Hlavní obsah

Výlety s dětmi: Nejlepší zooparky, minizoo a farmy. Tady je krmení a hlazení zvířátek dovoleno

Foto: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock.com

Foto: Elizaveta Galitckaia, Shutterstock.com

Malé zooparky, soukromé zoologické zahrady, farmaparky a rodinné farmy, kde si můžete vy i děti užít přímý kontakt se zvířaty skutečně zblízka, najdete po celém Česku. Tak neváhejte a podnikněte letní rodinný výlet za zábavou a dobrodružstvím.

Článek

Chcete vědět, kam vyrazit na letní výlet s dětmi do přírody a dozvědět se něco nového? Přinášíme skvělé tipy na místa, kde se potkáte zblízka se zvířaty z celého světa. A co víc, je zde většinou povoleno vybrané druhy krmit a hladit, děti se mohou povozit na koních či velbloudech, vyfotit se s ochočenými papoušky… Kontakt se zvířátky je tady mnohem bližší a intenzivnější než ve velkých zoologických zahradách a kromě toho si užijete spoustu zábavy.

1. Zoo Chleby

Soukromá zoologická zahrada v obci Chleby leží kousek od Nymburka a chovají zde více než 150 druhů zvířat. Zblízka se seznámíte například s klokany, surikatami, velbloudy, lemury, papoušky či gibony. Nechybí expozice velkých šelem, pozorovat můžete geparda či medvěda ušatého, velmi atraktivní je výběh se lvy. Za prohlídku určitě stojí obří Akvárium Polabí a výstava exkrementů. Součástí areálu, který je otevřen celoročně, je velké hřiště, obří trampolína a zoo nabízí také zážitkové programy pro děti i dospělé (například nocování v zoo). V kontaktních výbězích je možno některá zvířata krmit.

Více informací najdete na webových stránkách zoologické zahrady.

2. Farmapark Soběhrdy

Farmapark Soběhrdy, místo, které si oblíbí všichni milovníci zvířat, najdete v malé středočeské vesničce Soběhrdy nedaleko Benešova. Areál je otevřen od začátku dubna do konce října a zabaví se zde všechny věkové kategorie. Žijí tady zvířata z celého světa, přímo kolem vás se procházejí lamy, pštrosi, buvoli, velbloudi nebo klokani. Některá zvířata si můžete pohladit nebo nakrmit.

Organizované krmení s ošetřovatelem probíhá u vybraných zvířat každou půlhodinu. O zábavu zde není nouze, je tady lanový park, vzduchové trampolíny a další atrakce, na ohni si můžete opéct buřta, k odpočinku lákají houpací sítě nebo plovoucí mola na rybníku. Pro děti je k dispozici velké kryté hřiště.

Více informací najdete na webových stránkách farmaparku.

3. Farmapark Muchomůrka

Farmapark Muchomůrka najdete v Krkonoších, mezi Janskými Lázněmi a Svobodou nad Úpou. Nejen děti tady mají možnost se seznámit se zvířaty především z tuzemských farem a hospodářství. Zdejší zvířátka, která se po areálu pohybují volně, jsou na lidi zvyklá, takže není problém pohladit zakrslé kozy a kůzlátka, ovečky, králíky nebo poníky. Na těch se prckové mohou povozit. Nechybí tady přírodní dětské hřiště s prolézačkami, klouzačkami a houpačkami, hrad z balíků slámy nebo kuličková dráha, na ohništi je možné opéct si buřty. Zavítejte i na vyhlídkové místo s altánkem v podobě houby.

Více informací najdete na webových stránkách farmaparku.

4. Farmapark Dobřany

Malý rodinný zoopark v Dobřanech v západních Čechách chová nejen malá hospodářská, ale i exotičtější zvířata, jako jsou antilopy, bizoni, lamy, velbloudi, klokani, pštrosi a další. Zábavnou formou se o jejich životě dozvíte spoustu zajímavostí. Kromě obdivování místní fauny si samozřejmě můžete s dětmi užít množství další zábavy, připraven je skákací hrad, velká trampolína, pro nejmenší také pískoviště a další herní prvky. Rodiče si mohou odpočinout u kávy nebo něčeho dobrého a parkování je zde zdarma.

Více informací najdete na webových stránkách farmaparku.

