Hlavní obsah

Kam v létě v Praze? Toulky v zahradách, ponoření do ticha nebo plavba parníkem

Foto: islavicek, Shutterstock.com

Foto: islavicek, Shutterstock.com

Chystáte se na návštěvu naší metropole? Nebo v ní bydlíte a potěšilo by vás pár tipů, kam v Praze během léta na procházku? Vybrali jsme pro vás zaručených míst, kam zajít a co zažít.

Článek

Současné teplo a krásné počasí mají mnozí z nás za ideální příležitost k bezcílnému potulování, odpočinku či válení se někde u vody. Pokud ale chcete něco zažít v našem hlavním městě, vyrazte s námi. Připravili jsme pro vás přehled akcí a zážitků, kde se v Praze pobavíte nejen vy, ale i vaše děti.

Barokní zahrada Černínského paláce

Při svých toulkách Prahou byste neměli minout místo, které je často i rodilým Pražanům tak trochu skryté. Vstup do zahrady Černínského paláce najdete hned naproti pražské Loretě a věřte, stojí za to. Barokní zahrada začala vznikat se stavbou Černínského paláce v druhé polovině 17. století podle plánu architekta Francesca Carattiho a dokončena byla v první polovině 18. století. Rozkládá se na ploše 1,7 hektaru a do její dnešní podoby ve stylu anglického parku ji upravil architekt Pavel Janák, který vedl celou rekonstrukci Černínského paláce v letech 1929–1934. Zahrada je pro veřejnost otevřená po celé léto až do konce října, vždy o víkendech od 10:00 do 17:00 hodin, a vstup je zdarma.

Foto: islavicek, Shutterstock.com

Zahrada Černínského paláce vás okouzlí svou půvabnou atmosférouFoto: islavicek, Shutterstock.com

Národní zemědělské muzeum a laboratoř ticha

Pokud přemýšlíte, kam vyrazit s dětmi, když v létě prší nebo je chladněji, zamiřte do Národního zemědělského muzea za zcela nevšedním zážitkem. Kromě stálých výstav a expozic věnovaných myslivosti, rybářství, uchování vody v krajině či gastronomii tu najdete i laboratoř ticha. Díky moderním technologiím vám umožní nahlédnout do živého lesa vsazeného do futuristické laboratoře, doslova se obklopit klidem a pochopit, jak důležité pro nás je a jak moc postrádáme ticho. Audiovizuální instalace byla do Národního zemědělského muzea přemístěna z českého pavilonu Světové výstavy EXPO 2015 v Miláně a za jejím vznikem stojí skupina studentů ČVUT.

Foto: Tereza Koudelkova, Shutterstock.com

Dokonalou iluzi živého lesa najdete i uprostřed PrahyFoto: Tereza Koudelkova, Shutterstock.com

Plavba parníkem Praha-Mělník

Tušíte, že přímo z centra Prahy můžete doplout až do Mělníka? Tenhle výlet bude bavit hlavně děti, ale i  dospělé. Vyráží se ráno v 7 hodin z Rašínova nábřeží a čeká vás seznámení s provozem parního stroje, proplutí historickým Hořínským kanálem a několika zdymadly až k soutoku Vltavy a Labe. Během plavby se můžete přímo na palubě občerstvit nebo si v Mělníku zajít na dobrý oběd. Zpět odplouvá parník v 15.30 a do Prahy se vrátí kolem desáté večer. Plavby se konají jednou měsíčně vždy v neděli až do 17.září.

Z pražské Náplavky lze vyrazit třikrát denně až do 15. října lodí i do pražské zoo. Cesta na Císařský ostrov, odkud už pohodlně do zoologické zahrady dojdete, trvá 75 minut. Plout pak můžete i zpět nebo se vydat příjemnou procházkou přes Trojskou lávku a Stromovku zpět do města.

Foto: Tomas Marek, Shutterstock.com

Plavba po Vltavě vám nabídne pohledy na známá místa z úplně jiné perspektivyFoto: Tomas Marek, Shutterstock.com

Kam v létě za divadlem

Pražská divadelní scéna v létě ožívá Shakespearovskými slavnostmi nebo scénou pod Žižkovskou věží. Letní scéna Divadla Ungelt, která se nachází v malebné části Prahy na Novém světě, není až tak provařená, což je škoda, protože sem můžete vyrazit na skutečně krásná představení. V romantických kulisách nedalekého Pražského hradu tu hrají i herci ze spřátelených pražských divadel - Divadla ABC, Švandova divadla a Divadla Bez zábradlí.

Foto: divadloungelt.cz

Letní scéna Divadla Ungelt je nasáklá atmosférou malebné části Prahy - Nového světaFoto: divadloungelt.cz

Letní čtvrtky pro celou rodinu ve Stromovce

Až do 25. srpna se každý čtvrtek zaplní pražská Stromovka skvělou muzikou, vynikajícím jídlem i workshopy. Vždy od 15.00 do pozdních večerních hodin tu na vás čeká bohatý program, včetně bubnování v parku, tanečního workshopu nebo koncertů, například kultovní kapely Vltava. S dětmi můžete ještě předtím zamířit do nedalekého planetária, které má také na celé léto připravený bohatý program.

Foto: Viacheslav Life Studio, Shutterstock.com

Pražská Stromovka je skvělým místem nejen pro pikniky a procházky, ale nabízí zábavu pro celou rodinuFoto: Viacheslav Life Studio, Shutterstock.com

Načítám