Hlavní obsah

Výlety za levandulovými lány. Tipy na úžasná místa v Česku, kde to fialově kvete a omamně voní

Foto: panophotograph, Shutterstock.com

Foto: panophotograph, Shutterstock.com

Za nezaměnitelnou vůní a krásou levandulí nemusíte cestovat až do francouzské Provence. I u nás totiž objevíte kouzelná fialová pole plná léčivých levandulí. Během posledních let jich ve všech koutech Česka vyrostla celá řada, představíme vám ta nejkrásnější.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Levandule je považována za úžasný všelék pro tělo i duši. Obsahuje vonné silice, éterické a esenciální oleje, flavonoidy, které mají antioxidační účinky a další léčivé látky, které podporují trávení i srdeční činnost, uvolňují svaly i nervy, přispívají ke zklidnění mysli a lepšímu spánku. Kam se za krásou této téměř zázračné fialové, do dálky nádherně vonící rostliny můžete vydat? Prozradíme.

Levandulová farma Starovičky

U jihomoravské vesničky Starovičky na Břeclavsku najdete jedno z největších levandulových polí v tuzemsku. Jde o rodinnou farmu, kterou založil před 10 lety Stanislav Bíza a na poli s výhledem na Pálavské vrchy pěstuje levanduli lékařskou i kosmetickou. Ochutnat můžete levandulové limonády, zmrzlinu, kávu i čokoládu, v přilehlém obchůdku je možné nakoupit celou řadu suvenýrů, kosmetických přípravků, olejů a dalších produktů a nejrůznějších dobrot. Je zde také možnost samosběru.

Otevřeno: do 30. srpna, denně od devíti do 17 hodin

Vstupné: dospělí 60 Kč, děti do 15 let 20 Kč, děti do šesti let zdarma

Levandule Petržílka

Na malé rodinné levandulové farmě v Kokořínském Dole jsou keříky levandule vysázeny do tvaru srdce, což vypadá skutečně kouzelně. Velké srdce tvoří rostlinky levandule ve dvou barvách a lavandin, což je francouzský vyšlechtěný druh levandule, který kvete později než běžné odrůdy. Kromě levandule, kterou zde majitelé pěstují již více než 20 let, nechybí ani další bylinky a léčivky. Po sklizni manželé Petržílkovi vše zpracovávají do vonných sušených bylinných směsí, sirupů, čajů i zajímavých přírodních dekorací. Vyrábějí též levandulový med a džemy, mýdla či koupelové soli a nejrůznější dárkové předměty, které je samozřejmě možné zakoupit.

Otevřeno: od června do srpna, po telefonické domluvě

Vstupné: zdarma

Levandulové údolí Chodouň

V Levandulovém údolí v Chodouni nedaleko Berouna se pěstuje unikátní Bio Levandule Chodouňská, která je výjimečná svými vlastnostmi. Nejde jen o bylinkovou farmu s obchůdkem a restaurací, ale ucelený koncept, za kterým stojí naturopatka Helena Neumannová, která věří v léčivou sílu bylin. Levandulové údolí je volnočasový areál a vedle nádherného pole levandule tu během roku rozkvétají také pampelišková pole a letos byla vysazena bulharská odrůda růží Kazanlik.

Nejde jen o procházky mezi kvetoucími rostlinami. Najdete tu restauraci, kde vaří z bio surovin a lokálních produktů, ochutnat můžete třeba levandulové pivo. Pořádají se zde víkendové akce, vycházející z tradic a zvyků a na své si přijdou také děti, pro které je tu naučná stezka s hledáním pokladu. Rodiče si užijí přírodní balneo procedury. V obchůdku pořídíte levandulové dárky, od nápojů a čajů, sušenek, přes oleje a kapky až po kosmetické přípravky.

Otevřeno: celoročně, kromě pondělí

Vstupné: dospělí 150 Kč, senioři 70 Kč, po celý srpen 2024 vstup zdarma

Levandule de Žermanické moře

Levandulovým polím, které vysadil Adam Kielar v Bruzovicích nedaleko Frýdku-Místku se přezdívá, díky blízké přehradě, Žermanické moře. Vyrazit sem můžete jen tak na procházku po fialových plantážích, v době květu rostlin také na samosběr. Dostanete proutěnou ošatku a nůžky s přesnými instrukcemi, jak na to, abyste rostlinky nepoškodili. Levandule lékařské i odrůda lavandin se tu pěstují ekologickým způsobem na čtyř hektarech půdy v nádherném prostředí, odkud se otevírají kouzelné výhledy na vrcholky Beskyd, včetně nejvyšší Lysé Hory. Na poli jsou rozmístěny židličky a různá posezení ve stylu a barvách Provence, ochutnat můžete levandulovou limonádu a domů si pořídíte třeba láhev sirupu.

