Hlavní obsah

Návod, jak sehnat levné letenky. Hlavně si dejte pozor na nečekané poplatky

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Dovolená může mít mnoho podob. Buď si zaplatíte veškerý komfort od cestovky a jedinou vaší starostí bude sbalit si dostatek plavek. Anebo se rozhodnete vyrazit za dobrodružstvím na vlastní pěst, a dost možná tak budete řešit zásadní otázky: Kde sehnat levné letenky? A na co si při jejich koupi dát pozor?

Článek

Akční letenky, nejlevnější letenky, letenky za pár korun… Takhle slibné titulky na vás „volají“ nejspíš na každém kroku. Možností, jak si koupit „jízdenku“ do země svých prázdninových snů, je nespočet. Nenechte se jimi ale zmást, při hledání těch vašich nej letenek se vyplatí být obezřetní.

Kde koupit levné letenky

U konkrétních aerolinek, nebo přes nejrůznější agentury typu letuska.cz, kiwi.com, pelikan.cz a řadu dalších? To je asi první základní otázka.

Ceny letenek jsou víceméně dané, určují je jednotlivé aerolinky. Liší se však různé poplatky s nimi spojené, které si k nim účtují agentury, ale i samotné letecké společnosti (za provedení platby kartou, za provedení rezervace a podobně). „Většinou nejlevnější letenku zakoupíte právě na oficiálním webu letecké společnosti. Jen si zkontrolujte cenu hlavně ve finálním kroku před platbou, aby vám nepřiskočil poplatek za platbu,“ radí na cestovatelském blogu Cestuj levně jeho zakladatel David Eiselt.

Agentury tak poslouží především jako dobrý „srovnávač cen“, na pár kliknutí vám totiž nabídnou přehled letenek od všech možných společností. Samotnou letenku je ale pak v drtivé většině případů výhodnější koupit u konkrétní aerolinky.

Tohle vám hledání dobré ceny usnadní.

  • Flexibilní datum – Rozdíl v tom, zda odletíte (či přiletíte) v pondělí nebo třeba ve středu, se může rovnat několika stovkám až tisícům. Pokud tedy můžete hnout datem své dovolené o dva tři dny, prozkoumejte všechny své možnosti.
  • Letišť je mnoho – Za úvahu stojí prozkoumat možnosti odletu i z jiných měst, než je to vaše nejbližší. Letenky třeba z Vídně, Berlína, Norimberku či Katowic někdy bývají řádově o tisíce levnější. A i když dáte něco za benzin a případně za parkování, třeba v případě čtyřčlenné rodiny to může být o dost méně, než co ušetříte na letence.
  • Zvažte mezipřistání – Proč letět někam, kam míří přímé lety, s mezipřistáním a protáhnout si let třeba o 10 hodin? To samozřejmě smysl nedává, ale někdy jde o mezipřistání, jež cestu prodlouží třeba jen o dvě hodinky a přitom ji výrazně zlevní. A to už za úvahu stojí.
Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Hledání letenek věnujte čas, vyplatí se to!Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Pozor na nečekané poplatky

Koupit letenku je jedna věc, druhá jsou ale nejrůznější poplatky. Můžete platit za vytvoření rezervace, za provedení platby, něco stojí i platba v cizí měně a podobně. Obecně platí zlaté pravidlo – velmi důkladně čtěte veškeré informace jednotlivých dopravců (včetně těch napsaných nejminiaturnějším písmem), obecný úzus neexistuje, veškerá pravidla si stanovují aerolinky. A pozor, i když s danou společností letíte poněkolikáté, nespoléhejte na své zkušenosti. Je celkem běžné, že dopravci svoje regule často mění, a co platilo loni, je letos úplně jinak.

Dost často cestující nemile překvapí následující:

  • Výběr míst – Chcete sedět celá rodina hezky u sebe? Tak si musíte připlatit výběr míst, ceny se pohybují od 10 eur na osobu, ale může to být i mnohem víc. Pravda, alespoň malé děti se dopravci snaží posadit k jednomu z rodičů, ale jinak bez příplatku prostě budete sedět, kde to na vás vyjde.
  • Odbavení na letišti – Velmi často se platí i za check-in na letišti, řádově několik desítek eur na osobu. Zadarmo je jen online check-in, který si uděláte zhruba den před odletem. Dřív to není možné (tedy zadarmo), na to myslete hlavně v době odletu. Třeba v horách bez signálu se vám bude online check-in dělat dost těžko.

Není kufr jako kufr

Samostatnou kapitolou jsou pak zavazadla. Minimálně u nízkonákladových leteckých společností bývá v ceně letenky opravdu jen malé příruční zavazadlo, do kterého se na dva týdny dovolené sbalíte jen těžko. Zaplatit si kufr navíc pak samozřejmě něco stojí, u jednotlivých aerolinek se ceny liší, je dobré zjistit si konkrétní ceny předem. Základní přehled toho, co si na palubu jednotlivých dopravců vzít můžete a co si naopak musíte připlatit, najdete zde.

Opatrně pak i s připlaceným palubním zavazadlem, i když se mu říká palubní, jsou dopravci, kteří vám ho s sebou do letadla vzít neumožní, přepravují ho pouze v zavazadlovém prostoru. A v tu chvíli ho musíte nechat klasicky odbavit.

A ještě jedno malé pozor, a to pro ty, kdo cestují s přestupem. Různá pravidla mají i jednotlivá letiště, takže si opravdu důkladně zjistěte, co zrovna to vaše dovoluje mít v příručním zavazadle a zda budete či nebudete znovu procházet letištní kontrolou. Ať nepřijdete třeba o něco, co jste si koupili v nástupním letišti, ale na tom přestupním by vám to kontrolou neprošlo.

Načítám