Hlavní obsah

Jedete do New Yorku? 5 věcí, které tu musíte udělat. Například dát si na Times Square párek v rohlíku

Foto: phototrip2403, Shutterstock.com

Foto: phototrip2403, Shutterstock.com

Pokud se do jedné z nejvýznamnějších metropolí světa vypravujete poprvé, raději si předem udělejte seznam míst, která chcete navštívit. New York je skutečně obrovský, a i když se soustředíte pouze na Manhattan, snadno se vám z té záplavy možností zatočí hlava.

Článek

Times Square, Wall Street, Central Park, socha Svobody, 5. Avenue, Brooklynský most, Empire State Building, Broadway… Názvy, které dobře znáte z mnoha filmů či televizních záběrů a fotografií, až tak, že máte pocit, že jsou vám ta místa velmi blízká. Ve chvíli, kdy je ale vidíte poprvé na vlastní oči, je to jiné. Známé, ale úplně nové. Okouzlující, až magické. Nejlidnatější americká metropole má své nepopiratelné kouzlo, kterému snadno podlehnete. I přesto, že jako každé obrovské a velmi lidnaté město má do nablýskané filmové pohádky daleko. Kam se tu podívat a co určitě neminout?

Srdce města – Times Square

Velkoplošné obrazovky, neony a světelné reklamy, rozsvícené výklady obchodů, pouliční prodavači i skupinky umělců či tanečníků a všude kolem neuvěřitelné množství lidí… Jedno z nejznámějších míst v New Yorku vlastně žádným náměstím není ale označení křižovatka světa dostalo právem. Tady to opravdu žije, zejména večer tu bývá nebývale rušno. Musíte tu chvilku postát, navnímat ten neuvěřitelný všudypřítomný šrumec a dát si párek v rohlíku z nejbližšího stánku jako pravý Newyorčan.

Socha Svobody

Pokud toužíte navštívit nejslavnější sochu světa, pamatujte na to, že je třeba si včas zarezervovat vstupenky. Chcete-li vystoupat až úplně nejvýš do hlavy sochy Svobody, tak i víc než půlroku předem. Z přístavu na nejjižnějším cípu Manhattanu vás sem odveze loď a počítejte s tím, že dovnitř nemůžete s batůžky a dalšími objemnějšími osobními věcmi, ty je třeba nechat dole v boxech. Výhled po vystoupání schodů je ale skutečně jedinečný a určitě se neošiďte ani o výstavu uvnitř, vyprávějící celou historii této pozoruhodné stavby.

Central Park

Ano, Central Park je skutečně obrovský, jak si ho asi představujete, se známým jezírkem uprostřed a opravdu tu pobíhají veverky a jezdí kočáry tažené koňmi. Můžete si zajít i do zdejší zoo jako například Jennifer Lopez s Ralphem Fiennesem ve filmu Krásná pokojská. Nebo se proběhnout jako malý Kevin, který se tu ztratil… Na každém rohu se vám tu nejspíš vybaví nějaká vzpomínka z oblíbeného filmu nebo melodie z některé z písniček Johna Lennona, kterého zastřelili na West Side, jen na dohled od parku, a má tu proto své vzpomínkové místo.

Brooklynský most

Projít se po tomto legendárním mostě přes řeku East River je zážitek sám o sobě. Jeden s nejstarších visutých mostů na světě postavený v roce 1883 je vskutku majestátní a vyfotit se tu patří k povinnostem každého turisty. Samotný Brooklyn se v poslední letech hodně proměňuje a najdete tu spoustu osobitých kaváren i míst, kde se s oblibou scházejí umělci.

World Trade Center

Jednu z největších novodobých lidských tragédií – pád newyorských dvojčat - připomínají dnes dvě pietní místa v podobě kašen s tekoucí vodou, kolem kterých je v nerezových deskách vyryto jméno každého z více jak 3 000 lidí, kteří tu při teroristickém útoku zahynuli. Stačí tu chvíli postát a je vám jasné, že na tohle lidstvo jen tak nezapomene. Ani nemůže. Opravdu silný emotivní zážitek, který vhání slzy do očí.

Co ještě v NY vidět?

Velké jablko, jak se také New Yorku přezdívá, nabízí ale mnohem víc míst, která nemůžete minout. Za zmínku stojí budova Rockfellerova centra, odkud je nádherný výhled na celý Manhattan (při nepřízni počasí vám tu ochotně vymění vstupenky na jiný termín), Chinatown i Little Italy, kde se skvěle najíte, nebo procházka po Wall street, 5. Avenue či Broadwayi, kde při troše štěstí seženete i na poslední chvíli lístky na některé z vyhlášených představení.

A fanynky seriálu Sex ve městě samozřejmě zamíří na Perry Street 66 ve West Village, kde bydlela Carrie. Jen se připravte na to, že na slavných schodech před domem se nevyfotíte, před turisty je chrání provaz s nápisem Soukromý majetek - nevstupovat. Ale jinak je tahle čtvrť opravdu krásná a člověk by se tu klidně toulal dlouhé hodiny. Ostatně jako po celém New Yorku.

Související témata:
Socha svobody
Brooklyn
Wall Street
Central park

Načítám