Foto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Vytáhněte děti od tabletů a telefonů a vydejte se poznávat živé tvory. Poučíte se, pobavíte a budete přitom na čerstvém vzduchuFoto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

5. Minizoo na zámku Častolovice

Renesanční klenot, zámek v Častolovicích, nabízí kromě prohlídek interiérů a procházky nádherným zámeckým parkem také velmi příjemnou a kontaktní minizoo. Založila ji majitelka zámku hraběnka Diana Sternbergová a neustále ji rozšiřuje. Chtěla vytvořit místo, kde mají zejména děti možnost si prohlédnout a pohladit rozmanitá domácí i cizokrajná zvířata, která znají třeba jen z knížek.

Potkáte se tu s rozmanitými druhy ptáků a papoušků, s pávy, pštrosy, oslíky, poníky, kozami a ovečkami i zakrslými králíky, kteří se vám dost možná budou plést pod nohama. Pokud chcete zvířátka nakrmit, máte možnost, stačí si zakoupit u vstupu k tomu určené granule. Zvěřinec je otevřen celoročně, od pondělí do neděle.

Více informací najdete na webových stránkách zámecké minizoo.

6. Ekofarma a minizoo Žlutava

Ekofarmu Žlutava s možností ubytování i stravování objevíte ve Zlínském kraji, konkrétně na úpatí Chřibů u Otrokovic. Areál s hospůdkou, penzionem a minizoo se rozkládá na kopci nad řekou Moravou a známým Baťovým kanálem. Nahlédnout můžete do stájí pro koně, mají tu několik jízdáren, v malé zoo pak najdete kozy, ovce, lamy, prasata, slepice a řadu hospodářských zvířat. Na své si tady přijdou milovníci koní, objednat si můžete lekci jezdectví, projížďku v přírodě s doprovodem nebo i jízdu v kočáře taženém koňmi.

Více informací najdete na webových stránkách ekofarmy.

7. Zoopark Zelčín

Kontaktní zoopark leží asi sedm kilometrů od Mělníka a zaměřují se zde hlavně na domácí zvířata, jako jsou prasata, krávy, drůbež nebo králíci. Během procházky narazíte na velký oplocený výběh, kde se můžete volně procházet mezi ovečkami, poníky, kozami i lamami, většinou se nechají ochotně pohladit či nakrmit (k tomu určeným krmivem).

Užít si můžete také komentovaná krmení, která se pořádají pravidelně třeba u klokanů a pštrosů. Největší zdejší chloubou je chov fjordských koní, na koníkovi je možné se projet. Toužíte po neobvyklém zážitku? Přihlaste se do některého ze zážitkových programů, děti si mohou užít vycházku s miniprasátkem, kozou nebo králíčkem na vodítku. Nechybí dětské hřiště, stezka bosých nohou, trampolíny ani půjčovna koloběžek, občerstvíte se v útulném hostinci U Bedřicha.

Více informací najdete na webových stránkách zooparku.

Kam ještě můžete vyrazit za zvířátky

Kontaktní Zoopark ve Zvoli

V zooparku pár kilometrů od Prahy vás seznámí s exotickými druhy zvířat, uvidíte zde například kočkovité šelmy a plazy. Návštěvu je nutné předem objednat a rezervovat si termín.

Zoopark Holčovice

Čekají vás zde domácí zvířata, ale také buvoli indičtí, zubři, lamy nebo daňci. Zoopark se nachází v Jeseníkách, nedaleko Vrbna pod Pradědem a navštívit lze také Africké muzeum safari.

Zoopark Berousek Doksy

V soukromém přírodním zooparku u Máchova jezera uvidíte vzácné bílé lvy, bílé tygry, levharty, zebry, černé pantery, klokany, makaky či nosály, pohladit si je možné velblouda i antilopu. Děti si užijí jízdu na ponících nebo ochočených velbloudech.

Zoopark Česká Skalice

V minizoo na Náchodsku najdete více než 50 druhů zvířat, mezi kterými nechybí tamaríni, lemuři, tukani, klokani, surikaty, želvy, psouni nebo papoušci ara. Návštěvu můžete spojit s výletem do nedalekého Babiččina údolí.

Zoopark Stěžery

Rodinný zoopark se nachází kousek od Hradce Králové a uvidíte zde zvířata a ptáky z celého světa, mj. kočkovité šelmy, klokany, lemury, plazy i hlodavce. Součástí je též ekocentrum.

Načítám