Hlavní obsah

Kam o víkendu? Na Býčí skálu, za růžemi do Tábora, na Jenštejn fest nebo zmrzlinový festival

Foto: Královské stříbření Kutné Hory

Foto: Královské stříbření Kutné Hory

Prázdniny jsou sice na spadnutí, ale přece jen ještě všichni máme nějaké ty povinnosti. A na zábavu tak máme stále jen víkend. Co s dvěma volnými dny? Kam vyrazit? Možností je hodně, máme tipy pro děti i dospělé, milovníky jídla, hudby, pohybu či ty, co se chtějí něco dozvědět.

Článek

Počasí slibuje vyloženě letní teploty, i když možná sem tam nějaký ten deštík. Byl by tak asi hřích jen tak sedět doma a nevyužít volné dny aktivněji. Kam na výlet? Tady je hned několik tipů!

Běžně nepřístupná Býčí skála

Jeskyně Býčí skála v Josefovském údolí mezi městečky Adamov a Křtiny v oblasti Moravského krasu není běžně přístupná. Je to jedno z největších zimovišť netopýrů v ČR a právě kvůli jejich ochraně je sedm měsíců v roce zavřená zcela, v ostatních se otevírá jen velmi výjimečně. Tenhle víkend ale máte možnost, exkurze jsou možné v sobotu i neděli od 9 do 16 hodin. Prohlídka jeskyně zabere asi hodinu, nezapomeňte na pevnou obuv a vhodné oblečení – uvnitř je vlhko a asi jen 9 stupňů Celsia.

Foto: Jiří Hora, Mapy.cz

O víkendu se veřejnosti otevře jindy spíš nepřístupná Býčí skálaFoto: Jiří Hora, Mapy.cz

Letecký den v Břeclavi

Tradiční letecký den v Břeclavi pořádá každoročně Aeroklub Břeclav a ani letošní rok není výjimkou. V sobotu a neděli je pro návštěvníky připraven pestrý vzdušný i pozemní program. Ten pozemní začíná oba dny od 10 hodin, k vidění bude hasičská technika, armádní obrněná vozidla a další technika Armády ČR. Vzdušný program bude probíhat vždy od 13:30 hodin, těšit se můžete například na průlet JAS-39 Gripen, leteckou akrobacii, seskoky parašutistů, vzdušný souboj letadel z první světové války, který předvede skupina Pterodactyl, a mnoho dalšího. Vstupenka na jeden den stojí 300 korun, na dva dny 500. Děti do 15 let mají vstup zdarma.

Foto: leteckydenbreclav.cz

Milovníci letadel si na své přijdou v BřeclaviFoto: leteckydenbreclav.cz

Královské stříbření Kutné Hory

Kutná Hora se tuto sobotu opět vrátí do doby středověku, na počátek 15. století, kdy bylo město na vrcholu své prosperity. Koná se tam totiž každoroční gotická velkolepá slavnost Královské stříbření a celé město ožije fiktivním příběhem příjezdu českého a římského krále Václava IV. s jeho dvorem. Hrdí horníci vítají krále, ožívá středověký jarmark, rozhoří se svatojánské ohně, všude zní fanfáry a lid vítá svého panovníka. Děti do šesti let mají vstup zdarma, lístek pro dospělého na celý den stojí 250 korun, pro děti od šesti do 14 let 150 korun.

Foto: Královské stříbření Kutné Hory

Víkend v Kutné Hoře bude ve znamení středověkuFoto: Královské stříbření Kutné Hory

Za zmrzlinou do Prahy

Teplé počasí je samozřejmě ideální pro mlsání té nejlepší letní dobroty na světě – zmrzliny. A v Praze, v areálu Výstaviště Holešovice se tento víkend koná zmrzlinový festival Prague Ice Cream Festival, na němž budete moci ochutnat nespočet druhů zmrzlin či nanuků, ale i jiných dobrot. Připraven je i zábavný program pro celou rodinu. Základní jednodenní vstupné činí 195 korun v sobotu, 175 korun v neděli. Děti do pěti let zdarma.

Foto: PRAGUE ICE CREAM FESTIVAL

V Praze se koná festival zmrzlinyFoto: PRAGUE ICE CREAM FESTIVAL

Za muzikou do Jenštejnu

Na obecní louce pod hradem Jenštejn se v sobotu koná Jenštejn fest, již tradiční hudební akce. Letos na něm vystoupí kapela Žlutý pes, Premier, Klasickej postup a také Jiří Schmitzer. Festival začíná v 15:45 (první vystoupení je plánováno na 16:15). Vstup je 250 korun, děti a lidé s trvalým pobytem v Jenštejnu mají vstup zdarma.

Foto: jenstejnfest.cz

V Jenštejnu vystoupí například kapela Žlutý pesFoto: jenstejnfest.cz

Festival uvědomění u Pardubic

Zajímáte se o duševní zdraví, zdravý životní styl, pozitivní myšlení a psychologii jako takovou? Tak byste asi v sobotu měli vyrazit do Svojšic u Pardubic, od 9 do 22 hodin se tam koná Festival uvědomění, jehož hlavní náplní jsou právě tato témata. Čeká vás tam nespočet přednášek, jež povedou známí odborníci, například psychiatr Radkin Honzák či specialistka na výživu a zdravotní prevenci Margit Slimáková. Bohatý je samozřejmě i doprovodný program, který zahrnuje sportovní aktivity, prodejní stánky či zábavu pro děti. Vstupné činí 1150 korun (děti do 10 let zdarma).

Foto: festivaluvedomeni.cz

Festival uvědomění se zaměří na duševní zdraví a zdravý životní stylFoto: festivaluvedomeni.cz

Za růžemi do Tábora

A něco krásného a voňavého na závěr. Botanická zahrada při VOŠ a SZeŠ Tábor bude o víkendu patřit řezaným růžím, jejichž výstava se tam koná. Obdivovat budete moci až 200 jejich odrůd, navíc se dozvíte vše o tom, jak je pěstovat. Vstupné je 50 korun.

Foto: Findi Hardianty, Shutterstock.com

Milujete růže? Tak zajeďte o víkendu do TáboraFoto: Findi Hardianty, Shutterstock.com

Volné dny a snad i hezké počasí, byl by asi hřích nedat si dobře vychlazené pivo. Ale pozor. Nenechte se nachytat! Tipy, jak poznat správně načepované pivo

Načítám