zaručeně přinese přes 1500 let stará Bazilika Cisterna. Jde o největší zásobárnu vody postavenou pod Istanbulem, která obsahuje 336 mramorových sloupů a v současnosti slouží jako muzeum. Díky své atmosféře a jedinečnosti byla vybrána jako dějiště části knihy (a posléze také filmového zpracování) Daniela Browna Inferno.

Určitě nebudete litovat návštěvy parku miniatur Miniatürk, který se svou modelovou plochou 15 000 m² a celkovou rozlohou 60 000 m² patří k těm největším na světě. Naleznete tam 135 modelů památek z Istanbulu, Anatolie ale i z dalších území mimo Turecko, která byla ovládána osmanskou říší.

Načítám