Hlavní obsah

Dovolená na vlastní pěst. Nenechte se napálit při půjčování auta ani při hledání ubytování

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Dovolená může mít mnoho podob. A kdo touží po svobodě, naprosté samostatnosti a volnosti, volí tu na vlastní pěst. Ta má rozhodně své kouzlo. To je ale samozřejmě vykoupeno tím, že se zařizováním takové dovolené je rozhodně víc práce, než když si objednáte zájezd u cestovky. Na co si dát pozor?

Článek

Někdo nedá na cestovky dopustit a ten naprostý klid a pohodlí, kdy je jeho jedinou starostí nezapomenout si do kufru sbalit opalovací krém, je pro něj vším. Pro někoho je ale představa organizovaného zájezdu a týdne stráveného v hotelovém resortu s all inclusive spíš děsivá a pohodlí a luxus rád vymění za vlastní dobrodružství, vlastní plány a naprostou svobodu. A právě pro takové dovolenkáře máme pár tipů, jak si svou vlastní dovolenou co nejvíc užít a stresy s jejím zařizováním snížit na minimum.

Vlastním autem v klidu a bezpečí

Vyrážíte-li na dovolenou vlastním vozem, máte samozřejmě o jednu starost méně. Přesto než nastartujete a vydáte se vstříc dálkám, zjistěte si následující věci, které by vám dovolenou nakonec mohly nehezky zkomplikovat a také prodražit.

  • Pojištění vozu – Auto máme pojištěné všichni, ale jak dobře? Toť otázka. Proto si určitě zkontrolujte, jaké všechny asistenční služby vaše pojištění pokrývá. Detailněji se o tom dočtete zde.
  • Dálniční známky – V Německu třeba žádnou nepotřebujete, v Itálii funguje systém mýtných bran, ale obecně platí, že co stát, to jiná pravidla. Proto si před cestou zjistěte, jak to funguje nejen ve vaší cílové destinaci, ale i v zemích, kterými projíždíte. Máme pro vás přehled cen známek a mýtného v Evropě.
  • Silniční pravidla – Tímhle nemyslíme ani tak pravidla silničního provozu, ta jsou všude víceméně stejná a drobné odchylky v povolených rychlostech si jistě pohlídáte. Ale jednotlivé země mají svá specifická pravidla, která se třeba týkají kouření v autě, autosedaček pro děti a podobně. To je dobré si zjistit, pokuty bývají vysoké.
Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Vzhůru na dovolenou. A proč ne vlastním nebo půjčeným autem?Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Když si auto půjčujete

Další oblíbenou variantou mnoha cestovatelů je doletět do cílové destinace a tam si pak půjčit auto. Zda si ho půjčíte přes konkrétní půjčovnu nebo vyhledávač, je asi jedno, vyhledávače jsou příjemné v tom, že vám srovnají nabídky půjčoven podle ceny a vy už jen vybíráte.

Kdy si auto půjčit? Bohužel, v tomto směru pro vás máme špatnou zprávu, včera bylo pozdě. „Obecně platí, že čím dříve auto rezervujete, tím méně zaplatíte. Většina autopůjčoven i rezervačních webů umožňuje bezplatné zrušení 48 hodin před půjčením, nic vám tak nebrání si auto rezervovat pro jistotu s velkým předstihem,“ píše na cestovatelském blogu Cestuj levně Kryštof Hájek. Tohle tedy berte spíš jako poučení třeba pro příští rok, včasnou rezervací vozu se skutečně dá ušetřit i několik tisíc.

