Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na pivo do Litomyšle, za vodní legrací na Hanou a dobroty na Konopišti

Foto: Sergey Novikov, Shutterstock.com

Foto: Sergey Novikov, Shutterstock.com

Prázdniny jsou v polovině, ale to neznamená, že byste měli polevit. I když dovolenou už za sebou možná máte, teď je před vámi víkend. Tak si ho pojďte užít, po celé republice je opět řada akcí, které by bylo škoda minout.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Červenec je za námi, nastupuje srpen. Ale i když už je půlka prázdnin za námi a žádná dovolená vás už nečeká, nezoufejte. Je tu víkend a možností, jak ho příjemně strávit, je hned několik. Máme tipy na výlety a aktivity skoro pro každého.

Za šermíři na Bezděz

Hrad Bezděz patří k významným památkám a sám o sobě je úchvatný. I v jeho okolí je spousta možností na krásné procházky, koneckonců Máchův kraj je svou malebností proslulý. Ale tenhle víkend toho Bezděz nabízí ještě o trochu víc.

V sobotu i v neděli se tam konají Šermířské rozvernosti skupiny Bibus Spiritus, která si pro návštěvníky připravila scénický šerm a divadelní vystoupení v historickém příběhu Valdštejnova smrt a Válka růží. Představení začíná vždy v 11, 13 a 15 hodin (v neděli je poslední představení ve 13 hodin).

Foto: Archiv Hradu Bezděz

Na Bezdězu budou o víkendu řádit šermířiFoto: Archiv Hradu Bezděz

Za dobrotami na Konopiště

Na zámku Konopiště se tento víkend zaměřili především na jídlo, konkrétně na ovocné knedlíky, které patřily k nejoblíbenějším pokrmům arcivévody Františka Ferdinanda d'Este. I letos se tam koná tradiční Slavnost ovocných knedlíků, na nádvoří budou v nabídce švestkové a meruňkové. Ale ani milovníci slaného jídla nemusí smutnit – ochutnat můžete i halušky. A ti, co si koupí vstupenku na dva okruhy zámku, mají porci knedlíků zdarma.

Foto: Archiv zámku Konopiště

Máte rádi ovocné knedlíky? Podávat je budou o víkendu na zámku KonopištěFoto: Archiv zámku Konopiště

Na pivo do Litomyšle

K létu samozřejmě patří i pivo a na oblíbený zlatavý mok si v sobotu můžete vyrazit třeba do Litomyšle. Koná se tam Litomyšlský pivní festiválek, na němž můžete ochutnat piva od malých pivovarů. Připravena je i živá hudba, bohaté občerstvení, různé pivní soutěže, jednoduše vše, co milovníci zlatého moku ocení.

Za legrací na Hanou

Na Mlýnském potoce v Horce nad Moravou se v sobotu rozhodně nudit nebudete. Koná se tam Hanácká neckyáda, a tak bude voda plná netradičních a originálních plavidel. Bohatý program je připravený jak ve vodě (pohádkové plavby, sprint na lehátkách, závod na traktorových duších…), tak i na souši. Děti určitě pobaví dětská diskotéka, dospělé zase hudba a tanec se skupinou Acoustic Lumen. Vše začíná v 10 hodin dopoledne.

Foto: Hanackaneckyada.cz

Na Mlýnském potoce se v sobotu nudit určitě nebudeteFoto: Hanackaneckyada.cz

Kramářova vila na vlastní oči

Chcete na vlastní oči vidět místa, kde se setkávají významné politické osobnosti z celého světa? Kde naši političtí představitelé jednají? V sobotu máte ojedinělou možnost nahlédnout do Kramářovy vily v Praze, koná se tam den otevřených dveří.

Vila prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře rozhodně za návštěvu stojí, v rámci prohlídky můžete obdivovat jak její interiéry, tak i přilehlé rozsáhlé zahrady a vyhlídku. Vstupné je zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Kramářova vila se v sobotu výjimečně otevře veřejnostiFoto: Profimedia.cz

Hranice budou patřit hudbě

Město Hranice na Moravě si v sobotu pro návštěvníky připravilo multižánrový hudební festival Hranice Open Air Fest 2024. V areálu Sokolovny od 13:30 do 23 hodin vystoupí například kapela Wohnout, Second Sunday, Tygroo a další. Na afterparty ve stanu pak na vás budou čekat hudebně nažhavení dýdžejové.

Načítám