Hlavní obsah

Nejkrásnější cyklostezky v Čechách a na Moravě. Tady si na kole užijí úplně všichni

Foto: Claudio Lucca, Shutterstock.com

Foto: Claudio Lucca, Shutterstock.com

Pokud plánujete dovolenou nebo letní výlet na kole, vybrali jsme pro vás tipy na zajímavé cyklostezky, které nadchnou krásnými přírodními sceneriemi, památkami i různými atrakcemi, jež budete míjet. Terén je veskrze příjemný, projížďku tak zvládnou hravě i děti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Naše země je stezkami a trasami pro cyklisty doslova prošpikovaná, není tudíž snadné určit, které jsou ze všech nejlepší. Vybrali jsme pro vás pár tipů na skutečné perly, jež navíc nejsou nijak zvlášť náročné ani přehnaně dlouhé, aby si projížďku na kole užili opravdu všichni, nejen zapálení bikeři. Tyto cesty vás provedou nedotčenými lesy, skalními údolími, po břehu řek, po hřebenech hor, kolem řady kulturních památek i mezi rozkvetlými loukami a nekonečnými vinohrady.

Český ráj

1. Z Jičína do Prachovských skal

Tato trasa je jednou z nejoblíbenějších v Českém ráji a vede z centra historického města Jičín přímo do skalního města Prachovské skály. Z Jičína se vydejte směrem na západ po značené cyklotrase č. 14, která vás povede přes malebné vesničky a nabídne rozhledy do krásné krajiny. Projedete obcí Holín a dojedete do Prachova, kde můžete zaparkovat kola a vydat se pěšky prozkoumat impozantní skalní útvary. Skalním městem vede několik turistických tras. Cyklotrasa měří v jednom směru asi sedm kilometrů, pokud se tedy budete vracet zpět do Jičína, čeká vás 14kilometrová vyjížďka.

2. Od hradu Trosky na Hrubou Skálu

Cyklostezka z Trosek na Hrubou Skálu je nádherná trasa, která vede malebnou krajinou a nabízí úžasné výhledy na okolní skalní útvary i historické památky. Na kolo nasedněte u ikonického hradu Trosky, známého dvěma skalními věžemi, Pannou a Babou, a vyrazte na jihovýchod, směrem k vesnici Tachov. Dále pokračujte k rybníku Vidlák, populárnímu odpočinkovému místu, kde se můžete občerstvit.

Od rybníka vás značená trasa povede převážně lesními cestami směrem na Podsemín a nedalekou Radeč. Odtud pak pojedete, doprovázeni dechberoucími výhledy, na rozličné skalní útvary, k zámku Hrubá Skála, postavenému přímo na pískovcových skalách. Najdete tady restauraci i několik stánků s občerstvením i zmrzlinou. Délka trasy jedním směrem je asi 10 kilometrů a nebojte se žádných velkých stoupání.

Foto: Michaela Jilkova, Shutterstock.com

Dominanta zříceniny hradu Trosky vám bude dělat společnost po celou doby výletuFoto: Michaela Jilkova, Shutterstock.com

Jizerské hory

1. Z Bedřichova na Jizerku

Tato trasa je součástí Jizerské magistrály, což je síť značených cyklostezek, které propojují nejkrásnější místa Jizerských hor. Úsek z Bedřichova do malebné osady Jizerka, kde jsou pravidelně jedny z nejnižších venkovních teplot v republice, patří mezi nejhezčí. Z centra města se vydejte na Novou Louku, kde se můžete posilnit v restauraci v Šámalově chatě, což byl dříve lovecký zámeček. Dále šlapejte na Kristiánov, bývalou sklářskou osadu, kde objevíte muzeum skla a bižuterie, dále vystoupejte na Rozmezí a od rozcestí směrem na Smědavu. Ze Smědavy pak po hřebenovce do cíle. Jizerka je vesnička s prastarými dřevěnými chalupami a přírodním rezervací Rašeliniště Jizerky. Čeká vás asi 22 kilometrů.

2. Z Kořenova k přehradě Souš

Začněte v horském středisku Kořenov, vyjeďte na jihovýchod po hlavní silnici směrem na Novou Vísku a Desnou. Tato část trasy vede po asfaltové silnici, nemusíte se ale obávat žádného velkého stoupání. Z Desné pokračujte po značené cyklotrase, kolem vodopádů na Bílé Desné, směrem k Soušské přehradě. Pojedete převážně po lesních cestách a polních stezkách, takže se můžete těšit na příjemný klid v přírodě. V přehradě je možné se osvěžit. Trasa v jednom směru má asi 17 kilometrů.

Šumava

1. Z Nové Pece do Stožce

Trasa začíná v rázovité horské vesničce Nová Pec, která se nachází na úplném začátku Lipenské přehrady, na řece Vltavě. Čeká vás velmi příjemný, rovinatý terén, převážně po asfaltových a zpevněných cestách přes louky a šumavské lesy, s výhledy na okolní vrcholy. Část trasy budete kopírovat romantický tok Studené Vltavy a také železniční trať.

