Hlavní obsah

Co dělat o víkendu? Vyrazit na kolo do Vodňan, na historickou bitvu nebo po stopách kocoura Mikeše

Foto: praha6.cz

Foto: praha6.cz

Víkend slibuje pěkné počasí, a proto je třeba ho patřičně využít. Vyberte si některou z akcí pod širým nebem a vychutnávejte poslední sluneční paprsky. Máme pro vás několik tipů, jak si užít víkend.

Článek

Podzimní rovnodennost neboli astronomický podzim letos připadá na neděli 22. září ve 14:43 hodin. Tímto okamžikem vstoupí Slunce do znamení Vah a přichází magický čas, kdy den je roven noci. O tomto čase přicházeli za pohanských dob naši předci na významná kultovní místa v přírodě, kde se obraceli ke svým bohům. Tančili a zpívali. Také se soutěžilo, a to nejen ve sportu. S našimi tipy si můžete zasoutěžit anebo se ponořit do historie.

Rekonstrukce bitvy na Bílé hoře v Praze

Po oba víkendové dny můžete být svědky událostí, které se odehrály v roce 1620. Bitva bude téměř autentická skutečné historické události z 8. listopadu 1620, kdy se jen několik metrů od pražských hradeb střetla stavovská vojska a armáda císaře Svaté říše římské Ferdinanda II. Štýrského a vojska německé Katolické ligy.

Bitva na Bílé hoře znamenala konec českého stavovského povstání a ovlivnila osud českého státu na dalších 300 let. V jejím důsledku museli všichni přejít na katolickou víru, anebo odejít z Čech. Pokud jste příznivci historie, nenechte si tuto akci ujít.

Foto: Občanské sdružení Bílá hora 1620

Na Bílé hoře v Praze se o tomto víkendu přenesete do roku 1620Foto: Občanské sdružení Bílá hora 1620

Na kole okolo Vodňan

Využijte pěkného počasí a šlápněte do pedálů. Akce Na kole okolo Vodňan slibuje spojení krásné přírody sportu i zábavy. Čekají na vás tři značené cyklotrasy různé délky – Červená (6 km), Zelená (24 km) a Modrá (68 km). Začátek je v 9:00 hodin, na trasách se můžete i občerstvit, těšit se můžete například na koláče, které jsou zahrnuty v ceně startovného, a připravený je i bohatý doprovodný program.

Foto: meksvodnany.cz

Okolo Vodňan je naplánovaný cyklovýlet pro celou rodinu Foto: meksvodnany.cz

Po stopách kocoura Mikeše v Ladově kraji

Již tuto sobotu se můžete zúčastnit tradičního turistického pochodu v Ladově kraji. Těší se na vás kocour Mikeš, kozel Bobeš, čuník Pašík a Mařenka Kudláčková, od kterých dostane na cestu každé dítě dobrotu. S těmito postavičkami se potkáte po celé trase, na Ondřejovské hvězdárně ve Středočeském kraji na vás bude čekat opravdový hvězdář, se kterým budete moci pozorovat hvězdy. Startuje se od 8.00 do 11.00 hodin v Turistickém informačním centru v Mnichovicích. Na výběr je pět tras od 10 do 36 km.

Foto: laduv-kraj.cz

Vypravte se za kocourem Mikešem do HrusicFoto: laduv-kraj.cz

Městské slavnosti v Rokycanech

Město Rokycany připravilo na pátek a sobotu Setkání pod rokycanskou věží. Bohatý program městských oslav bude probíhat hned na čtyřech scénách a nabídne zajímavé koncerty. Páteční podvečer bude patřit vystoupení Davida Kollera, Walda Gangu a ohňostroji, oslavy pak vyvrcholí v sobotu večer vystoupením skupiny No Name. Letošní novinkou již 30. městských oslav bude průvod dětí z mateřských a základních škol. Nebudou chybět stánky s občerstvením a vstup je zdarma.

Foto: rokycany.cz

Městské slavnosti v Rokycanech slibují bohatý kulturní programFoto: rokycany.cz

Festival bez hranic v Karlových Varech

Unikátní mezinárodní Festival bez hranic zaměřený na filmovou hudbu se odehraje tuto sobotu v historických Císařských lázních v Karlových Varech. Bohatý program je připraven hned ve třech sálech. K vidění bude například divadelní představení Tři oříšky pro Popelku, Noc na Karlštejně, ale také válečné drama Pád třetí říše. Poslechnout si můžete písničky z pohádek od Jaroslava Uhlíře nebo filmové melodie v podání dětí ze ZUŠ.

Foto: ČTK

Písničky Jaroslava Uhlíře si přijďte poslechnout do Karlových VarůFoto: ČTK

Peru, ždímám, žehlím v Hranicích

Téměř dvě desítky historický praček, mandly, odstředivky, žehličky, mýdla a prací prášky. To všechno si můžete prohlédnout v muzeu na Staré radnici v Hranicích na Moravě na akci s názvem Výstava Peru, ždímám, žehlím v Hranicích.

Dozvíte se, jak se pralo před lety, jaké druhy praček se vyráběly, a také to, že prvním pracím práškem byla hlína, moč či zvířecí tuk. Výstava představuje i hranickou továrnu na pračky, která byla jednou z prvních v českých zemích.

Foto: muzeum-hranice.cz

S historií praní se seznámíte v HranicíchFoto: muzeum-hranice.cz

Načítám