Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Malá Fatra, národní park a turisty vyhledávané pohoří v srdci severního Slovenska, vás okouzlí nádhernou přírodou, zachovalou lidovou architekturou, dramatickými skalními masivy, hustými lesy i impozantními hlubokými soutěskami. Na své si tu přijdou rodiny s dětmi, dobrodruzi, milovníci horské turistiky i gurmáni. Zjistěte, co vše tento přírodní slovenský klenot nabízí.
1. Terchová, to není jenom Jánošík
Podhorská vesnička Terchová je úzce spjata se slovenskou národní osobností, Jurajem Jánošíkem. Nad obcí se tyčí nepřehlédnutelná, sedm a půl metru vysoká socha slavného zbojníka, navštívit můžete také Jánošíkovo muzeum. Za prohlídku rozhodně stojí i místní kostel, kde si můžete prohlédnout unikátní vyřezávaný dřevěný betlém. Okolí je doslova protkané turistickými i cyklistickými trasami všech stupňů obtížnosti.
Tip na výlet s dětmi
Příjemnou procházku lze podniknout například k rozhledně Terchovské srdce na vrchu Oblaz. Rozhledna je 30 metrů vysoká a svým tvarem se podobá rekvizitě šibenice, která byla na stejném místě vystavěna pro film Jánošík v roce 1935. K rozhledně vede přímo z obce nenáročná zhruba kilometrová trasa (zelená turistická značka). S dětmi si nenechte ujít návštěvu Dino Adventure Parku se spoustou zábavných i adrenalinových atrakcí. V říjnu je otevřeno o svátcích a víkendech od 10 do 18 hodin.
2. Velký Kriváň a ohromující výhledy
Z nejvyššího vrcholu Malé Fatry, který patří mezi populární výletní cíle, se vám naskytne nádherný panoramatický výhled. Za příznivého počasí odsud dohlédnete na Velkou Fatru, Západní Tatry, Nízké Tatry, Chočské vrchy a další pohoří. Pokud chcete vrchol zdolat pěšky, odstartujte túru z Vrátne Doliny.
Vydejte se po zelené značce z rozcestí chata Vrátna, pod lanovkou se napojíte na širší cestu a serpentinami vystoupáte až k místu, kde cesta znovu prochází pod lanovkou. Pak odbočte vpravo a jděte po pěšině, která vede souběžně s lanovkou a dovede vás až k její horní stanici. Odtud to máte už jen kousek do Snilovského sedla, ze kterého pokračujte po červené značce a stoupejte až na vrchol Velký Kriváň (1709 m n. m.).
3. Největší lákadlo - Jánošíkove diery
V létě byste touto soutěskou procházeli doslova v průvodu, počet návštěvníků bývá občas téměř až neúnosný, v podzimním čase si toto místo, které se řadí mezi největší místní lákadla, užijete v příjemném poklidu. Jde o zhruba sedm kilometrů dlouhý úsek, který je tvořen soustavou skalních kaňonů a roklí, vodopádů, žebříků, chodníčků, mostků a lávek, po kterých vás provede značená stezka.
Jánošíkove diery získaly svůj název podle legendy, která praví, že právě zde se Jánošík dlouho ukrýval před dopadením. A tvoří je tři časti – Dolné, Nové a Horné diery, mezi nimiž protéká Dierový potok. Celoročně se zde drží příjemné klima, díky kterému tu žijí vzácné druhy rostlin a živočichů.
4. Lanovkou na Chleb
Z Vrátne Doliny vás až pod vrchol Chleb pohodlně dopraví moderní kabinková lanová dráha. Vyvezete se do Snilovského sedla, odkud je to pěšky na Chleb po červené turistické značce opravdu kousek, cesta vám zabere necelou půlhodinku. Z Chlebu můžete buď stejnou trasou zpět k lanovce (kde se občerstvíte v příjemné restauraci Panorama se slunečnou terasou) nebo pokračovat dále po červené do sedla Hromové, kde odbočíte na žlutou značku a dorazíte k chatě Pod Chlebom.
Po dobrém obědě nebo kávě se vrátíte po zelené zpět k horní stanici lanovky. Tento výlet (který vám celkem zabere přibližně dvě a půl hodiny) ocení zejména ti, již si netroufnou na náročné horské treky, protože si užijí alespoň malý kousek atraktivní malofatranské hřebenovky s nezapomenutelnými výhledy.
5. Výšlap na Malý Rozsutec
Túra na tento vrchol je spíše pro zdatnější turisty, výstup totiž nepatří mezi nejsnadnější. Pokud vás lákají výzvy a nevadí vám zdolávání skalnatých stěn za pomoci řetězů a ocelových lan, jste tu na správném místě. Výšlap na Malý Rozsutec vede přes Jánošíkove diery, kterými dojdete na rozcestí Podžiar a dále k rozcestí pod Tesnou Rizňou. Odsud pokračujete dále do sedla Medzirozsutce, ze kterého budete po zelené značce stoupat až na vrchol. V některých náročnějších úsecích je potřeba zvýšené opatrnosti.
6. Výlet pro zdatné turisty - Velký Rozsutec
Velký Rozsutec mnozí dokonce označují za bezkonkurenčně nejkrásnější slovenský horský vrchol. Zdolání této ikonické hory dá ale poměrně zabrat, výhledy si tak musíte skutečně zasloužit. Výchozím bodem je obec Štefanová, odkud po značených cestách dojdete na rozcestí Podžiar, kde odbočíte vpravo na modře značenou stezku, která vás dovede do horní části Jánošíkových dier nazývané Horné diery.
Tady vás čeká výstup podél potoka úzkými skalními soutěskami s četnými vodopády. Vystoupáte k rozcestí pod Pálenicou a budete pokračovat po modré značce na rozcestí pod Tesnou Rizňou, kde odbočíte vpravo. Čeká vás několik žebříků a lanem zajištěných úseků, přes které se dostanete až k rozcestí Pod Tanečnicou a dále do sedla Medzirozsutce, kde odbočíte vpravo na červeně značenou stezku k vrcholu Velkého Rozsutce (1609 m n. m.).
7. Štefanová a vzpomínka na tragédii
Tato rázovitá vesnička je skvělým výchozím bodem pro horské túry. Štefanová, bývalá pastýřská osada, leží přímo pod majestátními vrcholy Velkého a Malého Rozsutce. Je jedním z nejpopulárnějších turistických míst Národního parku Malá Fatra, pěšky odsud dojdete do Jánošíkových dier, Vrátne Doliny nebo k oblíbené Chatě na Grúni.
Za vidění stojí soutěska řeky Varínky, zvaná Tiesňavy, kde narazíte na sošku madony, která připomíná velké neštěstí, kdy byla v roce 1848 téměř celá obec zničena přívalem vody po velkých deštích a zahynulo tehdy 14 místních obyvatel.
Co ochutnat na Malé Fatře
Místní gastronomie nabízí skutečné lahůdky, ve zdejších kolibách si pochutnáte na tradičních slovenských i originálních regionálních specialitách. Co si v restauraci určitě objednat?
- tradiční bramborové halušky s brynzou nebo se zelím a uzeným masem
- bramborové lokše, pečené na sádle a plněné slanými nebo sladkými náplněmi (ovčí sýr, kachní maso, mák, povidla nebo čokoláda)
- pečené skopové koleno s bramborovými plackami
- úhrabky neboli vařené brambory rozmačkané se slaninou, kysaným zelím a smaženou cibulkou
- vařené či smažené pirohy plněné sýrem a bylinkami, povidly nebo třeba borůvkovým džemem
- domácí chléb s brynzovou pomazánkou a cibulkou