Hlavní obsah

Egyptská Taba: Dovolenková destinace i výchozí bod na výlety do Jeruzaléma nebo jordánské Petry

Foto: Oleg_P, Shutterstock.com

Foto: Oleg_P, Shutterstock.com

Patříte-li k lidem, kteří o dovolené touží zažít víc než jen koupání, slunění a popíjení drinků, je pro vás egyptská Taba místem zaslíbeným. Mimo jiné odsud můžete podniknout výlety do Jeruzaléma nebo jordánské Petry.

Článek

Sinajský poloostrov mnozí považují za jedno z nejmagičtějších míst planety. Zdejší krajina je opravdu okouzlující a plná překvapení. Majestátní hory, zbarvené do temně okrova, vytvářejí společně z úzkými údolími, protkanými sem tam oázou, tajuplné obrazy plné mystiky i romantiky. Narazíte tu i na nádherné azurové zálivy, které působí skoro jako z jiné planety. Tudy bloudil Mojžíš při hledání země zaslíbené a na hoře Sinaj, někdy také zvané Mojžíšova hora (2 285 m n. m.), obdržel desatero přikázání a spatřil tu hořící keř…

Taba: čtyři země jedním pohledem

Pokud netušíte, kde egyptská Taba leží, na mapě ji najdete v nejvyšším bodě Akabského zálivu. Obklopuje ji pobřeží hned čtyř zemí – Egypta, Izraele, Jordánska i Saúdské Arábie. Výlet do téhle části světa je tedy i výpravou za dějinami naší kultury a je spojený s tak známými jmény, jako je královna ze Sáby, Abrahám, Ježíš Nazaretský nebo král Šalamoun.

Tudy se vydali izraelité při svém útěku z Egypta, v místech blízkého přístavu Ejlat se měla Kleopatra ukrývat před zlobou Římanů a nedaleko vznikla hned tři významná náboženství – judaismus, křesťanství a islám.

Foto: yarka-fox, Shutterstock.com

Každého, kdo na Sinaj dorazí, uchvátí zdejší krajina plná nádherných barev. Zejména u pobřeží můžete obdivovat přenádherné kontrasty azurově zbarveného moře na pozadí oranžových skal…Foto: yarka-fox, Shutterstock.com

Pohodlí i bezpečí

Během jízdy z letiště v Tabě si nelze nevšimnout formálních vojenských kontrol – jsou pozůstatkem izraelské okupace Sinaje, která začala po vítězství v šestidenní válce a skončila v roce 1982, kdy po mezinárodních dohodách Izrael Sinaj opustil a navrátil Egyptu. Většinou je ale zaznamenáte jen z okénka autobusu.

Bezpečnostní situace na Sinaji je v posledních letech klidná a stabilní a po covidové pauze se sem turisté začínají vracet ve velkém. Přímo v Tabě moc hotelů není – většinu vyplavily před devíti lety obrovské povodně a některé se otevřely zcela nově až letos po rekonstrukci. V porovnání s jinými známými egyptskými letovisky u Rudého moře tady mají služby o něco vyšší úroveň, pláže jsou dlouhé a poloprázdné, moře je ale většinou mělké a korálových útesů k pozorování ryb je tu poskrovnu. Přesto šnorchl s brýlemi určitě nenechte doma, hodit se vám určitě bude.

Foto: Mina Ryad, Shutterstock.com

Na Sinaj turisty láká nejen zdejší autentická krajina, Rudé moře plné nádherných ryb a skvělé hotelové služby, ale i možnost navštívit zajímavá místa v okolních zemíchFoto: Mina Ryad, Shutterstock.com

Delfíni a Jeruzalém

Taba je skvělé výchozí místo pro výlety. Nejbližším cílem je izraelský přístav Ejlat, kde si můžete u Delfíního útesu zaplavat s delfíny v jejich přirozeném prostředí. Za návštěvu stojí i akvárium a mořský park Underwater Observatory Marine Park, dříve zvaný Korálový svět, kde můžete pozorovat medúzy, mořské ježky, svítící ryby a další nádherné tvory Rudého moře. Součástí parku je i bazén se žraloky, rejnoky a trnuchami.

Ještě o něco atraktivnější je výlet do Jeruzaléma, kam je to z Taby asi 4,5 hodiny jízdy autobusem. Odjíždí se brzy nad ránem, ale cestou se stihnete vykoupat v Mrtvém moři a pak navštívit Betlém, Olivetskou horu, v chrámu Božího hrobu se dotknout míst, kde zemřel Ježíš, a projít se jeruzalémským Starým Městem s jeho křivolakými uličkami a tržišti. A samozřejmě se pomodlit u Zdi nářků, kam nezapomeňte vložit papírek se svým největším přáním.

Foto: Framalicious, Shutterstock.com

Proslulá Zeď nářků, tedy Západní zeď, je rozdělena na mužskou a ženskou část, která je výrazně menší a o to větší tlačenice tu jeFoto: Framalicious, Shutterstock.com

Petra není jen Indiana Jones

Dalším splněným cestovatelským snem pro vás může být návštěva jordánské Petry. Z Taby se opět vyráží velmi brzy, je třeba stihnout přívoz přes Akabský záliv, který odjíždí s prvními ranními paprsky. Na jordánské straně pak nasednete do autobusu a pojedete přes hory, kde žil Abrahám se svými syny, k posvátné Petře.

Připravte se na to, že tohle skalní město ani zdaleka není jen jediný okouzlující obraz, který se otevře za úzkou průrvou ve skalách: pohled na zdejší nejznámější památku Pokladnici, již zná celý svět z velkofilmu Indiana Jones a Poslední křížová výprava, vás sice ohromí, ale Petra, kterou vybudovali tajuplní Nabatejci, je obrovská a projít ji trvá celý den. Je přenádherná a srdce každého milovníka přírodních krás i historie tu jen zaplesá.

Foto: tenkl, Shutterstock.com

Jordánskou Petrou můžete procházet klidně celý den a stejně ji neprojdete celouFoto: tenkl, Shutterstock.com

Rady na cestu

  • Z Prahy a teď v létě i z Brna létají do Taby přímé spoje společnosti Smartwings, která spolupracuje s cestovní kanceláří Čedok. Letět můžete s dalšími cestovními kancelářemi, třeba Fischer nebo Exim tours, i na jižní část poloostrova Sinaj do města Šarm aš-Šajch, kde najdete nádherné pláže a ideální místa k potápění.
  • Do Egypta si s sebou vezměte americké dolary, nejlépe v menších bankovkách, prodavači neradi rozměňují. Dá se s nimi platit úplně všude, místní měnu nebudete vůbec potřebovat. Platit se dá i eurem, ale počítejte s kurzem k dolaru 1 : 1, což není úplně výhodné.
  • Cestovní pas musíte mít platný ještě alespoň 6 následujících měsíců a přímo na Sinaj nepotřebujete egyptské vízum.
Související témata:
Jeruzalém
Rudé moře

Načítám