Otevřeno: denně od začátku července do konce srpna

Vstupné: dobrovolné

Jizerská levandulovna

Ze starého statku s velkým pozemkem v Raspenavě ve Frýdlantském výběžku vytvořila jeho nadšená majitelka Adéla Heindorferová s manželem levandulovou farmičku. Léčivé rostlině se v podhůří Jizerských hor velmi dobře daří a tak se můžete přijet pokochat její krásou i uklidňující vůní. V Levandulovně pěstují květiny ekologickým způsobem a po sklizni je šetrně zpracovávají.

Na jednom a půl hektaru polí je vysazeno zhruba osm tisíc keříků levandule a užijete si je zde doslova všemi smysly. Zjistíte, jak probíhá proces destilace, nahlédnete do sušárny bylinek i malé výrobny, nabídnou vám tu levandulovou kávu i limonádu, dopřát si můžete také piknik na dece přímo uprostřed pole. Levanduli si můžete sami nasbírat a odvézt s sebou domů.

Otevřeno: od června do srpna, vždy od středy do neděle

Vstupné: dobrovolné

Křivoklátská levandule

Malá rodinná farma v obci Nezabudice nedaleko Rakovníka hospodaří v ekologickém režimu a kromě pěstování levandule tady najdete i další bylinky, jako je šalvěj a rozmarýn. Místní levandulové pole je oázou klidu a pohody uprostřed malebné krajiny Křivoklátska. Pro zájemce je možný samosběr a zajímavou atrakcí je samoobslužná levandulová skříň, kde si můžete nakoupit nejrůznější levandulové a bylinkové výrobky, kytice, vonné polštářky a drobné dárečky.

Otevřeno: v červenci a srpnu každý den

Vstupné: dobrovolné

Královská levandule

První rostlinky vysadili majitelé Královské levandule na svém políčku před čtyřmi lety a s budováním a rozšiřováním své farmičky ve středočeském Novém Kníně nedaleko Slapské přehrady stále úspěšně pokračují. Můžete si tu užít příjemný piknik s výhledy, které neomrzí, v sezóně květu probíhá samosběr, v polích se můžete samozřejmě vyfotografovat.

Otevřeno: z důvodu probíhající sklizně je aktuálně farma pro veřejnost uzavřena

Vstupné: dospělý 50 Kč, senior 25 Kč

Kam ještě za levandulí:

  • Levandulová zahrada Klapý: rodinný podnik nabízí možnost ochutnat levandulové dezerty, sušenky, sirupy i čaje a nakoupit kosmetiku, otevřeno je od června do září, vždy od úterý do neděle, vstupné je dobrovolné
  • Levandule Hodonín: malebná levandulová zahrada obsahuje přes 35 různých kultivarů této léčivé rostliny, je zde možnost samosběru i prohlídky výrobny olejů, otevřeno je po předchozí domluvě, vstupné je dobrovolné
  • Levandule v Kopci: levandulová pole v podhůří Beskyd jsou opečovávána v bio režimu, levanduli si můžete sami nasbírat, domů si odvezete třeba levandulový věnec, sazeničky rostlinek, vonné polštářky, mýdla a oleje, otevřeno je v sezoně po domluvě kdykoli, vstupné je dobrovolné
  • Levandule Velehrad: levandulové pole ve Velehradě bylo pro veřejnost otevřeno teprve v roce 2023 a můžete se tady vyfotit, posedět na dece nebo si odvézt voňavou kytici domů, otevřeno je během dní otevřených dveří začátkem července, nebo kdykoli po předchozí domluvě, vstupné dobrovolné
  • Rodinná zahrada Lavendka: najdete ji ve Vendryni u Třince, ochutnáte zde levandulové dobroty, v rámci kurzů si můžete uvázat věnec nebo stříhat levanduli na poli, ke koupi jsou různé produkty z levandule, otevřeno je od června do srpna po předchozí telefonické domluvě, vstupné je dobrovolné
  • Levandulová farma Strání: levandulové lány najdete uprostřed čisté horské přírody Bílých Karpat, ochutnáte nebo zakoupíte zde sirupy, džemy, sušené bylinky a další výrobky, vše v bio kvalitě, je zde i možnost ubytování, otevřeno je každou sobotu, jindy po telefonické domluvě, vstupné je zdarma
  • Levandulový statek Bezděkov: malé rodinné hospodářství na Hané nabízí, kromě levandulového pole také úrodu dalších léčivých bylinek, včetně měsíčku lékařského, máty nebo meduňky. Pořádají zde prohlídky s průvodcem, z levandule si můžete nastříhat vlastní kytici, nechybí ani kavárna, obchůdek a levandulová expozice

Načítám