Hlavní obsah

Objevte krásy Splitu a Hvaru. Okouzlí vás čisté moře, skvělé víno i památky a neutratíte balík!

Foto: Summit Art Creations, Shutterstock.com

Foto: Summit Art Creations, Shutterstock.com

Chorvatsko je rozhodně jednou z nejvyhledávanějších destinací pro dovolenou. Pokud ale nechcete trávit čas jen na pláži, ale zažít i památky a k tomu neutratit spoustu peněz, máme pro vás skvělé tipy, co vidět i jak ušetřit.

Článek

Split a římské památky

Toto druhé největší chorvatské město máte na dosah ruky za pouhou hodinku a půl letu z Prahy. Nemusíte tak trávit dlouhé hodiny v autě a letenka se dá sehnat i velmi levně (do tisícovky z Brna). Po příletu se za 30 minut dostanete MHD do centra města s přilehlým přístavem.

Split je také ideální bod pro poznávání okolních ostrovů. Z místního přístavu vyjíždí v sezoně každý den několik lodí. I když je krásný, je také poměrně vysilující. Proto se tu nezdržujte moc dlouho. Pláže sice má, ale přeplněné a ve městě je přes den k nevydržení díky vysokým teplotám. Město zejména večer tepe životem a zábavou, i proto se vyplatí si před cestou na ostrov užít Split aspoň na jednu noc.

Večerní procházka po až 1000 let starých římských památkách, kterým dominuje Diokleciánův palác, je opravdu dechberoucí. Jeho staré kamenné uličky vás pohltí a rozmanité obchůdky lákají k nahlédnutí. Procházet tímto majestátním komplexem, který zde byl vystaven už ve 4. století a původně sloužil jako vojenská pevnost, je skutečný zážitek. Možná proto byl zapsán na seznam památek UNESCO. Součástí paláce je i katedrála sv. Domnia, která je nejstarší funkční katedrálou na světě.

Foto: Summit Art Creations, Shutterstock.com

Procházka po Diokleciánově paláci vás okouzlíFoto: Summit Art Creations, Shutterstock.com

Hvar a jeho přístavy

Cesta na Hvar ze splitského přístavu trvá zhruba hodinku. Přežijí ji i ti, kteří trpí mořskou nemocí (vyzkoušeno). Už jen výstup z lodi v místním malebném přístavu, jen pár kroků od náměstí, kde se tyčí katedrála svatého Štěpána, která byla vybudována ve 13. století na místě bývalého benediktýnského kláštera, je zážitkem. Určitě si nenechte ujít večerní posezení na promenádě s místní lahodnou zmrzlinou. Budete mít možnost vidět nádherné jachty, které zde přes noc kotví. Po levé straně přístavu se nachází původní rybářské restaurace v malých malebných domcích, i když jejich návštěva není nejlevnější, rozhodně si ji alespoň jednou dopřejte! Domácí víno, čerstvá zelenina a ryby stojí za každé utracené euro.

Každý den se u náměstí konají farmářské trhy. Díky nim můžete ochutnat zeleninu i ovoce, které chutná díky místnímu podnebí úplně jinak než u nás.

Městská pevnost Španjola byla postavena nad přístavem v nadmořské výšce přes 110 metrů. Stavba probíhala po mnoho let a byla dokončena v roce 1551. Pevnost nebyla dobita, ani když Hvar napadlo osmanské vojsko. Díky ní se tak zachránila většina obyvatelstva. Dnes je vyhledávaným turistickým cílem. Výhled z ní je opravdu impozantní, navštívit můžete i malou kavárnu nebo bývalé vězení. Obujte si pohodlné boty. Kamenné hradby nejsou na sandálky nebo žabky stavěné.

Výlety

Písečná pláž Mina

Rozhodně nesmíte vynechat pláž Mina u vyhlášeného města Jelsa. Zahoďte boty do vody, zapomeňte na ježky a ostré kameny a užijte si hebký písek a pozvolný vstup do moře, který směle konkuruje i exotičtějším destinacím. Pláž je úzká, ale mimo sezonu na ní bývá pouze málo návštěvníků. Bonusem je zázemí v podobě toalet a několik velkých parkovišť. Během sezony se za parkování platí, od září je ovšem parkování zdarma.

Stary Grad

Hlavní přístav, kam vás dovezou trajekty i s vaším vozem (nachází se jen 2 km od města Stary Grad), i stejnojmenné město, které je nejstarší osadou na ostrově, jsou častým cílem turistů. A není divu. Městečko má nespočet klikatých stinných uliček, ve kterých se moc rádi na chvíli ztratíte. Původní domky z kamene nabízí obchůdky s rozmanitými suvenýry a asi největším lákadlem je kostel sv. Štěpána. Byl vybudován v roce 1605 z kamene, který díky oxidaci postupně mění barvu na hnědočervenou. Krásný přístav pak láká k posezení u oroseného piva. Voda je zde křišťálová a oproti Hvaru je atmosféra podstatně klidnější, a to i v hlavní sezoně.

Tipy na cestu & jak ušetřit

  • Letenku kupte včas.
  • Neberte si těžký kufr a dejte přednost batohu. Split a jeho uličky plné schodů by vám daly zabrat a ani na Hvaru to není jinak.
  • Půjčení auta si rezervujte s předstihem, vše si důkladně nafoťte pro případ, že by půjčovna tvrdila, že jste vůz poškodili. Počítejte také s vratnou zálohou, kterou musíte mít na kartě jako záruku.
  • Nenakupujte potraviny v centru, ale zajeďte si autem dál od centra. Jen pár minut autem z Hvaru je supermarket i drogerie, kde nakoupíte za stejné ceny jako u nás.
  • Pronajměte si byt s kuchyní a vychutnejte si místní víno a dobroty z klidu vlastní terasy.
Související témata:

Načítám