Hlavní obsah

Jede s vámi na dovolenou pes? Pořiďte mu pas, pojištění a myslete na vodu

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Nechcete svého pejska nechávat doma a shánět mu hlídání, ale rádi byste ho vzali na dovolenou s sebou? Není to špatný nápad, ale musíte si to dobře naplánovat. Raději si společně připomeňme, na co rozhodně nezapomenout!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pes je většinou členem rodiny, kterého nechcete nechávat doma a svěřovat ho někomu z rodiny nebo lidem, na které není zvyklý. Proč si dovolenou neužít společně, když připravíte všechno, co je třeba?

Co musí mít pes na cesty?

Stejně jako si chystáte nezbytné doklady a věci pro sebe, musíte pamatovat na to, co by měl mít s sebou pes, zvlášť pokud jedete do ciziny. Pro takový případ je zásadní, aby měl tyto tři věci:

  • Platný cestovní pas
  • Očkování podle pravidel nejen cílové, ale i tranzitní země či zemí
  • Mikročip pro snazší identifikaci

Pas pro psa

Pas pro psa je dokument, který obsahuje informace o očkování a celkovém zdravotním stavu zvířete. Vystaví ho veterinář, ke kterému chodíte, většinou to stojí kolem 500 Kč.

Očkování proti vzteklině

Většina zemí vyžaduje přeočkování proti vzteklině, někdy nesmí být starší než tři týdny. Až budete se psem u veterináře na přeočkování, poraďte se, jak se psem bezpečně cestovat, tedy jak například řešit nevolnosti v autě anebo jak řešit reakci na stres, který může během cesty pociťovat.

Mikročip

Jde o způsob, jakým lze psa identifikovat, pokud se zaběhne, ale i jak si ověřit, že to je právě on, komu patří předložené doklady. Státní veterinární správa upozorňuje, že mikročip by měl pes mít už ve chvíli, kdy je očkován a je mu vydán pas. V některých zemích požadují, aby mělo v pase čipování starší datum než očkování.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Při cestě autem dopřejte pejskovi častější přestávky, během kterých se vyvenčí a protáhneFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Co vědět před cestou?

Při plánování cesty byste měli zohlednit plemeno psa. „V jednotlivých státech EU jsou různě nastaveny požadavky týkající se určitých plemen psů. Je potřeba si tyto informace ověřit u veterinárních autorit dotyčných zemí, popřípadě na vyslanectví,“ uvádí Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy.

Zjistěte si také, zda konkrétní země nevyžaduje i další opatření – například severské země chtějí odčervení proti echinokokovi a zakazují přijet se psem mladším 3 měsíců. Některé země odmítají vstup tzv. bojových plemen, takže byste měli problém cestovat s plemenem bull, cane corso, rotvajlerem nebo třeba křížencem vlka. Někde tato plemena dovolují přivézt, ale jen když mají PP a budete je vodit stále jen na vodítku a s náhubkem. Pokud tato pravidla porušíte, může jít pes do karantény a v krajním případě mohou chtít jeho uspání!

Psa pojistěte

Stejně jako byste měli myslet na cestovní pojištění pro sebe, měli byste ho sjednat i pro psa. Třeba pro případ, že budete muset v cizině k veterináři. Na internetu či u veterináře si zjistěte, za jakých podmínek a na jaké situace platí. „Většinou bývá určeno jen pro zdravé psy v daném věku, třeba od 3 měsíců do 10 let. Aby platilo, je nutné splnit všechny podmínky pro držení mazlíčka v cílové zemi. Pojištění pro psa pokrývá případnou potřebu urgentního veterinárního ošetření, ale i škody, které by váš mazlíček mohl na dovolené způsobit, a to až do výše 5 milionů korun,“ říká tisková mluvčí Uniqa Eva Svobodová.

Na co pozor při cestě autem

Pokud cestujete se psem autem, pak by měl mít bezpečnou klec či schránu upevněnou bezpečnostním pásem. Pro větší psy je lepší přepravní box nebo mříže oddělující prostor pro cestující. „Řádné umístění a upevnění zvířete je nezbytné pro jeho bezpečnost, ale i pro posádku, protože v autě se volně pohybující pes už několikrát zavinil dopravní nehodu,“ varuje Eva Svobodová. Je třeba také plánovat častější přestávky, aby se pes mohl vyvenčit, proběhnout a napít.

Jak cestovat letadlem

Jestliže cestujete letadlem, je třeba to přepravní společnosti nahlásit a domluvit se, zda je možné konkrétní plemeno vézt s sebou na palubě, nebo bude muset cestovat v uzavíratelné přepravce, schráně či kleci, kterou vám společnost zapůjčí. Počítejte ale s tím, že nízkonákladové společnosti psa vezmou jen výjimečně.

Jak během cest krmit

Těsně před cestováním nebo během dovolené psovi rozhodně neměňte krmivo. Riskujete tím, že bude mít zažívací potíže. Zabalte mu s sebou granule, konzervy a pamlsky, na které je zvyklý. „Někteří psi mohou mít v důsledku stresu ze změny prostředí průjem a změna krmiva by k tomu akorát přispěla,“ varuje odborník na krmivo a výživu psů Martin Pučálka z firmy Krmiva Pučálka.

Jestliže s sebou berete konzervy, uchovávejte je v chladicí tašce. Lepší je volit menší balení. „Krmivo ale raději neskladujte v autě, zbytečně by se přehřívalo. Také dohlédněte, aby měl pes dost vody - vyplatí se přibalit vývar či omáčku v kapsičkách, které pomohou se zavodněním organismu, dodají živiny, ale pes se zbytečně nepřejí,“ radí Martin Pučálka.

Načítám