Hlavní obsah

Sama na dovolenou, i když nejste single? Jděte do toho! Život máte jen jeden a krátká samota vás posílí

Foto: Peera_stockfoto, Shutterstock.com

Foto: Peera_stockfoto, Shutterstock.com

Úspora peněz, čistá hlava a čas jen sama pro sebe – to je jen hrstka výhod, které skýtá sólo cestování. Proč to nevyzkoušet třeba hned? Nemusí to být all inclusive týdenní pobyt u moře, počítá se třeba i víkend na tuzemských horách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Neumíte si představit, že byste si sbalila batůžek nebo kufr, sedla do auta či letadla a nechala rodinu doma s tím, že si potřebujete na pár dní odpočinout a věnovat se jen sama sobě? Možná právě to si po celoročním shonu zasloužíte.

Tento typ dovolené volí čím dál víc žen (i mužů) – a není to nic, za co byste se měla stydět nebo z toho mít špatné svědomí. I když to bude zpočátku nezvyk a možná vás na chvíli přepadne pocit osamělosti, brzy poznáte, že to má nesporné klady. Jaké výhody samostatné cestování přináší?

1. Pozitivní vliv na psychiku

Lidé (a obzvlášť ženy) v sobě mají zakořeněné, že jakmile založí rodinu, měli by s ní trávit co nejvíc času. To je bezesporu pravda, ale nesmějí přitom ztrácet sami sebe. Ne nadarmo se říká, že jedině šťastná máma je dobrá máma. I proto je vhodné udělat si čas jen sama pro sebe. Je důležitý, protože umožňuje sebereflexi a vede k osobnímu růstu i sebejistotě. Sólo cestování a chvíle o samotě, bez vlivu ostatních, vám pomohou dozvědět se o sobě víc – o tom, kdo jste. A navíc program přizpůsobíte jen vlastním přáním a nemusíte se na nikoho ohlížet. Krásná představa, že?

  • Víte, co je to aloneliness? Když chybíte sama sobě. Jde o nesoulad mezi množstvím kvalitního času, který byste chtěla strávit sama, a tím, kolik ho ve skutečnosti máte.

2. Zlepšení jazykových dovedností

Když nemáte po boku nikoho, kdo by vám pomohl v komunikaci a „kryl vám záda“, zůstáváte odkázána jen na sebe. A pokud jste v zahraničí, okolnosti vás zkrátka donutí rozmluvit se v cizím jazyce – nebo se o to alespoň pokusit. S vhodnou aplikací v mobilu nebo příručkou s nejběžnějšími frázemi dané lokality to bude hračka. Navíc snad neexistuje země, kde by vám místní obyvatelé nechtěli pomoct, a můžete tak získat i nové přátele. Kdybyste totiž cestovala uzavřená v rodinné nebo přátelské bublině, třeba byste se do řeči s nikým jiným ani nepustila. A to platí i pro cestování po Česku: budete si víc všímat lidí okolo sebe a častěji s nimi komunikovat.

Foto: A Stock Studio, Shutterstock.com

Program během sólo dovolené si volíte sama a nemusíte brát na nikoho a na nic ohled. Je to osvobozujícíFoto: A Stock Studio, Shutterstock.com

3. Opuštění komfortní zóny

Ať už se vydáte na výšlap na Sněžku, nebo na návštěvu Barcelony, pravděpodobně nebude ve vašich silách vždy striktně dodržet naplánovaný itinerář, protože se během cesty občas objeví nenadálé potíže. A na jejich řešení budete sama, maximálně s pomocí „přítele na telefonu“. Pro osoby, které jsou v běžném životě velmi organizované, případně na společné dovolené nikdy problémy neřešily, to bude zkouška ohněm. Samostatné putování vás donutí čelit mnoha rozmanitým výzvám – a je to dobře. Součástí cestovatelského zážitku má být také určité opuštění komfortní zóny a zvládání nových věcí. Je to forma osobního růstu, která posílí vaše sebevědomí i sebedůvěru.

4. Rozhodujete jen vy

Nejlepší cestovatelské vzpomínky často pocházejí ze spontánních, neplánovaných okamžiků. A když nejste sama a musíte se přizpůsobovat ostatním, může být těžší dělat to, co právě chcete. Máte chuť na ranní procházku? Chtěla jste vyzkoušet veganskou restauraci nebo vynechat snídani a odpočívat až do oběda? Jste sama a možné je všechno, protože tohle je jen vaše dovolená! Nemusíte brát na nikoho ohled nebo si říkat, co by tomu kdo řekl. Je pro vás výstup na Sněžku příliš a už nemůžete? No a co… Nemusíte nikomu nic dokazovat, ten cíl byl jen váš a vy ho můžete změnit. Zahněte do nejbližší cukrárny, objednejte si oblíbený dortík a obalte nervy. Nikdo vás za to soudit nebude.

Nevýhody a rizika samostatného cestování

  • Není to pro každého: Jste hodně fixovaná na své blízké? Důležité je, abyste byla šťastná, a jestli vám tento pocit navozuje jen čas s rodinou, na cestování o samotě zapomeňte. Jen byste se trápila.
  • Krádež a napadení: Když cestujete sama, jste snadnějším terčem pro možné napadení nebo okradení. Vezměte si bezpečnostní batoh a držte se na frekventovaných místech, riziko tím značně snížíte.
  • Když se ztratíte či zatouláte: Pokud zabloudíte a k tomu se vám vybije baterie mobilu, nebudete mít nikoho, kdo by vám pomohl. Na to je dobré myslet a mít s sebou vždy powerbanku.

5. Nižší finanční náročnost? Ano i ne!

Úspora peněz je nedílnou součástí sólového cestování. Jako paní svého osudu se můžete rozhodnout, co si odpustíte a kde si naopak „vyhodíte z kopýtka“. Jestliže jste ušetřila na letence, proč toho nevyužít a nezaplatit si jízdu na ziplině nebo neinvestovat do jiného zážitku? Na druhou stranu je ale nutné počítat s tím, že za jednolůžkový pokoj se vždy připlácí a je dražší než pro dvě osoby.

Anketa

Vydáváte se někdy na sólo dovolenou?
Ano, pravidelně.
40,1 %
Ne, ale uvažuji o tom.
45,5 %
Ne, není to nic pro mě.
14,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1977 čtenářů.

Načítám