Hlavní obsah

Kam na výlet v parných dnech? Vyrazte se zchladit do úžasných podzemních komplexů

Foto: Vladimir Mulder, Shutterstock.com

Foto: Vladimir Mulder, Shutterstock.com

V Česku najdete hned několik měst, která turisty lákají na unikátní prohlídky pod povrchem země. Vyrazte do dolu, katakomb nebo městských podzemí, jež vás budou fascinovat. Vedro vás tady nedostihne!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tropické teploty letos ještě nedopanovaly a příští týden půjdeme do pořádných výšin! Zchladit se můžete nejen v lomech s extra chladnou vodou, ale i na souši. Doporučujeme jak prohlídky jeskyní, tak výlet za člověkem vytvořenými systémy pod povrchem země. Zavítejte do měst, která se pyšní skutečně fascinujícím podzemím.

Znojemské podzemí

Největší podzemní systém v Česku se rozprostírá na čtyřech patrech a jeho chodby se táhnou 27 kilometrů. Znojemské podzemí, které se začalo budovat na přelomu 14. a 15. století, udivuje laickou i odbornou veřejnost mimo jiné důmyslně budovanými větracími šachtami, kouřovody nebo studnami. Podzemní bludiště se nachází pod celým areálem středověkého Znojma. Vstoupíte ze Slepičího trhu, načež si můžete vybrat mimo klasickou prohlídkovou trasu i adrenalinovou verzi. V tomto případě se budete muset protáhnout úzkými chodbami, v předklonu nízkými, dokonce se budete i brodit vodou, polezete po mokrém žebříku, a to vše ve tmě – pouze s čelovkami. Více informací na webových stránkách podzemí.

Foto: znojmoregion.cz

Můžete zvolit klasickou prohlídkovou trasu i adrenalinovou verziFoto: znojmoregion.cz

Brněnské podzemí

Velkorysý a pestrý je také komplex pod povrchem města Brna. Prostory začalo město zpřístupňovat roku 2010 a dnes už se dávno nejedná jen o stále nejznámější Labyrint pod Zelným trhem nebo kostnici pod kostelem svatého Jakuba. V současnosti vůbec nejpopulárnější jsou Vodojemy Žlutý kopec, respektive tajemné podzemní katedrály z let 1874, 1894 a 1917. Samo město zařadilo unikátní prostory pod trávou na Žlutém kopci mezi brněnská „must see“. Za prohlídku určitě stojí i sklepní komplex pod Novou radnicí, dříve nazývaný Mincmistrovský sklep i podzemí hradu Špilberk. Více na webových stránkách Brněnského podzemí.

Foto: druhebrno.cz

Brněnské podzemí patří mezi nejnavštěvovanější pamětihodnosti městaFoto: druhebrno.cz

Grafitový důl Český Krumlov

Prohlídka z trochu jiného soudku vás čeká v Českém Krumlově, kde je veřejnosti otevřené původní ložisko grafitu. Hned na začátku vás průvodce vybaví autentickým pláštěm, holínkami, dokonce i důlní lampou, načež přímo do dolu vlítnete důlním vlakem. Tím stejným, jímž až do roku 2003 horníci jezdili den co den na šichtu. Během prohlídky pocítíte těžké hornické podmínky na vlastní kůži, prohlédnete si stroje, se kterými pracovali, a zároveň se dozvíte spoustu zajímavostí o těžbě a zpracování grafitu. Více na webových stránkách dolu.

Foto: ceskykrumlov.com

V rámci prohlídky uvidíte i autentické stroje horníkůFoto: ceskykrumlov.com

Klatovské katakomby

V Klatovech najdete unikát evropského formátu, počítejte ale s tím, že návštěva není pro slabé žaludky. Během prohlídky totiž zhlédnete třicítku mumifikovaných těl v dubových rakvích. Pod jezuitským kostelem zasvěceným Neposkvrněnému početí Panny Marie a sv. Ignácovi, který leží v centru města, se nacházejí klatovské katakomby ze 17. století. Zdejší krypty se staly pohřebištěm více než dvou stovek příslušníků jezuitského řádu, vojska, šlechty i měšťanů. I když se kvůli nehodě při rekonstrukci ve 30. letech velká část mumií zničila, stále toho je zde mnoho k vidění. Expozice totiž mimo jiné připomíná historii města Klatovy i jezuitského řádu. Více na webových stránkách katakomb.

Foto: katakomby.cz

Klatovské katakomby pocházejí ze 17. stoletíFoto: katakomby.cz

Jihlavské podzemí

Začali jsme prvním a končíme druhým největším podzemím na území Česka. Složitý systém podzemních chodeb dosahuje délky 25 km a rozpíná se na 50 tisících metrech čtverečních. Je prakticky pod celým městem včetně městských památek. Když dorazíte na prohlídku, máte na výběr vícero okruhů. Mezi největší atrakce patří určitě tajuplná zeď, která po nasvícení zelenkavě světélkuje. Bavit vás ale budou tajné chodby včetně únikových, kolektory (místně nazývané jihlavské metro) nebo kryt civilní obrany. Více na webových stránkách města Jihlava.

Foto: vysocina.eu

Můžete vybírat z několika prohlídkových okruhůFoto: vysocina.eu

Mapa míst s nejzajímavějšími podzemními komplexy:

Načítám