Hlavní obsah

Kam se jít koupat se psem? Nejlepší tipy na přírodní koupaliště, kde jsou mazlíčci vítáni

Foto: Akim Lakeev, Shutterstock.com

Foto: Akim Lakeev, Shutterstock.com

Když venkovní teploty atakují třicítky, mají jazyk na vestě všichni, včetně vašich čtyřnohých členů rodiny. Vyrazte se společně osvěžit k vodě. Máme tipy na krásná přírodní koupaliště, kde je vstup psům povolen.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přestože jsou Češi národem pejskařů, najít pěkné koupání, kde se osvěžíte vy i váš čtyřnohý mazel, může být trochu oříšek. Z hygienických důvodů, bezpečnostních, ale i s ohledem na ochranu přírody je na mnoha místech vstup se psy zakázán. Kdo ale hledá, vždycky nakonec něco najde. Následující místa nabízejí skutečně krásné koupání a psi jsou povoleni.

Jezero Ovčáry

Když se vydáte ve směru Praha-východ, pravděpodobně máte namířeno k zatopené pískovně Lhota, případně k o něco menšímu, ale stále vyhlášenému jezeru Konětopy. Ani u jednoho z oblíbených jezer ovšem se psem nepochodíte, což ale není důvod k zoufání. Pár minut od této dvojice, u obce Křenek, se totiž nachází jezero Ovčáry. Nepyšní se sice tak průzračnou vodou, ale písčitou pláž mít budete, stejně jako stinná zákoutí. K dispozici je zpravidla několik stánků s občerstvením a není tu ani tak plno. Co je ovšem to hlavní, že psi jsou zde vítaní.

Lom Jimlíkov

Nedaleko od Karlových Varů se nachází zatopený kaolinový lom Jimlíkov. Jde o moc hezké a ve zdejších končinách oblíbené místo ke koupání, které se zde toleruje na vlastní nebezpečí – stejná pravidla platí jak pro lidi, tak pro psy. Místní atrakcí je kromě osvěžující lázně v kaolinu také písečná duna, která lom obklopuje. S pejskem si proto užijete kromě plavání i procházku kolem lomu, kde si společně zaskotačíte v návrších zlatavého písku. Těžbou kaolinu je poznamenané i okolí, proto na sever od lomu najdete řadu menších zatopených tůněk, kde se též bez problému osvěžíte.

Foto: eva_blanco, Shutterstock.com

I váš čtyřnohý mazlíček si v horku zaslouží osvěženíFoto: eva_blanco, Shutterstock.com

Veselské pískovny

Pětice jezer rozkládajících se v Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko, respektive mezi obcemi Veselí nad Lužnicí, Horusice a Vlkov, vznikla po těžbě štěrkopísku. Právě z toho důvodu zde najdete písečných pláží tolik, že si nebudete moct vybrat! Zároveň voda je hezky čistá. S pejskem je příjemná procházka po naučné stezce Veselské pískovny, kde se váš čtyřnohý vodomil bude moct zchladit téměř po celou dobu, neboť trasu doslova lemují přístupy do vody.

Lom Baraba

Skvělé koupání se čtyřnohým přítelem si můžete užít také u obce Vliněves kousek od Mělníka. Nachází se zde komplex jezer zatopené pískovny obklopený stromy a zelení. V parném horku obzvlášť velká výhoda! Vstup je zadarmo a prostředí čistě přírodní. Počítejte tedy s tím, že kvalita vody se nekontroluje, a vstup je tak na vlastní nebezpečí. Zároveň nečekejte řetězec stánků s občerstvením a pečlivě si zabalte svačinu (tipy na nejlepší jídlo s sebou). Odměnou vám ale bude příjemné koupání v klidném, téměř poetickém prostředí.

Přehrada Pastviny

V podhůří Orlických hor, pár kilometrů od Žamberka, se ve stejnojmenné obci nachází přehrada Pastviny napájená Divokou Orlicí. Před více než osmdesáti lety vznikla jako odpověď na ničivé povodně, dnes jde o malebnou a překvapivě klidnou rekreační oblast, která turistům nabízí pestré vyžití. Co se koupání týká, pejskaři mají vyhrazené místo v horní části přehrady. Pokud byste se vydali na víkend, určitě oceníte kvalitní zázemí – jsou zde ubytovací kapacity, restaurace i stánky s občerstvením.

Načítám