Hlavní obsah

Kam vyrazit na výlet? Za dva dny stihnete Žacléř, Hrádeček Václava Havla i Kuks

Foto: DavidF Prague, Shutterstock.com

Foto: DavidF Prague, Shutterstock.com

Naplánovat si hezký dvoudenní výlet, během kterého zvládnete navštívit více míst, vyžaduje trochu přemýšlení. Nebo využít náš tip, je vyzkoušený a určitě vás nezklame.

Článek

V České republice je spousta krásných míst, ale když přemýšlíme, kam vyrazit, často tápeme. Do okolí krkonošského Žacléře míří většina návštěvníků především v zimě, zdejší lyžařské středisko či to v nedalekých Mladých Bukách je oblíbené především u rodin s dětmi, ale v létě je tu také krásně. A rozhodně je tu co objevovat.

Žacléř – Prkenný Důl

Jako výchozí bod si můžete zvolit půvabné městečko Žacléř, kde najdete i dost možností k ubytování za vcelku příznivé ceny. Město je po právu označováno za východní bránu Krkonoš. První zmínka o zdejším hradu, který střežil obchodní stezku do Dolního Slezska, pochází z roku 1334. V nedalekém Prkenném Dole se od 16. století opravdu vyráběl papír, v okolí Žacléře se těžilo i černé uhlí a bývala tu známá přádelna. Dnes žije především z turistického ruchu.

Foto: martin jirsa, Mapy.cz

Žacléř je obklopený nádhernou přírodouFoto: martin jirsa, Mapy.cz

Rozhledna Eliška a dělostřelecká tvrz Stachelberg

Jen pár kilometrů od Žacléře objevíte krásnou rozhlednu Eliška, ze které je skutečně nádherný výhled na okolní vrcholky hor. Postavena byla v roce 2014. Hned pod ní je vchod do nedokončené dělostřelecké tvrze Stachelberg, jejíž prohlídka připomene vám i dětem pohnutou historii naší země a chvíle, kdy místo obrany hranic přišla v září 1938 mnichovská dohoda, okupace a následně německý protektorát.

Mladé Buky a Hrádeček

Známý lyžařský areál je i skvělým místem pro start super vycházky. Není úplně vhodná pro malé děti, s těmi můžete zůstat ve zdejším Baldově světě či se svézt na bobové dráze. Zdatnější turisté se mohou odsud vydat po naučné stezce kolem Pekelského vrchu. Je dlouhá necelých 11 km a provede vás nad korytem řeky Úpy, kolem impozantního kostela sv. Kateřiny Alexandrijské až k Hrádečku, známému sídlu prezidenta Václava Havla. Kolem něho vás pak dovede ke zřícenině hradu Břecštejna. Ten vyrostl na strmé skále a dnes už z něj zbývají jen obvodové zdi. Často slouží i trampům pro přespání. Hezkou, i když trochu náročnější procházkou lesem i loukami se pak vrátíte zpět do Mladých Buků.

Foto: Tomáš Tuček, Mapy.cz

Břecštejn je oblíbený jako místo k přespání pro trampyFoto: Tomáš Tuček, Mapy.cz

Kuks

Cestou domů se pak určitě stavte v perle českého baroka Hospitalu Kuks. Založen byl hrabětem Františkem Antonínem Šporkem na počátku 18. století jako místo odpočinku vysloužilých vojáků. Na jeho vzhledu se podíleli umělci světového formátu: především architekt Giovanni Batista Alliprandi a sochař Matyáš Bernard Braun. Areál hospitálu Kuks je proslulý monumentálním kostelem Nejsvětější Trojice, cyklem nástěnných maleb Tance smrti, alegoriemi Ctností a Neřestí a jednou z nejstarších lékáren – U Granátového jablka.

Zprovoznění hospitálu se hrabě Špork už nedožil, zemřel 30. března 1738, přičemž činnost hospitálu začala o pět let později, kdy na pozvání hraběcí dcery Anny Kateřiny přišel do Kuksu řád milosrdných bratří.

Půvabné je i samotné městečko Kuks, kde si můžete dát kávu či něco dobrého a s výhledem přes údolí obdivovat krásu jedné z nejvýznamnějších památek u nás. Pořádají se tu i nejrůznější akce a výstavy, teď v červnu například Víkend otevřených zahrad v bylinkové zahradě nebo divadelní představení Můžem i s mužem (15. 6.) ve kterém excelují Vanda Hybnerová či Jitka Sedláčková.

Foto: Václav Hála, Mapy.cz

Barokní perla - KuksFoto: Václav Hála, Mapy.cz

Načítám