Poté, co si vyberete konkrétní vůz, platí už jen jedno zásadní pravidlo – důkladně a pozorně čtěte veškeré podmínky půjčení, a to včetně i těch nejtitěrnějších dovětků. Důležité je to především u pojištění vozu – to můžete mít od autopůjčovny nebo třetí strany. Od autopůjčovny bývá o něco dražší, ale ve chvíli, kdy se něco stane, řešení bývá snadnější (jednáte jen ve dvou, nikoli ve třech). U pojištění pak pozor na tohle:

  • Na co se vztahuje - V základu bývá pojištění karoserie, ale třeba poničení skla, pneumatik a podobně je potřeba si připlatit. Nebo to risknout, to už je samozřejmě na vás.
  • Spoluúčast – Čtěte důkladně, tam je škála opravdu vysoká, od stovek eur až po tisíce eur.
  • Depozit – Záloha, kterou vám autopůjčovna sebere a navrátí, až když vy vrátíte v pořádku auto. Ale tenhle převod může trvat třeba i dva tři týdny, tak s tím počítejte. Její výše je také různá, opět se jedná o rozptyl od stovek až po tisíce eur. Na depozit většinou potřebujete kreditní kartu, bez ní jste nahraní.

A pak jsou tu věci, za které si možná budete muset připlatit, a je určitě dobré s tím počítat.

  • Najeté kilometry – Leckde nabízí neomezené množství najetých kilometrů, což je fajn, prostě jezdíte, jak potřebujete. Někde máte ale daný denní limit a za každý kilometr navíc se platí.
  • Věk řidiče – Jste-li mladší 25 let nebo starší 65 let, počítejte, že cena půjčení vozu bude vyšší.
  • Počet řidičů – Chcete se v řízení střídat třeba s partnerem? Bude to něco stát. Půjčení vozu je totiž vedeno na jednoho řidiče (na něj se vztahuje pojištění), za každého dalšího, kdo chce usednout za volant, se platí. I několik desítek eur…
  • Na letišti nebo v půjčovně – Je fajn vylézt z letadla a hned na letišti sednout do pronajatého vozu. Ale pokud půjčovna nemá na letišti pobočku, ale přiveze vám ho tam, něco to stojí. Proto si obě varianty porovnejte, rozdíl může být velký, takže se vám třeba vyplatí dojet si pro auto taxíkem či MHD.

Nespalte se s výběrem ubytování

Ať už si hledáte ubytování kdekoli, rozhodně nespoléhejte jen na fotky ubytovatele. To je první a základní pravidlo. Zkuste si konkrétní hotel či apartmán zadat třeba do Tripadvisoru nebo Mapy.cz, kde bývají recenze lidí z celého světa včetně aktuálních fotek, kteří tam pořídili oni sami. Klasickým „trikem“ ubytovatelů jsou totiž spousty let staré fotky z dob, kdy bylo všechno nové a nablýskané, realita je ale úplně jiná. A při nadšení z blížící se dovolené pak nepřehlédněte také následující.

  • Poplatky za energie – V cizině to nebývá tak časté, ale přece jen někde mohou chtít třeba dodatečně zaplatit spotřebu energie. Pokud vám poběží klimatizace naplno, může to být pěkných pár peněz.
  • Co je v ceněLožní prádlo, ručníky, úklid… to jsou věci, které někde nabízí v rámci ceny, jinde za ně extra zaplatíte. Tak abyste nebyli nepříjemně překvapeni.
  • Doba příjezdu – Co když se zpozdí let nebo se ztratíte a cesta se protáhne. Ubytování s nonstop recepcí či s možností nahlásit se předem a klíč od ubytování si sám kdykoli vyzvednout v bezpečnostní schránce, to je prostě jistota.
  • Služby v okolí – Jste nadšení z daného ubytování, ale pro jistotu mrkněte, jak daleko to máte třeba do nejbližších potravin, restaurace a podobně. Ať půl dovolené nestrávíte ježděním do dalekých supermarketů a podobně.

Destinací, kam se dá vyrazit takto na vlastní pěst, je samozřejmě spousta. Ale co třeba Rakousko v létě: Výšlap na vrchol hory, prosklená vyhlídka i odpočinek u azurových jezer

Načítám