Hlavní obsah

Nejkrásnější řecké ostrovy u pobřeží Malé Asie. Rhodos se starověkou Akropolí i Kos s úžasnými plážemi

Foto: grelafoto, Shutterstock.com

Foto: grelafoto, Shutterstock.com

Ostrovy v jihovýchodní části Egejského moře mají už geograficky blíže k Turecku, ale jsou ryze řecké. Se vším, co k této prastaré kultuře patří. Kromě přírodních krás mají za sebou i velmi pestrou historii, takže jsou ideálním turistickým cílem.

Článek

Pokud zrovna přemýšlíte, kam se vydat na dovolenou, jsou ostrovy blízko pobřeží Turecka rozhodně skvělou volbou. Nabízejí nádherné pláže, jako zrozené pro klasickou válecí dovolenou, ale i bezpočet skvělých zážitků i výletů za historií.

1. Rhodos: Ostrov rytířů i surfařů

Rhodos leží na průsečíku hlavních námořních cest ve Středomoří a je spojnicí mezi Egejským mořem a Blízkým východem. Jeho historie je pestrá, osídlen byl již ve třetím tisíciletí př. n. l. Jednu z nejvýznamnějších stop tu zanechali Johanité, rytíři Řádu svatého Jana, pro které se později vžilo označení maltézští rytíři. Připomíná je především Palác velmistrů ve stejnojmenném hlavním městě ostrova, rozhodně stojí za prohlídku. Pláže jsou na celém ostrově především písčité, často s pozvolným vstupem do moře.

Hledáte-li rušnější letovisko s bary, diskotékami a plážovým vyžitím, je jasnou volbou středisko Faliraki. Ideální místo pro rodiny s dětmi je středisko Kolymbia, které je i skvělým výchozím bodem pro výlety po celém ostrově – například do oblíbeného údolí Petaloúdes (Údolí motýlů). Dalším místem, které musíte na ostrově navštívit, je legendární Lindos, jeho bílé domečky září do dálky. A nad městem ční starověká Akropole, odkud je čarokrásný výhled.

Milovníky surfingu a kitingu láká jižní výběžek ostrova Prasonisi, kde stále fouká silný vítr. Příjemné odpoledne tu ale můžete strávit i koupáním a pozorováním šikovnosti nadšenců rychlého klouzání po hladině.

Jak to bylo s Rhodským kolosem?

Jeden ze sedmi divů světa socha boha Hélia, známá jako Rhodský kolos, stávala pravděpodobně v přístavu hlavního města. O přesném umístění se dosud vedou spory. Vztyčená byla v roce 291 př. n. l. a nápis nalezený poblíž Paláce velmistrů napovídá, že byla zhruba 31 m vysoká. Ulita měla být z kovu a údajně se na ni spotřebovalo asi 30 tun železa, mědi a bronzu. Kolos se při zemětřesení roku 225 př. n. l. bohužel zřítil a už nikdy nebyl znovu postaven.

2. Kos: úžasné pláže

Pouhé 4 km od známého pobřežního tureckého letoviska Bodrum na pobřeží Malé Asie leží jeden z nejmenších řeckých ostrovů Kos – známý především jako rodiště otce moderní medicíny Hippokrata. Stejnojmenné hlavní město ostrova je proslulé svou typicky řeckou atmosférou. Dominuje mu romantický přístav s johanitskou pevností a pyšní se i největším počtem historických památek na ostrově. Objevíte tu i příjemné posezení v tavernách i noční život v klubech, nejvíce jich je v tzv. Bar Street. Naproti vchodu do johanitské pevnosti stojí nejstarší strom v Evropě, pod kterým Hippokrates údajně léčil a vyučoval.

Hlavním lákadlem ostrova jsou ale především úžasné pláže. K nejkrásnějším patří Golden Beach na severu, malebná Lambi Beach či řada pláží na proslulém „pobřeží pláží“. U pláže Embros Therma se v moři díky termálnímu sirnému pramenu vytvořilo teplé jezírko s léčivými účinky.

3. Samos: hornatý a plný zeleně

Samos patří mezi nejzelenější a nejhornatější ostrovy Egejského moře. Je proslulý pěstováním vinné révy - místní muškátové víno je vyhlášené a mezi znalci velmi ceněné. Hlavní město Samos se nachází v krásném zálivu a je zároveň největším zdejším přístavem. Jednou z nejzajímavějších zdejších památek je Eupalinův tunel, který byl postaven v 6. století př. n. l. Jedná se o akvadukt, který zásoboval hlavní město vodou. Tunel byl ražen ze dvou stran hory a díky přesným matematickým výpočtům se obě cesty setkaly téměř uprostřed.

V jihozápadní části ostrova, nedaleko vesnice Marathokampos, se nacházejí Pythagorovy jeskyně. Slavný matematik a filozof tu prý skutečně přebýval a studoval. Při cestě sem vás čeká strmé stoupání, odměnou vám však bude nádherný výhled.

4. Karpathos: krásně tyrkysové moře

Mezi dvěma většími ostrovy Krétou a Rhodosem leží ostrov Karpathos, proslulý kouzelnými plážemi s tyrkysově zbarveným mořem. Pokud nevyhledáváte davy turistů a hlučnou zábavu, pak se tu budete cítit určitě dobře. V minulosti jej sužovaly nájezdy pirátů, kteří jej ovšem nikdy nedobyli, a tak si tu alespoň doplňovali vodu, kradli vesničanům obilí i jídlo a schovávali se v místních zátokách.

Dnes patří ostrov k oblíbeným turistickým cílům a s chutí sem míří i milovníci dobrého jídla. V tavernách na pobřeží najdete v nabídce především čerstvě ulovené ryby. Skvělé jsou i malé krevetky ze západního pobřeží ostrova nebo smažené či grilované kalamáry.

Načítám