Hlavní obsah

Znáte Horní Rakousko? Zajímavé výlety, čistý vzduch a domácí kuchyně jen kousek za hranicemi

Foto: falkensteiner.canto.global

Foto: falkensteiner.canto.global

Když se řekne Rakousko, pravděpodobně se vám vybaví majestátní štíty hor, proslulá města jako Vídeň nebo Salcburk či čarokrásná jezera. Ale možná nevíte, že jen kousek od našich hranic najdete méně známá místa, která vás překvapí svou malebností.

Článek

Jaká je vaše představa o ideálně stráveném víkendu, abyste si skutečně odpočinuli? Relax, masáž, procházka, výlet, lehátka u bazénu, dobré jídlo a sklenka vína jako bonus? To vše najdete jen pár kilometrů za hraničním přechodem Studánky. Že jste o něm nikdy neslyšeli? Není divu. Patří k trochu zapomenutým místům, znají ho spíš jen místní z nedalekého Vyššího Brodu, odkud se sem dostanete během chvilky. Přejedete státní hranice a ocitnete se ve spolkové zemi Horní Rakousko.

Pravé Rakousko nedaleko od hranic

A hned první náznak civilizace za hranicemi může být váš víkendový či výletní cíl. Lázeňské městečko Bad Leonfelden leží v oblasti Mühlviertel (Mlýnská čtvrť) na jižním úpatí šumavské hory Sternstein a překvapí vás svou malebností. Zdejší lidé se po staletí věnovali především obdělávání půdy a chovu dobytka – a dodnes jsou na to hrdí. Jen kousek za městem například leží rodinná farma, kde si můžete koupit čerstvé mléko i výborné domácí produkty, jako je tvaroh, máslo, jogurty…

Historickému jádru obce dominují dvě cibulové věže radnice i místní kostel. Město proslavily především zdejší slatinné lázně, které využívající rašelinu z okolních lesů. A právě proto zde najdete hodně míst, jež nabízejí možnost k odpočinku i zotavení.

Kam na výlet v okolí Leonfeldenu

  • Krásnou lesní procházkou zdejší romanticky zvlněnou krajinou můžete z lázní Leonfelden dojít na nejjižnější místo České republiky, které tu označuje naučná cedule.
  • Do Lince je z Leonfeldenu asi 25 kilometrů a jezdí tam i běžná autobusová linka. Linec je hlavní město Horních Rakous a je to krásný přístav na Dunaji s mnoha památkami. Tušili jste, že proslulý linecký koláč s meruňkovou či višňovou marmeládou se tu nazývá mřížkový? Asi nejstarší recept pochází z roku 1653. Menší tvary u nás tak oblíbeného vánočního cukroví se tu pečou z trochu odlišného těsta a nazývají se Linzer Augen (linecké oči).
  • Oblíbeným cílem výletů je také vesnička Sankt Thomas am Blasenstein, kde v nadmořské výšce 723 metrů najdete nejen známé a pověstmi opředené žulové balvany, ale také vyhlášenou vyhlídku až na Alpy. V místním kostele se v malé kryptě už 250 let nachází pozoruhodně zachovalá, přirozeně vzduchem usušená mumie. Pravděpodobně jde o místního faráře. Říká se o něm, že měl infekční chorobu, a proto mu byl podán lék „na život i na smrt“.
  • Za návštěvu stojí i město Freistadt s hezkým historickým jádrem a pivovarem, kde se mimo jiné skvěle jí. Pokud tedy chcete ochutnat nějaké dobroty z ryze lokální kuchyně, určitě zamiřte právě sem.

Relax a pohoda v hotelu Falkensteiner

V županu až do jídelny

Těsně před příjezdem do městečka Bad Leonfelden si po levé straně všimnete zajímavé budovy hotelu Falkensteiner. Jestli chcete prožít odpočinek v pohodlí a bez starostí, tady to nabízejí. V hotelových pokojích nenajdete klimatizaci, protože zdejší vzduch je prý natolik opojný, že je třeba dýchat ho plnými doušky. Mají velmi dobře zařízený wellness a zdejší hosté mohou v županu i do jídelny, takže si lze odskočit přímo z bazénu třeba na oběd. A ochutnáte tady regionální kuchyni, postavenou na lokálních surovinách od zdejších farmářů, skvělé jsou především čerstvé mléčné výrobky nebo sušené šunky.

Načítám