Zajímavostí po cestě je určitě originálně vyzdobená železniční stanice Černý Kříž, která stojí za obhlídku. Ve Stožci si můžete dopřát limonádu, oběd nebo zmrzlinu na venkovní zahrádce místní restaurace, nebo se podívat do zdejšího turistického infocentra, kde mají rarity v podobě vycpaného losa a mladého vlka. Celá trasa má asi 16 kilometrů, zpět do Nové Pece se můžete svézt vlakem, který jezdí několikrát denně.

2. Z Kvildy přes Modravu na Horskou Kvildu

Tato trasa vede přes lesy a malebné šumavské vesničky, cestou se můžete kochat kouzelnou krajinou s chaloupkami rozesetými ve svazích. Nejde o nijak náročnou vyjížďku. Začnete v centru Kvildy, ze které vyjedete na západ po cyklostezce směrem na Filipovu Huť, odkud sjedete do Modravy. Zde je možnost dopřát si něco dobrého v některé z mnoha hospůdek a restaurací. Poté pokračujte na východ po cyklostezce směrem k Horské Kvildě.

Trasa vede typickou šumavskou krajinou, kolem rašelinišť. V jednom směru vás čeká asi 15 kilometrů. Zpět si můžete cestu zkrátit, chvilku pojedete po silnici, za obcí Horská Kvilda najedete na cyklostezku, která silnici kopíruje, a kolem Jezerní slati se vrátíte do Kvildy.

Foto: Petr Bonek, Shutterstock.com

Některé úseky vedou po asfaltce, auta zde ale nepotkáteFoto: Petr Bonek, Shutterstock.com

Jižní Morava

1. Z Valtic do Břeclavi

Tato nenáročná cesta vás provede nejkrásnějšími místy památkově chráněného Lednicko-valtického areálu v srdci Pálavy (inspirujte se, kam na výlet v okolí Pálavy). Na kolo nasedněte ve Valticích, kde stojí za prohlídku barokní zámek, bývalé sídlo rodu Lichtenštejnů a jeho zahrady. Vydejte se na sever směrem na Hlohovec a ke Chrámu Tří grácií, dále pokračujete po červené turistické trase mezi dvěma rybníky až k železniční zastávce Lednice, odtud pak do centra k lednickému zámku. Ze Zámeckého náměstí vás žlutá značka dovede k loveckému zámečku Janův hrad, odkud pak pojedete Lužním lesem po pravém břehu Dyje až k břeclavskému zámku. Celkem ujedete asi 23 kilometrů.

2. Z Velkých Pavlovic přes Vrbice do Kobylí

Cyklovýlet mezi zelené vinohrady a přes malebné vinařské vesničky chytne za srdce nejen milovníky moravského vína. Vyrazte z náměstí ve Velkých Pavlovicích na východ, směrem na Bořetice. U železniční stanice opustíte město a pojedete mezi poli a meruňkovými sady, později podél silnice až do vinařské obce Bořetice s dlouhou a bohatou vinařskou tradicí. Zde si můžete výlet zpestřit výstupem ke známé rozhledně na Kraví Hoře, která nabízí úžasné výhledy na malebnou krajinu jižní Moravy.

Pak pokračujte po místní silnici a značené cyklostezce směrem na Vrbice, další vinařskou obec, která je známá svými „hobitími“ vinnými sklepy, které jsou často vytesány přímo do pískovcových skal. Odsud se pusťte po značené Velkopavlovické vinné stezce mezi ovocnými sady a vinohrady do Kobylí. Celkem zdoláte 10 kilometrů, zpátky se můžete vydat přes Němčičky, našlapete tudy dalších 12 kilometrů.

Foto: vinarske.stezky.cz

Vyjížďka vinicemi má své nesporné kouzloFoto: vinarske.stezky.cz

Kam ještě můžete vyrazit na kole:

  • Dolní Morava: Vyhlídková projížďka začíná u horní stanice lanovky na vrchu Slamník, od chaty Slaměnka přes sjezdovku k rozcestí U Laviček a dále po panoramatické trase (značena jako červená cyklotrasa) se dostanete z kopců dolů, do údolí Dolní Moravy.
  • Lipno: Pohodová Jezerní cyklostezka vede podél přehrady Lipno a nabízí rovinatý terén a zpevněný povrch, na několika místech je možnost převézt se přívozem.
  • Karlovarsko: Cyklotrasa z Karlových Varů do Kynšperku nad Ohří je nenáročná, vhodná pro rodiny s dětmi. Vede po zpevněných komunikacích podél řeky Ohře a nejkrásnějšími úseky jsou Svatošské skály a okolí hradu Loket.
  • Valašsko: Cyklostezka Bečva prochází malebnou krajinou podél řeky Bečvy, úsek ze Vsetína do Valašského Meziříčí je rovinatý a nabízí krásné přírodní scenerie Beskyd.

Načítám